Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TÜRKİYE, DÜNYA ÜLKELERİNİN İKİLİ HAVACILIK MÜZAKERELERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

TÜRKİYE, DÜNYA ÜLKELERİNİN İKİLİ HAVACILIK MÜZAKERELERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

TÜRKİYE, DÜNYA ÜLKELERİNİN İKİLİ HAVACILIK MÜZAKERELERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI06.10.2009

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)'nun ICAN'09 Havacılık Müzakereleri Konferansı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)'nün ev sahipliğinde, 28 Eylül-02 Ekim 2009 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilmiştir.

 

İlki geçtiğimiz yıl Dubai'de düzenlen ve Türk Sivil Havacılığında yaşanan gelişmeler çevresinde ikincisinin ICAO tarafından Türkiye'de yapılmasına karar verildiği konferansa, 64 ülkeden 250 katılımcı iştirak etmiştir.

 

Konferans kapsamında bir hafta boyunca ICAO üyesi ülkeler birbirleri ile ikili havacılık müzakerelerinde bulunmuştur. 

 

- Bu kapsamda Türkiye; Lübnan, Singapur, Fiji Adaları, Çad, Avusturya, Makedonya, Komorlar, Fransa, Gambia, Hong Kong, Kuveyt, Gana, Uganda, Finlandiya, Raunda, Kosova, Macaristan, Dominik Cumhuriyeti, Zambia, Bahreyn, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Kırgızistan, Hindistan, Polonya, Pakistan, Portekiz, İspanya,  İran, Irak, Suriye ve Malezya olmak üzere toplam 34 ülke ile ikili havacılık müzakerelerde bulunmuştur.

 

- Bu müzakereler sonucunda, Çad, Fiji, Gana, Ruanda, Zambia, Uganda, Dominik Cumhuriyeti ve Jamaika olmak üzere toplam 8  ülke ile ilk kez ikili hava ulaştırma anlaşması imzalamıştır. Daha önce Türkiye'nin 97 ülke ile olan anlaşma sayısı 105 ülkeye yükselmiştir.

 

- Türkiye'nin müzakerelerde bulunduğu diğer ülkelerle anlaşmalar günün koşullarına göre revize edilerek yeni uçuş noktaları belirlenmiş ve mevcut uçuş noktalarının sefer sayıları arttırılmış, bazı ülkelerle ise daha sonra anlaşma imzalamak üzere kararlar alınmış ve mutabakata varılmıştır. Ayrıca anlaşma yapılan ülkelerle bakım ve eğitim konuları başta olmak üzere sivil havacılığın farklı alanlarında işbirliği yapılmasına ilişkin kararlar alınmıştır.

 

- Konferansa katılan diğer ICAO üyesi ülkeler arasında yaklaşık 200 ikili havacılık müzakeresi yapılmış ve 50'nin üzerinde ikili hava ulaştırma anlaşması imzalanmıştır.

 

- İmzalanan ve revize edilen ikili hava havacılık anlaşmaları ile ülkeler yurtdışı uçuş ağlarını genişletmişler, havayolu işletmelerinin yapacağı yeni seferler ile küresel havacılık sistemine katkıda bulunmuşlardır.

 

- 64 ülkenin aynı organizasyon çatısı altında bir araya getirilmesi ile zaman ve paradan tasarruf etme imkanının yanı sıra ülkeler belirlenen yeni nokta ve sefer artışları ile uçuş ağlarını geliştirilerek ekonomilerine önemli katkı sağlamıştır.

 

- Konferans kapsamında,  dünya genelinde havacılık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve işbirliği konuları ele alınmıştır. Sivil havacılık alanında dünya gündemde olan önemli konular ve sektöründeki eğilimler ile ilgili bilgi alışverişinde bulunulmuştur. ICAO üyesi ülkeler ikili müzakere ve anlaşmaların yanı sıra havacılık alanındaki değişik konularda işbirliği yapma imkanı bulmuştur.

 

- Konferansa ev sahipliği yapan Türkiye'nin uluslararası arenada tanıtımına önemli katkı sağlanmış, ikili ve çoklu görüşmeler aracılığı ile, Türk sivil havacılığının mevcut potansiyeli ve pazar imkanları tüm ülkelere tanıtılmıştır.

 

- Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'ın liderliğinde çevresindeki ülkelerle ve bulunduğu coğrafyadaki ülkelerle sivil havacılıkta yakın işbirliğine giren SHGM konferans kapsamında;  TRACECA, Akdeniz, KEİ, D-8, T-MAG ve AFCAC ülkeleri ile düzenlediği bölgesel işbirliği toplantıları ve Türkiye'nin Uluslararası Bakım ve Eğitim Merkezi olma projesini diğer ülkelere tanıtma fırsatı bulmuştur.

 

Kaynak: SHGM

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr