Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / ADNAN MENDERES HAVALİMANI, AVRUPO KARBON EMİSYONU AZALTMA PROĞRAMINDA

ADNAN MENDERES HAVALİMANI, AVRUPO KARBON EMİSYONU AZALTMA PROĞRAMINDA

ADNAN MENDERES HAVALİMANI, AVRUPO KARBON EMİSYONU AZALTMA PROĞRAMINDA06.10.2009

TAV, çevreye duyarlı projelerine devam ediyor. TAV Havalimanları Holding iştiraklerinden TAV İzmir tarafından işletilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin, Avrupa Uluslararası Havacılık Konseyi (ACI Europe) tarafından çevreye duyarlılık kapsamında başlatılan "Havalimanı Karbon Akreditasyonu" programına başvurusu kabul edildi.

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, TAV Havalimanları Holding olarak çevre duyarlılığı kapsamında, işlettikleri havalimanlarında birçok proje geliştirerek hayata geçirdiklerini ifade etti. Sani Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son olarak İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde yürütülen projenin, ACI Europe'un karbon emisyonuyla ilgili olarak başlattığı Havalimanı Karbon Akreditasyonu programına kabul edilmesiyle, çevre duyarlılığı kapsamında yürüttüğümüz projeler artık belgelenerek kayıt altına alınacak. İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın kabul edilmesiyle başlayan süreci takiben bu programa, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve işlettiğimiz diğer havalimanlarıyla katılım sağlamaya devam edeceğiz."

Şener, küresel ısınmanın dünyayı tehdit ettiği şu günlerde, TAV havalimanlarında karbon emisyonlarını nötr hale getirerek, küresel karbondioksit miktarının minimize edilmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

 

31 havalimanı imzaladı      

ACI Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec de şu ana dek Avrupa çapında havalimanı tarafında karbon emisyonlarının haritalandırılması ve azaltılması için kurumsal olarak onaylanmış bir yöntem bulunmadığını belirterek, "Hali hazırda 31 havalimanının imzaladığı Havalimanı Karbon Akreditasyonu, havalimanlarının çabalarını tanımak ve değerlendirmek üzere ortak ve kurumsal çapta onaylanmış Avrupalı bir çerçeve sağlayacak" dedi.

ACI Europe'un karbon emisyonunu azaltmaya yönelik başlattığı Havalimanı Karbon Akreditasyon Programı ile sektörel taahhüdün, net faaliyete dönüştürüldüğünü belirten Jankovec, bunun da havacılığın iklim değişikliği üzerindeki etkisinde, Avrupalı havalimanı topluluğunun üzerine düşeni yaptığını gösterdiğini savundu.

Havalimanı Karbon Akreditasyonu programı, havalimanı işletmelerinde karbon emisyonunun açıklanması ve azaltılması için ortak bir çerçeve sunuyor. Bu program sayesinde, karbon emisyonunun havalimanlarının karmaşık yapısına uyarlanmış bir çerçeve içinde açıklanması için ilk defa standartlar tespit edildi. Bu standartlar, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ve Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) "Sera Gazı Protokolü" Kurumsal Muhasebe ve Açıklama Standartları ile tamamıyla uyumlu olarak belirlendi.

Kaynak: Referans

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr