Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / YUNANİSTAN İLE TİCARET 10 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR

YUNANİSTAN İLE TİCARET 10 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR

YUNANİSTAN İLE TİCARET 10 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR20.10.2009İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan ve Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin son 15 yılda yaklaşık 15 kat artarak 3 milyar 542 milyon dolara ulaştığını belirtti. Demirtaş, 5 yıl içinde dış ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Türk-Yunan İş Forumu dün İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) ev sahipliğinde başladı. İki gün sürecek forumda Türkiye'den 50, Yunanistan'dan da yaklaşık 30 işadamı yer aldı. Toplantıda, Yunanistan'ın yeni başbakanı Yorgo Papandreu'nun ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmasının, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için somut gösterge olduğu belirtildi.

 

Ticaret 15 yılda 15 kat arttı

Ana temasının yiyecek ve içecek olduğu forumun açılış töreninde konuşan Demirtaş, yıllardır Yunanistan ile ticari, ekonomik sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını anlatarak, "Büyük engellerle karşılaştık ama hiç vazgeçmedik. Olaylara her zaman olumlu açıdan baktık. Samos, Midilli, Sakız, Kalamata, Arkadia, Selanik, Hanya ve Oniki Adalar oda başkanlarıyla çok iyi ilişkiler kurduk. 1998 yılından bu yana her yıl Türkiye Ege Kıyıları-Yunanistan Ege Adaları Ekonomik Zirvesi'ni düzenliyoruz. Bugüne kadar 8 kez düzenlediğimiz zirveyle iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine önemli katkılar sağladık" dedi.

Bu girişimlerin ekonomiye yansımasının da son derece olumlu olduğunu dile getiren Demirtaş, iki ülke arasında ticaretin son 15 yılda yaklaşık 15 kat arttığına dikkat çekerek, 1992'de 243 milyon dolar olan ticaret hacminin geçen yıl 3 milyar 542 milyon dolara ulaştığını, bu potansiyel ile ticaretin 5 yılda 10 milyar dolarlık bir hacme ulaşabileceğini ifade etti. Bunun için ulaşımın önemine değinen Demirtaş, İzmir-Atina arasında karşılıklı seferler olmamasından şikâyet ettiklerini hatırlatarak, "Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın desteği sonucunda İzmir-Atina arasında seferler başladı. Sunexpress ile İzair ve Pegasus hemen seferlere başladı. THY de aralık ayından itibaren başlayacak. Denizden karayolu taşımacılığı da kombine olarak sağlanıyor. Yani kara, deniz ve hava ulaşımı ile artık birbirimize çok daha yakınız. Mazeretimiz kalmadı" diye konuştu.

 

Vize sorunu mutlaka çözülmeli

Atina'dan İzmir'e gelmek isteyen Yunanlıların ilk uçakla Türkiye'ye gelebildiklerini açıklayan Demirtaş, ancak aynı durumun Türk işadamları için geçerli olmadığına dikkat çekti. Demirtaş, "Çünkü önümüzde vize sorunu var. Son bir yılda vize sayısında yüzde 236 artış var ama bu olumlu gelişme bizim için yeterli değil. Bizim isteğimiz, 48 saatlik vize uygulamasının kaldırılması. Ya da Türkiye ile Yunanistan arasında özel bir uygulamanın yapılması. İzlanda, Norveç ve İsveç modelleri olabilir. Yeşil pasaportun da vizesiz uygulamaya tabi olmasını istiyoruz. Bu engel ortadan kalkarsa Yunanistan'a daha fazla yarar sağlayacak ve Türk işadamları bu ülkeye daha rahat gidecek. Böylece turizm ve ticaret artacak" ifadesini kullandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizden iki ülkenin de etkilendiğini, karşılıklı işbirliği yaparak bu krizi ortak olarak aşılabileceğini vurguladı.

Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos ise son 15 yılda ticaret hacmini artırmak için yoğun bir çalışma kaydettiklerini belirterek, günümüzde çok iyi bir noktaya geldiklerini söyledi. Koutsikos, "Ulaşılan ticari hacim her iki tarafı da sevindirecek düzeyde. Ticaret Türkiye lehine olsa da biz de kâr ediyoruz. Bunun daha da artarak süreceğine inanıyoruz" dedi.

Yunanlı işadamlarının Türkiye'de 5.5 milyar euroluk yatırımı bulunduğunu ifade eden Koutsikos, "Bulgaristan ile de sınır komşusuyuz. Ama bu ülkeye yaptığımız yatırımın 3.5 milyar euro olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar başka problemlerin çözümüne neden olacak. Ve iki ülke için pozitif sonuçlar doğuracak" dedi. Yunanistan Ankara Büyükelçisi Fotis Xydas da Türk işadamlarının Yunanistan'a vizesiz girme talebine yanıt vererek, Yunanistan'ın AB üyesi olmasından kaynaklı bu prosedürü zorunlu olarak uyguladıklarını anımsattı.

 

 

'EGE KRİZİNE 122 MİLYAR EURO HARCADIK'

Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos, Yunanistan'ın 1974 yılından bu yana Ege'de krizi çözmek için 122 milyar euro harcadığını anlatarak, "Kosova Savaşı bile 2.1 milyar euro'ya mal oldu. Bizim yıllık harcamamız bile bundan fazla. Ticaret odaları olarak sırf ticari ilişiler değil, farklı şeyler yapmamız gerekiyor ki politikacılar da bunları görsünler, sorunları çözsünler. Tabii bu harcamalar karşılıklı, yani Türkiye belki bundan daha fazla harcıyordur. Bu harcamaları yapmasaydık belki bugün bu barışı sağlayamazdık. Bu paralar başka yerlere gitseydi ilişkilerimiz daha dengeli noktalarda olurdu" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan ve Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin son 15 yılda yaklaşık 15 kat a...

( KB)

 

Kaynak: Referans