Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / UÇAKLARDA SIVI TAŞIMA YASAĞI KALKIYOR MU?

UÇAKLARDA SIVI TAŞIMA YASAĞI KALKIYOR MU?

UÇAKLARDA SIVI TAŞIMA YASAĞI KALKIYOR MU? 24.09.2009

Avrupa komisyonu, havalimanlarında güvenlik kontrollerinde uygulanan sıvı taşıma yasağını 2012 yılında kaldırabileceğini açıkladı.

Komisyon yetkilileri, yasağın kaldırılması düşüncesinde, şüpheli sıvıları tespit eden teknolojinin etkili olduğunu ifade etti. Atatürk havalimanı’nda dış hat uçuşlarını kapsayan ‘uçaklarda sıvı yasağı uygulaması’ ise 1 Ekim’de yürürlüğe girecek.

Yasağın kaldırılmasının planlandığı havalimanlarında aranan şart ise yıllık 10 milyondan fazla yolcuya ev sahipliği yapması olarak belirlenirken, 2014 yılına kadar bu sayının daha da azalması hesaplanıyor.
Komisyon yetkilileri, kuralın kaldırılması düşüncesinde, birçok büyük havalimanında kullanılan ve şüpheli sıvıları tespit eden teknolojinin etkili olduğunu ifade etti.

Avrupa ülkelerinde Kasım 2006 tarihinde 100 mililitre’den fazla olan sıvılara konulan yasağın ne zaman kaldırılacağı henüz bilinmiyor.
Buna gerekçe olarak ise, küçük ve büyük havalimanlarının ayrı kurallara sahip olması gösteriliyor.

Öte yandan, Türkiye’nin en büyük havalimanlarından biri olan Atatürk Havalimanı’nda ise dış hat uçuşlarını kapsayan sıvı yasağı uygulaması 1 Ekim’de yürürlüğe girecek.

Buna göre, gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında satın alınan sıvı ürünler, görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konulacak ve poşetin ağzı yapıştırılacak.

Başka bir havaalanında aktarma yaparak seyahat ediliyorsa, son inilecek havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbasının açılmaması gerekiyor.

Aksi halde aktarma yapılan alanda poşetin içeriğine el konulabilecek. Bu arada her yolcu bir plastik poşet taşıyabilecek. Poşet içerisinde konulan her ürün maksimum 100 mililitre olacak.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr