Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / CMA CGM TÜRKİYEDE LİMAN ARIYOR

CMA CGM TÜRKİYEDE LİMAN ARIYOR

CMA CGM TÜRKİYEDE LİMAN ARIYOR01.10.2009

Alınacak limanla daha aktif olmak ve diğer gemilerin de buraya yönelmesini sağlamak hedefleniyor.

CMA CGM"nin Türkiye pazarında oldukça büyük bir söz sahipliği olduğunu söyleyen. CMA CGM Deniz Acenteliği Genel Müdürü Kostanten Şonef, Türkiye"nin kendileri için büyük ve ileriye dönük bir pazar olduğunu  dile getirdi. Şonef, firmanın dünya ve Türkiye"deki gelişim sürecini şu sözlerle değerlendirdi: “CMA CGM dünya üçüncüsü bir şirket olarak, bünyesinde 370 gemi barındırıyor. Yalnızca Fransa"da 4.400 kişilik personelimiz var. Dünya çapındaki 650 ofisimiz ile dünyanın her yerine taşımacılık yapıyoruz. Türkiye açısından baktığımız da ise, Çin"den Türkiye ye gelen ilk konteyner gemisi bizim gemimizdi. O zamanlar bu hatta tektik. Şark Express 1989"dan beri  acenteliğimizi yapıyordu. CMA CGM, 2005 yılında İstanbul"da  Şark Express ortaklığında bir ofis kurdu. Firmamızın Türkiye pazarında saygın bir yeri vardır.”

“Türkiye yardımcı olabileceğimiz bir pazar”

Herkes gibi kendilerinin de krizden belli bir ölçüde etkilendiklerini belirten Şonef, kriz süresince masrafları kısmak amacıyla, hatlarda gemileri eksilterek, servislere daha büyük gemiler koyarak ve konsorsiyum dahilinde farklı şirketlerle ortak hatları kullanarak bu  süreci atlattıklarını ifade etti. 2009 Nisan ayından beri  kendileri açısından bir düzelme gördüklerini belirten Şonef, “İthalat ve ihracat iyi bir yolda ilerliyor. Türkiye bizim için büyük ve yardımcı olabileceğimiz bir pazardır. Piyasanın kötü olmasına rağmen, biz piyasada tutulan bir şirketiz. İleriye dönükte daha çok şey yapmak istiyoruz. Ama bunun için biraz zaman gerekiyor” dedi
 
“Özel limanlardan önce sıkıntı yaşıyorduk”

Özel limanlar devreye girmeden önce Türk limanlarında  büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren, Şonef, “ Bundan 4,5 sene öncesine kadar yalnızca Haydarpaşa vardı. Bu nedenle günlerce Haydarpaşa"da beklememiz gerekebiliyordu. Şimdi durum değişti. Özel limanların devreye girmesiyle bu sıkıntılar da ortadan kalktı. Artık Türkiye"de çok sayıda liman var. Bunda özel sektörün payı çok büyük” şeklinde konuştu.

 “Konteynerler yokken ihracat da yoktu”

Özellikle  konteyner taşımacılığında ileriyi iyi gördüğünü söyleyen Şonef, konteyner taşımacılığının önemini şu sözlerle vurguladı: “Hatırlıyorum önceden konteyner işi yoktu, dolayısıyla ihracat  da yoktu. Çünkü büyük partiler ihraç etme gereği duyuluyordu. Mesela Pakistan"a ve Hindistan"a pirinç ya da bakliyat göndereceksiniz, 5 bin ton 10 bin ton yük toplanmasını beklemeniz gerekiyordu. 1000 ton siz veriyordunuz, 5 bin ton başkası. Ancak 10 bin ton olacak ki, deniz nakliyatından vapur rica edebilecektiniz. . Şimdi durum farklı. Sadece  300 tonluk bir yükünüz bile varsa konteynerler aracılığı ile yükünüzü kolaylıkla gönderebiliyorsunuz. Bu nedenle de  satış ve ihracat çok daha kolaylaştı. Konteyner endüstrisi ticareti de pozitif olarak etkilendi.Ticari açıdan değerlendirdiğimiz zaman, kriz sürecinde de konteyner taşımacılığının büyük faydalarını gördük. Önceden göndereceğiniz yükün 50.000 ton olması gerekiyordu. Ancak kriz döneminde kimsenin 50.000 ton yük alacak gücü olmadığından, yine konteynerler burada devreye girerek büyük kolaylık sağladı.”

 “Türkiye"de bir liman alma projemiz krize takıldı”

CMA CGM"nin daima proje üreten bir şirket olduğunu dile getiren Şonef, “Son olarak şirketimizin, Türkiye"de bir liman satın almak ya da bir limanla ortaklık kurmak gibi bir projesi vardı. Ancak krizin araya girmesiyle bu proje henüz sonuçlanmadı. Hatta krizden önce hem İstanbul"da hem de İzmir"de bazı firmalarla görüşmeler yapıldığını biliyorum. Ama sanıyorum, bu konu ancak krizden sonra tekrar gündeme gelecek. CMA CGM"nin projedeki amacı, alınacak olan limanın daha aktif olmasını sağlamak ve şirket olarak dış pazarda da büyük bir söz sahipliği olduğu için, diğer gemilerin de buraya yönelmesini sağlamak” dedi.

Kaynak: Aysel GENÇER – PERŞEMBE ROTASI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr