Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / MARCO POLO: AVRUPA YÜK TAŞIMACILIĞI İÇİN TEMİZ HAVA

MARCO POLO: AVRUPA YÜK TAŞIMACILIĞI İÇİN TEMİZ HAVA

MARCO POLO: AVRUPA YÜK TAŞIMACILIĞI İÇİN TEMİZ HAVA20.10.2009

Dernek olarak üyesi bulunduğumuz CLECAT (AB Forwarder Dernekleri Birliği )’dan aldığımız Marco Polo ile ilgili basın bildirisi asağida yer almaktadır :

 

 

Marco Polu : Avrupa yük taşımacılığı için temiz hava

 

Avrupa Komisyonu, 2003 yılından beri sürdürülebilir ulaştırma projelerini desteklemekte olan Marco Polo programının kapsamının genişletilmesine yönelik olarak yeni kurallar benimsedi. Program, taşımacılık sektörüne finansman desteğinde bulunarak, trafik sıkışıklığının yaşandığı güzergahlarda yük taşımacılığının azaltılmasını veya bunun, deniz yolu, demiryolu veya iç su yolları gibi sürdürülebilirliği daha yüksek olan taşıma modlarına kaydırılmasını özendirmektedir. Sektör açısından çekiciliğini arttırmak için katılım şartları iyileştirilmiş ve bundan sonraki öneri çağrıları başvurusuna yani yıldan itibaren başlanacaktır.

 

Ulaştırmadan sorumlu Başkan yardımcısı Antonio Tajani, “ Marco Polo programı Avrupa’daki hareketi sağlamada yaşamsal rol oynamaktadır. Şirketlerin sürece dahil olmasını kolaylaştırmak suretiyle bu başarıyı elde etmek istiyoruz. Şu anda bu kurallarda yapılan değişikliklerle bunların sürdürülebilir taşımacılık hizmetlerine yönelmeleri kolaylaştıracaktır” şeklinde bir yorumda bulundu.

 

Bu değişiklikler, karayolu taşımacılığını iç su yoluna özendirmede daha da özendirici olmak üzere projeler için öngörülen yeterlilik seviyelerinin düşürülmesini kapsamaktadır. Bu değişiklikler genelde daha küçük firmaların ve iç su yolu operatörlerinin sunacağı projelere dahil olmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca, başvurular için bundan böyle artık konsorsiyum şartı aranmayacağından, bu şirketlerin finansman başvuruları daha kolay olacaktır.

 

Başvurunun yapıldığı günden hak ediş anlaşmasına kadar geçen süreler de kısaltılmış olup, Komisyon’dan hak sahiplerine geri dönüş hızlandırılmış olacaktır.

 

En son olarak ise, basitleştirme önlemlerinin yanı sıra, proje hedeflerinin tamamlanma sürelerine ilişkin esneklik sağlanmış, araç trafiğinin azaltılmasına etkin bir katkı sağladığı ölçüde, taşıma modu değişiklikleri boş konteyner ve taşıma araçlarına yönelik olarak genişletilmiştir.

 

 

2003- 2006 yılları arasında Marco Polo programının desteklemiş olduğu projeler sayesinde şu ana 31 milyar ton/kilometre yollarımızdan çekilmiş bu da

Paris’ten Berlin’e seyahat eden yaklaşık 1.5 milyon kamyona eşdeğerdir.

Bu Avrupa yollarındaki trafik yükünün azaltılmasında ciddi bir katkı sağlasa da,

2007-2013 yıllarını kapsayan ikinci Marco Polo programının bütçesi dört misline çıkartılarak 450 milyon Euro’ya çıkartılmıştır. Bu bütçe ile programın mevcut hedefi, yıllık yaklaşık 20 milyar ton/kilometre olmak üzere, uluslararası karayolu taşımacılığında beklenen artışın başka taşıma modlarına kaydırılması ya da önlenmesidir.

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr