Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AB UYARDI: DEMİRYOLU PAKETLERİNİZ HALA EKSİK

AB UYARDI: DEMİRYOLU PAKETLERİNİZ HALA EKSİK

AB UYARDI: DEMİRYOLU PAKETLERİNİZ HALA EKSİK20.10.2009AB Komisyonu 21 üyesini ‘’ilk demiryolu paketi’’ uygulamaları olmaması konusunda uyardı. Komisyonun uyarısı demiryolundaki sorunların çözülüp, pazarın açılmasını amaçlıyor.

Komisyon bu yüzden 21 üye devlete gerekçeli görüşlerini göndererek, ‘’ilk demiryolu paketi’’ yasal uygulamalarına sahip olmamalarını “eksiklik” olarak değerlendirdi.

Komisyon’un sorunlarını çözmeleri ve demiryolu pazarlarını açmaları için uyardığı üyeleri Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Polonya, Portekiz, Romanya, İsveç, Slovenya ve Slovakya’dan oluşuyor.

 

Komisyon’un ilk mektubu 2008 yılı Eylül ayında gönderildi. O tarihten bugüne bazı üye devletler ulusal yasalarını modifiye ederek topluluk yasasına uyarladılar. Bu sürede komisyon da boş durmadı, üyelerle diyaloglarını sürdürdü. Diyaloglarda genelde altyapı inşa yatırımlarının üzerinde duruldu.

 

Aradan 1 yıl geçmesine rağmen, komisyonun uyardığı eksikliklerin tam olarak giderilmediği ve çoğu üyelerin ilgili EU Direktifi’ni(*) tamamlamadığı görüldü. Komisyon da, dolayısıyla bir kez daha uyarma gereği duydu.

 

Komisyonu gerekçeli görüşünde
yerine getirilmesini istediği eksiklikler


- Demiryolu operatörleri ile ilgili altyapı yöneticisinin bağımsızlığı eksikliği;

- Bir performans rejimin olmaması gibi tam erişim Direktifi hükümlerinin yetersiz uygulanması, altyapı yöneticisi için teşvik eksikliği, şarj masrafları, ücretleri ve tarife sistemlerinin dayalı azaltılmalı, demiryolu ağının performansını artırmak için demiryolu hizmetlerinin doğrudan maliyetleri çıkarılmalı;


- Başarısızlık, gerekli yetkileri ile demiryolu sektöründe rekabet sorunlarının giderilmesi için bağımsız bir düzenleyici kurum kurmak.

 

(*): Directives 91/440/EEC olarak değiştirildi, 95/18/EC olarak değiştirildi ve 2001/14/EC

Kaynak: LH


Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr