Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ERDOĞAN: DEMİRYOLU YAPIMI DEVLET POLİTİKASIDIR

ERDOĞAN: DEMİRYOLU YAPIMI DEVLET POLİTİKASIDIR

ERDOĞAN: DEMİRYOLU YAPIMI DEVLET POLİTİKASIDIR06.10.2009

Başbakan Erdoğan: "demiryolu yapımı devlet politikası"

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: “Şura’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.Kuruluş Yıldönümü olan 2023 yılındaki ulaşım ve haberleşme yol haritamızı belirleyeceğiz”

“10 Ulaştırma Şurası” İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  10. Ulaştırma Şurası'nın açılış konuşmasında demiryolu yapımının bir devlet politikası haline getirildiğini söyledi  ve "Türkiye Avrupa'da 6., dünyada 8. hızlı tren işletmecisi haline geldi" dedi.

Başbakan Erdoğan, “Demiryolu ulaşımına büyük önem veriyoruz. Biz Bağdat demiryolu ve Hicaz demiryolunu inşaa etmiş bir kültürün temsilcileriyiz. İstanbul'u çok uzak yerlere bağlamış bir kültürün varisleriyiz. Uzun demiryolu ağları Cumhuriyet döneminde örüldü. Türkiye o yıllardaki vizyonunu sürdüremedi. Hükümetimiz döneminde demiryolu politikasını da devlet politikası haline getirdik” dedi.

Erdoğan ayrıca “Bu yıl Mart'ta Ankara-Eskişehir arasındaki hızlı tren hattını devreye soktuk. Bu ulaşımı yapıyoruz mutlu bir biçimde. Bizzat açılışında bulunarak, bizzat orada seyahat ederek bunu söylüyorum. Ankara'da dinleyerek, izleyerek bu işleri yapma dönemi değil bu dönem. Geçenlerde de Eskişehir-İstanbul etabını çalışmaları yerinde izledik. Oralardan geçerseniz bu dağlar nasıl delinmiş, tüneller nasıl açılmış göreceksiniz” şeklinde konuştu.

“Ayda ortalama 1000 trenle yurtdışına yük taşıması yapıyoruz. Komşularımızla bizim aramızda bir dostluk köprüsü olmuş durumda. Suriye'de mayınlar temizleniyor. Böylece Suriye ile aynı dostluk köprüsü aramızda kuruldu” diyen Başbakan Erdoğan “ 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme yatırımı planladık. Bunu yap-işlet, genel bütçe gelirleri ve özel sektör işbirliği ile yapacağız” dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: “Özellikle demiryolu ağlarının geliştirilmesi hedefimiz”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım  ise “Bu şurada hangi sektöre 2023 vizyonunda ne kadar yatırım yapılacağı kararı alınacaktır. Özellikle demiryolu ağlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin hızlı tren işletmeciliğine geçtiği, karayolu, havayolu ve denizcilikte, iletişim altyapısında önemli gelişmeler yaşandığı bugünlerde bu Şura çok büyük önem taşıyor” dedi.

Yıldırım:  “Bu Şura sonucunda 7 sektör başlığında 28 çalıştay gerçekleştirilecek ve 100.000 sayfa doküman elde edilecek. Tüm dünya ülkeleri, ülkemizin ilgili tüm kamu kurumları ve yerel yönetimlerinden katılımla 3000 sayfa sonuç dokümanı şekillenecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.Kuruluş Yıldönümü olan 2023 yılında ulaşım ve haberleşme alanında yol haritamız niteliğinde olacak” dedi.
Yıldırım, "Aslında 2015'e uzanan bir hedefimiz var, bunda da mevcut demiryolu ağımızı yüzde 120 artırıyoruz, yahut 11 bin kilometreden 26 bin 500 kilometreye ulaşmayı hedefliyoruz ki AB demiryoluna yatırım yapıyor, İran demiryoluna yatırıyor, Ortadoğu'da demiryolu yatırımları revaçta, biz de çevremize entegre olmak istiyorsak, mutlaka ve mutlaka demiryollarımızı öncelikli sektör olarak ele almamız gerekiyor." diye konuştu.

Şura’da 29 ve 30 Eylül 2009 tarihlerinde tüm gün boyu paneller gerçekleştirildi. Şura süresince TCDD, tanıtım standı aracılığı ile tüm katılımcılara demiryolu alanındaki yenilikleri duyurdu.

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr