Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / BARSAN LOJİSTİK SOMON BALIĞI STRATEJİSİ İLE BÜYÜYOR

BARSAN LOJİSTİK SOMON BALIĞI STRATEJİSİ İLE BÜYÜYOR

BARSAN LOJİSTİK SOMON BALIĞI STRATEJİSİ İLE BÜYÜYOR06.10.2009

Bugüne kadar 12 ülkede ofis ve temsilcilikler açan Barsan Global Lojistik, Barselona'da 3.5 milyon euroluk yatırım yaptı. Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Baydere, somon balığı stratejisi izleyip akıntının tersine gittiklerini ve kriz yıllarında yatırımlarına hız verdiklerini söyledi.

 

Barsan Global Lojistik (BGL) 2020'ye kadar dünya lojistik devleri arasına girmeyi hedefliyor. Bu kapsamda 4 yılda, 12 ülkede 150 milyon euro yatırım yapan BGL, son olarak Barselona'da 3.5 milyon euroluk yatırım yaptı. BGL Yönetim Kurulu Üyesi ve Direktörü Sadık Baydere, "Türkiye kökenli bir Türk şirketi olarak büyük oyunculardan birisi olmaya soyunduk. Somon stratejisi uygulayarak akıntının tersine gidiyoruz ve kriz yıllarında yatırıma hız veriyoruz" dedi.

BGL Yönetim Kurulu Üyesi ve Direktörü Sadık Baydere ve İspanya Lojistik Merkezi Direktörü Alparslan Çağlayan, Barselona'daki lojistik merkezinde bir toplantı düzenleyerek yatırım hakkında bilgi verdi. Baydere, gümrükleme, uluslararası kara-hava-deniz-demir yolu nakliye, gümrüklü ve gümrüksüz depolama, stok yönetimi ve dağıtımı gibi lojistiğin tüm alanlarında entegre hizmet verdiklerini belirterek, Barselona'daki yatırımın merkez alınarak 25 liman bölgesi başta olmak üzere tüm önemli İspanyol şehirlerine yayılmayı amaçladıklarını söyledi. İspanya üzerinden özellikle ABD, Çin, Uzakdoğu, Afrika ve diğer Avrupa ülkeleri ile yapılan ticaretin önemli bir ortağı pozisyonuna gelmeyi hedeflediklerini açıklayan BGL, İspanya merkezli iş hacmini her yıl yüzde 25 oranında büyütmeyi planladıklarını söyledi.

1982'de bir gümrükleme şirketi olarak, "bir masa iki sandalye ile tabir edilebilecek" şekilde, bir gümrük müşavirliği şirketi olarak Kamil Barlın tarafından kurulduğunu anlatan Baydere, bugün 250'ye yakın kendi araçları olduğunu, bunun dışında iş ortakları bulunduğunu da dile getirerek, "Onlarla beraber 650-700 araçlık bir filo söz konusu" diye konuştu.

 

Yatırımlar temkinli ama sürüyor

Sektörün dünya ligindeki oyuncularını Alman şirketi olan DHL ve Alman demir yolları bünyesindeki Schenker olduğunu da sözlerine ekleyen Baydere, "Hedefimiz 2020'ye kadar organik ve inorganik yani satın almalarla büyüyerek ilk on arasına girmek" dedi. Yatırımlarını küresel krize rağmen yavaşlatmadıklarını, ancak daha temkinli ve dengeli olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Baydere, şöyle devam etti: "Bunun en son örneği İspanya'da yaptığımız bu yatırım. İspanya'da 2004'ten beri varız. Önceki dönemde acentelerimiz, iş ortaklarımız aracılığıyla faaliyetlerimizi sürdürdük, 2004'te kendi ofisimizi açtık, depolar kiraladık. İspanya'daki faaliyetlerimiz için kendi altyapımızı oluşturmak amacıyla depoyu ve bu binayı satın aldık. Bu 3.5 milyon euroluk bir yatırım. Burayı Grupa Contenasa'dan işiyle birlikte satın aldık. Grupa Contenasa'ya bağlı olan 3 şirketin işlerini de yürüteceğiz. Türkiye dâhil 12 ülkede yapılanmamız var. Bu ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Almanya, Macaristan, Polonya, Özbekistan, Hong Kong, Çin. ABD'de ilk olarak New York'ta, 1999 yılı sonunda bir irtibat ofisi açtık. Daha sonra New Jersey'de lojistik merkezi yatırımı yaptık. Miami ve Houston'da kendi ofislerimizi açtık. Önümüzdeki 1 yıl içinde ABD'nin batı yakasında Chicago ve Los Angeles'ta kendi ofislerimizi açıp, depolarımızı oluşturacağız. Uzakdoğu'daki yatırımlar, 2000 yılında Hong Kong'la başladı, 2004'te Çin'in Şanghay kentiyle devam etti. Bu ülkelerde depolarımız var. Çin'in Tahtakale'si olarak bilinen Yiwu şehrinde depo yatırımı yaptık. Çin'de bu yıl sonuna kadar iki yerde daha ofis açmayı planlıyoruz. Brezilya'da da olacağız. Afrika'da düşündüğümüz Kuzey Afrika dışında noktalar var. Hindistan kesinlikle bulunmamız gereken bir nokta."

 

Sektör küçüldü, biz büyüdük

Küresel krizin başladığı ve krizden en çok etkilendiği düşünülen ABD'de de yatırımlarını büyütmeyi düşündüklerini anlatan Baydere, "Kriz ABD'de başlasa, ciddi etkileri olsa da bakıyoruz Türkiye yüzde 14 küçülürken, ABD'deki küçülme oranı yüzde 1-1,5 civarında. Kim daha fazla etkilenmiş. ABD en az etkilenen ülkelerden bir tanesi. Çin'in 2 trilyon doların üzerinde döviz rezervi var, sadece iç pazarı bile yeter. Bu ülkelerde genel akımın tersine yatırımlarımızı hızlandırmamızın doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. Somon balığı gibi akıntının tersi yönünde gidiyoruz. Somon yüksek yerlerde nehirlerde yumurtlar, sonra denize dönerler. Biz de kendimizi akıntıya bırakıp 'nereye götürürse götürsün' demiyoruz. Akıntının tersine gidip üremeye, büyüme için yumurtlamaya devam ediyoruz. Kriz zamanlarında yatırımlarımızı durdurmuyoruz. Daha temkinli ve zamana yayarak devam ediyoruz."

 

 

Hedefimiz dünyada ilk 10'a girmek

Dünyada ilk 50'deki lojistik şirketlerinin cirosu 1 milyar dolar. BGL'nin 2008 yılı konsolide cirosunun 400 milyon dolar olduğunu dile getiren Sadık Baydere, ilk 10'a nasıl gireceklerini de şu sözlerle anlattı: "O anlamda baktığımızda ilk 100'de bile değiliz. İlk 150'nin içindeyiz. 'Bu şirket 11 yılda nasıl ilk 10'a girer?' sorusu sorulabilir. Ancak önemli olan bizim buna inanmamız. Biz bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Son 3-4 yılda gördüğümüz büyüme bizi cesaretlendiriyor. Biz dinamizmimizi, hızlı karar verip hareket etmemizi, müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre esnek çözümler sunabilmemizi bir avantaj olarak görüyoruz."

Kaynak: Referans Gazetesi