Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / BAKAN ÇAĞLAYAN: HER ÜLKEYİ TEK TEK ANALİZ EDİYORUZ

BAKAN ÇAĞLAYAN: HER ÜLKEYİ TEK TEK ANALİZ EDİYORUZ

BAKAN ÇAĞLAYAN: HER ÜLKEYİ TEK TEK ANALİZ EDİYORUZ24.09.2009

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) olarak, bundan sonra stratejilerinin ülke masaları, ülke stratejileri, ülke uzmanları olduğunu, her ülkeyi tek tek analiz ettiklerini söyledi. Çağlayan, Romanya temasları çerçevesinde gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Ekim ayı sonuna kadar 11 ülkeye ziyaret gerçekleştireceklerini, yapılacak bu ziyaretlerin planlandığını ve altyapısının oluşturulduğunu söyledi. Bazı ülkelere temas ve ziyaretlerde bulunmak için birden fazla gidileceğini, bu ülkeler arasında Çin'in de bulunduğunu belirten Çağlayan, 25  Eylül'de Şanghay'da çok kapsamlı bir iş forumunun toplanacağını, burada Çin'in büyük yatırımcıları ile Türk yatırımcıların bir araya geleceğini, daha sonra Pekin'de karma ekonomik komisyon (KEK) toplantısı yapılacağını, toplantıda Çin ile Türkiye arasında çok önemli gelişmeler sağlayacak kararlar alınacağını kaydetti. Çin ile tercihli ticaret anlaşması konusunda görüşmelerin yapıldığını ifade eden Çağlayan, Çin'de gemicilerin ciddi sıkıntılar yaşadığını, kriz öncesi 51 adet 2,7 milyar dolarlık yük gemisi siparişi verildiğini, şu anda o gemilerin yüzde 40 değer kaybettiğini belirtti. Devlet Bakanı Çağlayan, dünya ticaretinin azalmasıyla firmaların yük taşıma kapasitesinin azaldığını ve ödeme güçlüğü çektiğini, Çin'de ticaret bakanı ve başbakan ile konuyu görüştüğünü, KEK toplantısında bu konunun gündeme geleceğini söyledi.

Çok büyük miktarda tavuk ayağı tüketen Çin'in kuş gribi nedeniyle Türkiye'den ithalat yapmadığını ifade eden Çağlayan, ihracatın Vietnam veya Singapur üzerinden yapıldığını, direkt yapılabilmesi durumunda ihracat rakamlarının artacağını bildirdi. Çin'in ticarette bugüne kadar tehdit olarak gösterildiğini, ancak buna katılmadığını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ben oda başkanlığı, sanayi bakanlığı ve bugün bu bakanlıkta da Çin'in Türkiye için bir tehdit değil bir fırsat oluşturduğu kanaatindeyim. Çin geçen yıl dünyanın en fazla ihracat yapan 2. ülkesi, birincisi Almanya. 1,4 trilyon dolar ihracat yapan Çin, 1,2 trilyon da ithalat yapıyor. 1,2 trilyon doların içinde Türkiye'nin payı, 1,5 milyar dolar. 1,4 dolarlık ihracat yapan Çin, Türkiye'ye 15,5 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Biri binde bir, biri yüzde bir. Bugüne kadar Çin öcü. Bu çerçevede bundan sonra bizim stratejimiz ülke masaları, ülke stratejileri, ülke uzmanları sistemi. Her ülkeyi tek tek analiz ediyoruz. Ben bundan sonra artık diyeceğim ki, benim hedef sektörlerim bunlardır. Bunu bütün ülkeler bazında yapacağız." Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda hangi ülkeden kimin sorumlu olduğunun belli olduğunu, projeksiyonların, analizlerin yapıldığını belirtti.

Ticaret müşavirliklerini de performansa dayalı bir sisteme çevirmek istediklerini ifade eden Çağlayan, "Ticaret müşavirliğine gidip soracağız, kaç firmayla görüştün, yabancı kaç firmayla görüştün, kaç bürokratla görüştün, 1 ay içinde nasıl bir performans gösterdin" diye konuştu. Bunun için de bölgeler kurulduğunu, gidilen yerlerde örneğin Çin'de Asya-Pasifik toplantısının yapılacağını anlatan Çağlayan, getirdikleri bir diğer yeni sistemle de eski ve yeni müşavirin değişmeden son 1 ay beraber çalışacağını, daha sonra devir-teslim yapılacağını söyledi. Ülkelerin gelecekle ilgili stratejileri çerçevesinde ürün desenlerinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, bir ülkenin terk etmekte olduğu bir sistemle savaşmanın anlamlı olmadığını kaydetti. Çin'den yapılan tüketim malı ihracatının son derece düşük olduğunu, daha çok yatırım malı ve ara malı satın alındığını anlatan Çağlayan, bunları da 5, 10 yıl vadeli finansman desteği ile yaptıklarını belirtti.

Çağlayan, bir soru üzerine, Irak ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği anlaşması yaptıklarını, burada ekonomik entegrasyonu öngördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sistem şöyle çalışıyor, iki ülkenin bakanları yılda 3 defadan az olmamak üzere bir araya gelecek. Sorunlar, yeni hedefler, ikili işbirlikleri üçüncü ülkeler nezdinden konuşuluyor. Bakanlar düzeyinde konuşulduktan sonra iki ülkenin başbakanlarının ortak kabine toplantısında, tek bir hükümetmiş gibi kararlar alınacak, bu kararlar ortak kararlar olarak uygulamaya geçecek. Şimdi bunu Irak ile yapıyoruz. Suriye ile Rusya ile yaptık, Romanya ile de yapmak istiyoruz. Bu stratejiyi komşu ve çevre ülkeler olarak genişletiyoruz."

Bir gazetecinin "hükümetin üzerinde çalıştığı demokratik açılımın başarısızlıkla sonuçlanması durumunda, ihracat rakamlarının etkilenip etkilenmeyeceğini" sorması üzerine Çağlayan, Suriye ile Irak'ta 5-10 yıl önce ne zaman çatışma çıkacak diye beklediklerini, ancak diyalog geliştirme sayesinde artık Türkiye'nin sınırlarında çatışan değil, çalışan ülke haline geldiğini söyledi. Çağlayan, siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkilere çok bağlı olduğunu belirterek, yatırımcının güvenli alanı tercih edeceğini ifade etti. Türkiye'nin bazı şeyleri korkmadan konuşabilmesi gerektiğini vurgulayan Çağlayan, bazı şeyler üzerinden fikir geliştirmenin modern bir sistemde ortak akıl bulmak için önem arz ettiğini kaydetti. Çağlayan, Türkiye'nin Irak ile mükemmel ötesi ilişkileri olduğunu, gerek Suriye gerek Irak ihracatının katlanacak arttığını söyledi.

Bakan Çağlayan, bir soru üzerine, 17 İslam ülkesiyle tercihli ticaret anlaşması bulunduğunu, bunların 2'sinin de imzalaması durumunda tek alan projeksiyonu olacağını söyledi. Anlaşmanın imzalanması konusunda, Katar ve İran ticaret bakanlarıyla görüştüğünü, Ekim ayı sonuna kadar bu ülkelerin de parlamentolarının onayını alabileceklerini söylediklerini ifade eden Çağlayan, böylece bu ülkelerin gümrük, bürokratik işlemler konularında bir takım kolaylıklar getireceğini, ticaretin kolaylaştırılacağını belirtti. Çağlayan, Libya'ya müteahhitlik sektörüyle gideceğine işaret ederek, Nijer, Çad ve Mali'de Libya ile ortak inşaat projeleri almak istediklerini söyledi.

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr