Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İRANLILAR 100 MİLYAR DOLARLIK PROJEYLE GELDİ

İRANLILAR 100 MİLYAR DOLARLIK PROJEYLE GELDİ

İRANLILAR 100 MİLYAR DOLARLIK PROJEYLE GELDİ12.10.2009

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan sınır ticaretinin genişletilmesi için Türkiye-İran sınırına ortak serbest bölge kurulması çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Çağlayan, İran'a 'Tercihli ticaret anlaşması yapalım' çağrısı yaptı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-İran sınırında ortak serbest bölge kurulması projesiyle ilgili çalışmanın devam ettiğini bildirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-İran İş Konseyi 9. Ortak Toplantısı'nda konuşan Çağlayan, krizin dünya ekonomilerini "allak bullak" ettiğini, bu krizden Türkiye'nin de belli anlamda etkilendiğini ve etkilenmeye devam ettiğini söyledi.

Krizin çaresinin küresel olması gerektiğini, ülkeler arasında ticari ilişkilerin artırılması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, İran'dan gelen 200'e yakın işadamının toplantıya katılmasının bu anlamda büyük önem taşıdığını ifade etti.

İran ile 2009 yılına kadar 100 milyon dolarlık yapılabilecek olan sınır ticaretinin daha fazla genişletilmesini isteyen Çağlayan "İran tarafından, eski bakandan bana gelen talep vardı; 'Türkiye-İran sınırında ortak bir serbest bölge kuralım' denildi. Başımızın üstüne. Biz sizden gelen talebi çalışmaya başladık. Serbest bölge projesiyle ilgili bakanlığımızda şu anda çalışma devam ediyor" dedi. Merkez Bankası Kanunu'nda yapılan değişiklikle Türkiye'nin sınırdaş olduğu ülkelerle kendi ulusal para birimiyle ticaret yapma imkânı sağlandığını hatırlatan Çağlayan, İran da bu konuya ilgi gösteriyorsa iki ülke merkez bankalarının bir araya gelerek para birimleriyle yapılacak ticareti gerçekleştirmelerini istedi.

 

Gelin engelleri kaldıralım

İranlı işadamlarına Türkiye'de iş yapmanın avantajlarını anlatan Çağlayan, "Gelin avantajlarımızı birlikte değerlendirelim. 25'e yakın serbest ticaret anlaşması imzaladık. 30'dan fazla ülkeye gittim. Türkiye'deki yatırım teşvik sistemini hiçbir ülkede görmedim" diye konuştu.

Türkiye ile İran arasında 2008'de 10.5 milyar dolar olan dış ticaretin bu yıl kriz nedeniyle aşağı indiğini ve yıl sonunda 6.5 milyar dolar olacağını söyleyen Çağlayan, "Bu rakamlar bize yakışmıyor. Önümüzdeki 5 yılda karşılıklı ticaretimizi en az 20 milyar dolara çıkarmalıyız" dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin özellikle komşu ve çevre ülkelerle İran başta olmak üzere tek ekonomik alan oluşturma çabası gösterdiğini vurgulayarak işadamlarının önündeki engellerin kaldırılması çağrısı yaptı. İran'la olan ticaretin 20 milyar dolar olmamasının sebebinin gümrükteki engeller olduğunu kaydeden Çağlayan "Şimdi Sayın Bakan'a söylüyorum; gelin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyorsak koruma tedbirlerini, gümrükteki yüksek rakamları ortadan kaldıralım. Gümrüklerle bağlantı yollarını gerçekleştirelim. Van Gölü kuzey geçiş bölgesini bitirelim, demiryolu, karayollarımızı birbirine bağlayalım. İki ülke arasındaki tercihli ticaret anlaşmasını devreye sokalım. 2009 sonuna kadar anlaşmayı yapabilirsek 5 yıldan kısa sürede ticaretimizi 20 milyar dolar seviyesine getirebiliriz" diye konuştu.

Kaynak: Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr