Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD TRENLERİ ORTALAMA 1 SAAT RÖTAR YAPIYOR

TCDD TRENLERİ ORTALAMA 1 SAAT RÖTAR YAPIYOR

TCDD TRENLERİ ORTALAMA 1 SAAT RÖTAR YAPIYOR01.10.2009

BTS'nin çalışması, demiryolu taşımacılığındaki durumu gözler önüne serdi

ANKARA - Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikasının (BTS) "TCDD Ana Hat Yolcu Trenleri Tehir Raporu"nda, "Bütün yolcu trenlerinin gecikmeli olarak çalıştığı, incelenen 40 ana hat yolcu treninin sefer başına varış yerlerine ortalama gecikme süresinin 1 saat 45 dakika olarak tespit edildiği" ileri sürüldü.

BTS'den yapılan yazılı açıklamada, "Sendika tarafından rapor için 7-13 Eylül 2009 tarihlerini kapsayan 7 günlük dönemde çalışan 40 ana hat yolcu treninin varış garlarına ne kadar gecikmeyle ulaştıklarının tespit edildiği" belirtildi.

"Bütün yolcu trenleri gecikmeli olarak çalışmaktadır. Çalışma kapsamında incelenen 40 ana hat yolcu trenin sefer başına varış yerlerine ortalama gecikme süresi 1 saat 45 dakika olarak tespit edilmiştir" ifadelerine yer verilen araştırmaya göre, varış istasyonuna en fazla gecikme ile varan ilk 10 trenin 7'sini Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesine çalışan yolcu trenleri oluşturuyor.

İlk sırada yer alan ve Haydarpaşa-Kurtalan arasında çalışan Güney Ekspresi'nin ortalama gecikme süresi, seyahat süresi olan 36 saat 01 dakikanın yüzde 26'sına denk gelen 9 saat 55 dakikaya ulaştı. Ankara-Zonguldak arasında çalışan Karaelmas Ekspresi ise ortalama 11 dakikalık tehirle en az gecikme yapan tren oldu.

En fazla yolcu taşımacılığının yaşandığı Ankara-Haydarpaşa-Ankara güzergahında en çok ortalama sefer gecikmesi 1 saat 18 dakikayla Ankara-Haydarpaşa seferini yapan Boğaziçi Ekspresi'nde görüldü. Fatih Ekspresi'nin Haydarpaşa-Ankara seferinde ortalama 59 dakika, Ankara-Haydarpaşa seferindeyse 48 dakika ortalama sefer gecikmesi görüldü.

Ankara-İzmir-Ankara arasında çalışan 3 ekspres ana hat yolcu trenlerinde, en fazla ortalama sefer gecikmesi 2 saat 1 dakika ile Basmane–Ankara sefer yapan Karesi Ekspresi'nde, en az gecikme ise 1 saat 6 dakika ile Ankara-Basmane arasında sefer yapan İzmir Mavi Treni'nde yaşandı.

Yatırım eksikliği, rötarların baş sebebi

Açıklamada, "Gecikmelere genellikle lokomotif ve vagonlarla ilgili sorunların, uzun yıllardır yenilenmeyen hatlarda yapılan kısmi bakımlarının yetersizliğinin, yol yenileme çalışmalarının yapılamamasının, yol ray ve malzeme sıkıntısının giderilememesinin neden olduğu" ileri sürüldü.

Alınması gereken önlemlerin de sıralandığı açıklamada, "Tehirlerin önüne geçilmesi için, yenilenmeyen hatlarının yenilenmesi, trafiğin yoğun olduğu güzergahlardaki tek hat işletmeciliğinin çift hata çıkartılması, yoğun güzergahlarda elektrifikasyon sisteminin yaygınlaştırılması, vagon ve lokomotiflerin bakım ve tamiratlarında çalıştırılan kalifiye personel eksikliğinin giderilmesi" gerektiği ifade edildi.

"Türkiye'de demiryolu sisteminin ciddi dar boğazlarla karşı karşıya olduğu' iddia edilen açıklamada, "Demiryolu güzergahının yüzde 95'inin tek hatlı olduğu, 11 bin kilometre demiryolu hattının işlevsiz hale getirildiği" öne sürüldü.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr