Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TANKERDE ÇEVRECİ TEMİZLİK DÖNEMİ

TANKERDE ÇEVRECİ TEMİZLİK DÖNEMİ

TANKERDE ÇEVRECİ TEMİZLİK DÖNEMİ20.10.2009Lojistik sektörü, kimyasal madde taşıyan tankerlerin temizlenmesi konusunda yıllardır verdiği mücadeleyi kazandı. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği (KTTD) arasında gerçekleştirilen işbirliği protokolüne göre, bundan sonra kimyasal taşıma yapan tankerler gerekli standartları yerine getirmiş temizleme tesislerinde temizlenecek. Ayrıca kimya şirketleri, ürünlerinin taşınmasında temizlik standartlarına uyulduğunu belgelemek zorunda kalacak.

Söz konusu protokolün lojistik sektörünün çevreye duyarlılığı konusunda yeni bir dönem başlatacağını dile getiren KTTD ve Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alışan, "Bundan sonra kimse dere, deniz kenarlarında benzin istasyonlarının arkasında gizli saklı tanker temizleyemeyecek. Yalnızca İzmit Körfezi'ne tankerlerden dökülen kimyasal atıkları düşündüğümüzde, bu protokolün önemi daha iyi anlaşılır" dedi.

 

Yerli üreticiler yanaşmıyor

İşbirliği protokolüne ilişkin imza töreninde konuşan Alışan, bugüne kadar kimyasal madde taşıyan araçların temizlenmesi konusunda hiçbir denetleme yapılmadığına dikkat çekti. Alışan, tebliğle birlikte her kentin ticaret ve sanayi odalarının, belediyesinin ve güvenlik güçlerinin tanker temizliğine daha duyarlı davranacağını söyledi. Türkiye'de kimyasal madde taşıyan kaç tane araç olduğunun tespit edilemediğini anlatan Alışan, bu konuda kimyasal madde üreticilerine de büyük görev düştüğünü vurguladı.

Çevre Yönetim Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça ise son 1 yıldır lojistik sektörü temsilcileri ile birlikte ilgili tebliğ üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bugüne kadar hiçbir şekilde denetlenmeyen kimyasal tankerler, bundan sonra kamunun ve özel sektörün denetiminde olacak" dedi. 

 

Şu an sadece 2 tesis çalışıyor

Şu anda Türkiye genelinde yalnızca 2 tanker temizleme tesisi faaliyet gösteriyor. İzmir ve Kocaeli'nde bulunan bu tesisler, bakanlığın belirlediği kurallara uygun hizmet veriyor. Altyapısı uygun olmamasına rağmen tanker temizleme işi yapan bazı işletmelerin ise tebliğin çıkması ile KTTD'ye başvurmaya başladığını dile getiren Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tehlikeli Atıklar Şube Müdürü Betül Doğru, özellikle petrol dolum tesislerinin olduğu bölgelerde kısa zamanda birçok temizleme tesisi açılmasını beklediklerini söyledi. 
Bakanlığın yayımladığı "Tanker Temizleme Tesisleri Tebliği"ne göre, yeni kurulacak temizleme tesislerine Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Kimyevi maddeleri üreten ve taşıyan firmalara ise temizleme belgesini sorgulama zorunluluğu getirildi. Tebliğe göre bundan böyle Tanker Temizleme Tesisi açmak isteyenler KTTD'ye başvuracak.


Kaynak:Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr