Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HAVA KARGOYA SERBEST BÖLGE

HAVA KARGOYA SERBEST BÖLGE

HAVA KARGOYA SERBEST BÖLGE 08.10.2009
SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, “Çorlu Havalimanı’nın serbest bölge için ideal olduğunu belirterek, projeyi buradan başlatacaklarını söyledi.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 10. Ulaştırma Şurası’nda hava kargonun geleceğine yön verecek bir karara imza atıldı. Buna göre havacılık sektöründe 2023’e kadar gerçekleştirilecek projeler arasında hava kargo taşımacılığına uygun olan havaalanlarının ''serbest bölge'' ilan edilmesi yer alıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Şura’dan çıkan bu kararı gazeteniz Perşembe Rotası’na değerlendirdi. Arıduru Türkiye’nin, doğu-batı ve kuzey-güney koridorları açısından değerlendirildiğinde son derece önemli fiziki imkanlara sahip olduğuna işaret ederek, “Doğuda en yakın kargo merkezi olarak tanımladığımız Dubai var. Batıda en yakın Hamburg var. Ama kuzey güney ekseninde kimse yok. Hamburg ve Dubai arasındaki mesafenin de çok fazla olduğu aşikar. Bu açıdan da Türkiye çok şanslı. Ancak burada oluşturmayı düşündüğümüz hub’larla ilgili daha çok kendi içimizde düzenlemeler yapmalıyız. Özellikle diğer ülkelerde olduğu gibi gümrük sorunlarından arındırılmış bölgeler oluşturmamız lazım. Bu konuda Gümrük Müsteşarlığı’yla yakın bir işbirliği olacak. Kargo merkezi olma konusunda son derece uygun olan İstanbul’u çok geç kalınmasına rağmen hak ettiği bağlantı merkezi olma noktasına süratle taşıyacağız” dedi.

“Şu anda İstanbul için değerlendirirsek Çorlu Havalimanı bunun için çok elverişli” diyen Arıduru, “Bu projeyi Çorlu Havalimanı’yla başlatacağız. Ulaştırma Bakanlığı’nın kısa vadede Atatürk Havalimanı ile Çorlu Havalimanı arasında bir demiryolu fizibilite çalışmaları devam ediyor. Zaten karayolu var, denizyolu var. Demiryolu da olduğu zaman bu alanda çok güzel bir koordinasyon ortaya çıkacak” diye konuştu.

 

Diğer liman şehirleri de sırada

SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru Anadolu’da da kargo için uygun çok havalimanı olduğuna işaret ederek, “Ancak orada bir kargo merkezi oluşturmak çok kolay değil. Ben burayı kargo merkezi yaptım, buraya gelin diyemezsiniz. Ona sektör kendisi karar verecek. Türkiye’nin ticari başkenti İstanbul’dur. Anadolu’da 67  havaalanı var. İstediğimiz yeri kargo havaalanı olarak açarız. Ama bizim açıp ilan etmemiz bir anlam ifade etmez; talep önemli. Şu anda talebin yoğunlaştığı nokta İstanbul. İlerleyen zamanlarda özellikle denize kıyısı olan şehirlerdeki havaalanlarını mutlaka değerlendirmek durumundayız. İzmir, Gaziantep, Adana, Antalya da zamanla aynı özelliğe sahip olacak. Ulaşım modlarının entegre olacağı havaalanları öncelikle seçilecektir. Diğer liman kentindeki havaalanlarımız da bu konuda kendilerini ön plana çıkaracaklar” açıklamasını yaptı.

Bu projenin Türkiye’ye çok önemli avantajlar sağlayacağını vurgulayan Arıduru, “Toplam 17 havayolu şirketi var. Bunlardan 3 tanesi kargo işletmesi. Bu projeyle bu firmalar uçak kapasitelerini büyütür. Bunun yanı sıra kargo işletme sayıları da artar. Bu işletmelerin, pazar payını önemli oranda Türkiye’ye almasını sağlar. Kargoda Türkiye’yi bir merkez ülke konumuna getirmek, ticari anlamda ülkemizin büyük bir adım atmasını beraberinde getirecek” şeklinde konuştu.

 

“Uçak –dolmuş-taksiyle her yere uçuracağız”

10. Ulaştırma Şurası’nda alınan bir başka karar da, uçak-dolmuş-taksi işletmelerinin kurulması ve yaygınlaştırılması oldu. Ali Arıduru, bu konuda yaptığı açıklamada da “Uçak-dolmuş-taksi projemiz uzun zamandır üzerinde durduğumuz bir proje. Uçmayan hiçbir Türk vatandaşı kalmayacak sloganıyla hareket edeceğiz” dedi. Arıduru, projeye ilişkin şunları söyledi: “Bir havaalanının bulunduğu ile, çevre illerden toplanan yolcuları getirerek yurtiçi veya yurtdışına uçmasını sağlayacağız. Bu projede hangi tip uçakların kullanılacağı bizim otoritemizden ziyade, sektörde faaliyet gösteren kuruluşlara bağlı. Bu tip taşıma için en uygun olan uçak tipi seçilecektir. Bu küçük havaalanlarının tamamını aktive etmeye yönelik ve bundan da önemlisi uçulmayan hiçbir yerin kalmamasına yönelik bir proje olacak.”

Şura’dan deniz, göl gibi yerlere yakın olan turizm yerleşim merkezlerine hitap edecek bir karar çıktığını dile getiren Arıduru, “Buna göre bu bölgelerde  deniz hava araçlarının kullanılarak, bu alanda gelişimin sağlanmasını öngörüyoruz.

Türkiye’de bakanlıkların, çıkardığı yasalarda ve uygulamalarda birbirleriyle doğrudan ilişkisi var. Bazen bir bakanlığın evet dediğine, bir başka bakanlığın yönetmeliği hayır diyebiliyor. Bu projede özellikle içme suyu kaynaklı olan göllerin hava trafiğine açılması konusu Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çalışmasına bağlı. Biz her yere uçarız. Ama kullanılabilir kaynakların hava trafiğine açılması lazım. Çevre ve Orman Bakanlığı buna şu anda izin vermiyor. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çalışmaları var. Kısa bir süre içinde netice alabileceğimize inanıyorum” dedi.

 

ICAN, Türkiye’ye 7 yeni rota getirdi

 

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Türkiye'nin ''ICAN 2009 Havacılık Müzakereleri Konferansı''nda toplam 34 ülkeyle havacılık müzakerelerinde bulunduğunu belirterek, 7 ülkeyle ilk kez ikili hava ulaştırma anlaşması imzalandığını bildirdi. Arıduru, panel oturumuyla da katılımcıların sektördeki son gelişmelere ilişkin fikir alışverişi yapmasına imkan sağlandığını belirterek, ''Bu kapsamda Türkiye, konferans boyunca toplam 34 ülkeyle ikili havacılık müzakerelerinde ve görüşmelerde bulundu. Bu müzakereler sonucunda Çad, Fiji, Gana, Ruanda, Zambia, Uganda ve Dominik Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülkeyle ilk kez ikili hava ulaştırma anlaşması imzalandı. 8. ülke olarak da Jamaika ile imzalanacak'' diye konuştu. Arıduru, konferansa katılan diğer ICAO üyesi ülkeler arasında yaklaşık 200 ikili havacılık müzakeresinin yapıldığını ve 50'nin üzerinde yeni ikili hava ulaştırma anlaşmasının imzalandığını belirtti.

 
Kaynak: İlhan DUMAN - PERŞEMBE ROTASI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr