Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / HALİT NARİN: ÇİN İLE İLİŞKİLER TEKSTİLİN GELECEĞİNİ KURTARIR

HALİT NARİN: ÇİN İLE İLİŞKİLER TEKSTİLİN GELECEĞİNİ KURTARIR

HALİT NARİN: ÇİN İLE İLİŞKİLER TEKSTİLİN GELECEĞİNİ KURTARIR27.10.2009Uluslararası Tekstil Sanayicileri Federasyonu (ITMF) Başkanı Halit Narin, Türkiye'nin tekstilde, Çin, Rusya ve ABD'nin desteğiyle dünyanın en büyükleri arasında yer alacağını ve "parlayan yıldız" olacağını söyledi.

ITMF 2009 Yıllık Konferansı çerçevesinde Şanghay'da bulunan Türk heyeti ve gazetecilerle bir araya gelen Halit Narin, yaptığı konuşmada, Çin ekseninde dünya tekstil sektörünün son durumu ve Türkiye'nin konumunu anlattı.

"Arkamızda Çin ve Rusya, yanımızda da ABD olursa bizim dünyada üreten ve satan ülkelerin yanındaki büyük ülke olma şansımız var" diyen Narin, "Bunu yapmak için büyüklerle iyi diyalog kurma mecburiyetine inanıyorum ben şahsen. Ve bu mesajları hep onlara vermeye çalışıyoruz. Bu arkadaşlar da kendi başlarına büyüyemeyeceklerine inanmaya başlamışlar. 'Ben her şeyi yaparım, her şeyi de satarım' lafından artık uzaklaşıyorlar. 'Bunu yapmak için beraber çalışırız' mantığına yavaş yavaş geliyorlar" diye konuştu ve ekledi: "Üç-beş firmanın malını Türkiye'ye getirmek hem Çin'i hem de Türkiye'yi bozar. Biz sanayici, basın, hükümet olarak bu ortamı iyi değerlendirirsek, bu taşları satranç oyunu gibi karşımızdakini mat etmek için değil, arkadaşlığı, samimiyeti geliştirmek için kullanabilirsek, Çin bize büyük destek olur."

Narin, Çin'in Türkiye'ye destek olduğu yerde, ABD'nin de destek olmasının normal olduğunu belirterek şunları ifade etti: "Rusya'nın da bizimle güçlü işbirliği yapması için gereken sistemi devreye koyabilirsek o zaman Türkiye hakikaten Ortadoğu'nun değil, Avrupa'nın parlayan ve büyüyen yıldızı olur. Avrupa bugün yapmış olduğu politikalarla ayakta kalmaya çalışan, parasına değer kazandırmak için çalışan ülkeler, halbuki bizler yatırım yaparak gelişen ve gelişmek isteyen bir ülkeyiz. Türkiye'nin ekonomisini bundan birkaç sene önceki duruma getirebilirsek, yeniden ekonomik krizi aşabilirsek, Türkiye parlayan tek yıldızdır."

 

Çin ile bu noktaya gelmek kolay olmadı

Çinlileri "Anadolu çocuğuna" benzeten Narin, iki ülkenin menfaatlerini ortak bir çizgiye çekmeye çalışan anlayışı benimsediklerini bildirdi. Çin ile ilişkilerin ITMF sayesinde geliştiğini vurgulayan Narin, "Çin ile bu noktaya gelmek kolay olmadı. 'Çin'siz bir dünya olmaz' dedik ve bugüne kadar büyük bir mesafe kaydettik. Çin ile ilişkileri geliştirerek Türkiye'deki tekstilin geleceğini kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.

ITMF Başkanı Halit Narin, kısa sürede hızla gelişen Şanghay'a da değindi. "1981 senesinde Şanghay'da tek bir araba, tek bir otel bulunmadığını" belirten Narin, "Bakın şimdi ne binalar var. Bu şehir 10 sene sonra Hong Kong'un üstüne çıkacak bir şehirdir. Burası Çin'in başkentidir. Asya'nın merkezidir, belki dünyanın merkezi olacaktır" diye konuştu. Dünyanın 10 sene içinde yeni bir para birimi ile tanışacağını dile getiren Narin, euro ve dolar bazının bittiğini, yeni para biriminin de Asya'dan çıkacağını söyledi.

 

 

Borç ödemede kolaylık sağlansın

Türkiye'nin kavga ederek değil, diyaloglar içinde dünyayı bir yere getirme mecburiyetinde olduğunu dile getiren Narin, "Şimdi biz çok yavaş yavaş, çok sakin şekilde Pakistan'ı, Mısır'ı ve Brezilya'yı yanımıza alarak tekstilin Türkiye'deki geleceğine destek verecek mantığı geliştirmeye çalışıyoruz" dedi. Pazar kaybetmemek için ticaret hacminin 500 milyar dolara çıkarılması gerektiğini vurgulayan Narin, kredi kartında tüketicilere verilen hakların sanayicilere de tanınmasını isteyerek "Bir borç üç misli faiz bindirilerek devam ettiriliyor" diye yakındı.

 

Sektörden Narin'e şükran plaketi

Konuşmasının ardından ITMF Başkanı Halit Narin'e, Türk tekstil, hazırgiyim ve tedarik sektörüne yaptığı katkılardan dolayı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazırgiyim Sektör Kurulu Başkanı Umut Oran, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle tarafından bir şükran plaketi sunuldu.


Kaynak: Referans


Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr