Lojistik sektörü içinde yaşadığımız ekonomik krizden etkilendi. Sektör şirketleri büyümelerini yavaşlattılar, araçlarının bir kısmını elden çıkarttılar, şirket karları düştü, çalışanların ücretleri azaldı. İşten çıkartmalar oldu. Bu krizin lojistik sektöründeki geçmiş yıllarda rastladığımız sağlıksız büyüme sonucu ortaya çıkan, amorf yapıları yoluna soktuğunu, şirketlerin yeniden ölçeklendirildiğini, verimsiz kolların kesildiğini, karsız şubelerin kapatıldığını ve yeteri kadar planlı ve bilinçli olmasa da, yeniden yapılanma süreci geçirdiğini görmekteyiz.
Geçtiğimiz dönemde üniversiteler ve yüksek okullar da lojistik konusunda yeni atılımlar yaptılar. Yeni yüksek okullar devreye girdi, yeni bölümler açıldı, üniversitelerde lojistik derslerin sayısı arttı, yeni öğretim üyeleri lojistik konusunda eğitim vermeye başladılar. Üniversitelerde yeni bölümlerini seçen öğrencilerin lojistik sektörüne daha fazla ilgi gösterdiğini görmekteyiz.
Ekonomik kriz bitecektir. Daha fazla geriye gitmemesi bile bir bitiş işaretidir. Bu bitiş sonrasında tüketim artacak, üretim artacak, dış ticaret büyüyecek, daha fazla ürün ve hammadde taşıyacak daha fazla depolama yapacağız. Artan iş kapasitesi yaptığımız işleri daha büyük ölçekli yapmamıza yol açacak ve yaptığımız işleri daha kontrolü yapmamız zorunluluğunu ortaya çıkartacaktır. Artacak olan rekabet işlerimiz farklı yapmamızı gerektirecek ve farklılığı yaratacak olan inovasyon ve süreç yönetim bilgisine ihtiyacımız olacaktır. Bu bilgiler çok az şirkette vardır ve değerlidir. Şirketler bu bilginin dışarı kaçmamasına çalışmaktadır. Bu bilginin diğer kaynağı da akademisyenlerdir. Üniversite öğretim üyeleridir, araştırma görevlileridir, tez çalışması yapan gençlerimizdir. Alınmalı ve kullanılmalıdır. Üniversite ve yüksek okulların kuruluş gayesi budur.
Kültür Üniversitesi bundan önce yapmış olduğu üniversite- endüstri ortak çalışmalarını daha kurumsal çerçevede yürütmek için bir toplantı düzenlemiştir. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi ile imzalanan protokol çerçevesinde farklı alanlarda endüstri- akademi iş birliği başlatılacak ve sonuçları alınacaktır. Lojistik de bu sektörlerden biridir, hatta her sektörü ilgilendirdiği için başında gelmesi gerekenidir.
16 Eylül 2009 Çarşamba günü kalabalık bir grup Kültür Üniversitesinde bir araya geldik. Öğrencilerin stajlarından, ortak proje, tez çalışmalarına kadar geniş bir iş birliği yelpazesini görüştük. Bundan sonra atılacak olan adımların; önce üzerinde çalışılacak olan sektörlerin belirlenmesi, bu sektörlerle ilgili öğretim üyelerinin görevlendirilmesi, lojistik sektöründen en az 4-5 kuruluşun katılımı ile bir ekip oluşturulması, bu ekibin çalışma programı hazırlaması, kaynaklarını belirlemesi ve işin kurumsal hale gelmesi için prosedürlerin belirlenmesi olacaktır. İş planının yapılmasını takiben, ekiplerin oluşturulması, hedeflerin ortaya konması ve sürecin takibi de ardından gelecek olan çalışmalardır. Diğer üniversitelerde de benzer çalışmalar olmaktadır ancak öğretim üyelerinin kişisel çabaları ile ilerlemekte ve kurumsallaşamamaktadır.
Bu çalışmanın bir örnek olmasını diliyorum. Lojistik sektörünün gelişmesi için bu ve benzeri çalışmalara ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Başta üniversitelerde görev yapan dostlarım olmak üzere, sektör üst yöneticilerini de iş birliğine davet ediyorum. Her türlü desteği bulacaklarına inanıyorum. Ben hazırım.
Atilla YILDIZTEKİN