Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİRİN İLK ÖZEL LİMANI AÇILDI

İZMİRİN İLK ÖZEL LİMANI AÇILDI

İZMİRİN İLK ÖZEL LİMANI AÇILDI06.10.2009

Heris Ailesi'nin sahibi olduğu Akdeniz Kimya, İzmir'in ilk özel sektör konteyner limanı Nemport'u Aliağa'da kurdu.

İzmir Limanı'nda yaşanan sorunlar yüzünden çile çeken ihracat ve ithalatçıların imdadına Akdeniz Kimya yetişti. Heris Ailesi'nin sahibi olduğu Akdeniz Kimya, İzmir'in ilk özel sektör konteyner limanını Aliağa'da kurdu.

Liman için 30 milyon dolarlık daha harcama yapılacağı belirtildi. NEMPORT ismiyle Ekim ayından itibaren hizmet verecek olan liman, ihracatçıların sıkıntılarını hafifletirken, hizmet kalitesiyle kısa sürede ihraç ürünlerini dünya ile buluşturacak. İzmir Limanı'nda yaşanan sorunlar yüzünden yıllardır çile çeken ihracat ve ithalatçıların imdadına Akdeniz Kimya yetişti. Heris Ailesi'nin sahibi olduğu Akdeniz Kimya, İzmir'in ilk özel sektör konteyner limanını Aliağa'da 70 milyon dolarlık yatırımla kurdu. Liman için 30 milyon dolarlık daha harcama yapılacağı belirtildi. NEMPORT ismiyle Ekim ayından itibaren hizmet verecek olan liman, ihracatçıların sıkıntılarını hafifletirken, hizmet kalitesiyle kısa sürede ihraç ürünlerini dünya ile buluşturacak.

Nemrut Körfezi'nde 140 bin metrekare alanı, 820 metre gemi yanaşma yeri ile aynı anda 4 geminin yükleme boşaltma yapacağı liman, -22 metre derinliği ile Alsancak'taki İzmir Limanı'na yanaşamayan büyük gemilere de hizmet verecek. İstanbul ve Mersin hattında bu bölgenin ilk özel sektör limanını Aliağa'da kurduklarını dile getiren Nemport Liman Yatırım Koordinatörü Mehmet Tuğalan, ithalat ve ihracatçılara en hızlı ve kaliteli hizmeti 7 gün 24 saat vermeye talip olduklarını söyledi.

Nemrut Körfezi'nde yer alan en uzun iskelenin arkasında yer alan 140 bin metrekarelik alanın 100 bin metrekarelik kısmının konteyner depolama alanı olarak kullanılacağını dikkat çeken Tuğalan, "İskelemizde 820 metre rıhtım uzunluğu mevcut. Böylece aynı anda 4 gemi yükleme boşaltma yapabilecek. İskele su kesimi derinliği ise -22 metreye vardığından, İzmir Limanı'na yanaşamayan büyük (post-panamax) konteyner gemilerine hizmet vereceğiz. İzmir-Çanakkale devlet karayolu ve tren yolu bağlantısı ile de iç içeyiz. Belli başlı organize sanayi bölgelerine çok yakın mesafedeyiz" diye konuştu.

2.5 YILDA BİTTİ

Bölgenin liman ihtiyacını dikkate alarak inşaatına başladıkları limanı 2.5 yıl gibi bir zaman diliminde, 70 milyon dolarlık bir yatırımla tamamladıklarını dile getiren Nemport Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Heris de 1.5 yıl içinde yapacakları yeni ekipman yatırımları için ise 30 milyon dolar daha harcayacaklarını kaydetti.

Toplam 100 milyon dolarlık yatırımla İzmir'e bir liman kazandıracaklarını açıklayan Cenk Heris, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir Limanı'ndaki sorunlardan etkilenen bir firma olarak yeni bir liman kurulması gerektiği inancıyla yola çıktık. Uzun süren bürokratik işlemlerin ardından başladığımız limanı 2.5 yıl gibi bir sürede tamamladık. Kriz yaşandığı bir dönemde yatırımdan vazgeçmeden inatla yürüdük. Ekim ayından itibaren limanımız hizmet vermeye başlayacak. Alsancak'taki İzmir Limanı'na alternatif gibi gözükse de İzmir'deki limanın sorunlarını hafifletecek rehber bir liman olmayı amaçlıyoruz."

Derinliği Alsancak'tan fazla

Limanlarının rıhtım uzunluğunun 820 metre ve iskelenin eninin 40 metre olduğunu açıklayan Liman Operasyon ve Planlama Müdürü Levent Adalı, Alsancak'taki İzmir Limanı'na yanaşamayan gemilerin 22 metre derinliği olan limanlar rahat yanaşabileceğini vurguladı.

Adal, ayrıca şu bilgileri verdi:

"Vinçler saatte minumum 80 konteyner yükleme ve boşaltma kapasitesine sahip. Liman sahası adet istif makinesi ile sahadan veya tersi hareket için 8 adet 60 ton taş kapasitesine sahip terminal çekici trayler hizmet verecek. Sahalar 7 bin 600 konteyner istifleme kapasitesi bulunuyor. Bunlara ilave olarak 3 bin 500 metrekare kapalı genel antrepo, 120 adet konteyner istif alan olmak üzere toplam 125 bin metrekare gümrüklü istifleme sahası mevcut."

30 milyon dolar daha harcanacak

- İnşaatı 2.5 yıl içinde tamamlandı.
- Bugüne kadar 70 milyon dolarlık yatırım yapıldı.
- 1.5 yıl içinde 30 milyon dolarlık makine yatırımı yapılacak.
- Liman tesisleri, 140 bin metrekare alan üzerinde kurulu.
- 125 bin metrekare gümrüklü sahası bulunuyor.
- 40 metre genişliğinde, 820 metre uzunluğunda gemi yanaşma rıhtım yeri mevcut.
- Limanın derinliği -22, -12 metre.
- İstifleme kapasitesi ilk planda 250 bin TEU.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr