Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / YENİ HAVA ALANLARI GELİYOR

YENİ HAVA ALANLARI GELİYOR

YENİ HAVA ALANLARI GELİYOR24.09.2009

Yılsonuna kadar iki havaalanının YİD modeli ile ihalesine çıkacak olan Bakanlık, bu iki yatırımın toplam maliyetini ise 250 milyon lira olarak belirledi.

Ulaştırma Bakanlığı, yeni havalimanlarını hizmete açmak için kolları sıvadı. Proje hazırlıkları tamamlanan ve 100 milyon TL'lik maliyeti bulunan Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir ve Uşak'ın orta noktasında kurulacak olan Zafer Havaalanı ihalesine önümüzdeki aylarda çıkılacak. Diğer yandan fizibilite çalışmaları devam eden ve 150 milyon TL'lik yatırım gerektiren Adana-Mersin arasında kurulacak Çukurova havaalanının ihalesine ise yıl sonunda çıkılması planlanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı bu sene başında bütçeye ödeneği konulan ancak kriz nedeniyle bir türlü girişimde bulunamadığı yeni havaalanlarının ihalelerine yıl sonuna kadar çıkmak istiyor. Bu kapsamda, Mersin'in bölge ve ilçelerindeki yoğun nüfus ve limandaki ticaret hacmi nedeniyle kurulması planlanan Çukurova havaalanı için bakanlık teknik ekipleri, iki kent arasında coğrafi olarak en uygun alanı bulmak üzere çalışma başlattı ve bunun için alternatif bölgeler saptadı. Bakanlık, Çukorova Bölgesel havaalanı için yer tespitinin yanı sıra zemin etüdü, fizibilite ve proje çalışmalarını yoğunlaştırdı. Ulaştırma Bakanlığı, projenin süreçlerinin hızlı ilerlemesi halinde bu yıl sonunda yapım ihalesine çıkmayı hedefliyor. Yap-işlet-devret yöntemiyle yapılacak olan havaalanı, İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya'daki havalimanlarından sonra sıralanan havalimanları arasında ilk sırada olacak şekilde yapılacak. Havalimanı modern mimariyle inşa edilecek. Taksi yolu ve apronları ile iç ve dış hat terminallerinin iki kentin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılması öngörülüyor. Yıllık 2 milyon yolcu potansiyeli bulunduğu belirlenen havalimanı için en az 150 milyon TL yatırım yapılması planlanıyor.

Türkiye'nin dördüncü büyük havaalanı

Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya illerinin arasına kurulacak Zafer Havaalanı ise önümüzdeki aylarda ihale edilecek. YİD modeli ile ihale edilecek havaalanının etüt çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 100 milyon TL'ye mal olması beklenen Türkiye'nin dördüncü büyük havaalanın 2010'da hizmete açılması planlanıyor. Yeni havalimanının, bölgede yaşayan 2 milyon insana hizmet vermenin yanı sıra termal turizmin gelişimine de büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor. Bölgede işlerlik kazanmış bir havalimanı olmasıyla, sağlık turizmine gelecek turist sayısında artış bekleniyor. Yeni inşa edilecek Zafer Havalimanı'ndan ilk etapta yurtdışına tarifesiz uçuşlar yapılması, daha sonra da tarifeli uçuşların başlatılması hedefleniyor.

 

Havaalanı gelecek illere yatırım artacak

 

Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Arslan, Zafer Havaalanı'nın ve Çukurova Havaalanı'nın yalnızca yolcuda değil, bölgeye yatırım yapacaklar için de önemli bir proje olduğunu söyledi. Arslan, bu sayede yatırımlarda artış olacağını vurguladı. Zafer Havaalanı'nın termal turizmin ve ihraca yönelik termal seracılığın potansiyel olduğu bölgede, ekonomiye büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Arslan, bölgeye gelecek olan yatırımların Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak hatta Eskişehir'e canlılık getireceğinin altını çizdi.

 
Kaynak: Meltem GÜNDÜZ - Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr