Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD 153.YAŞINA GİRDİ

TCDD 153.YAŞINA GİRDİ

TCDD 153.YAŞINA GİRDİ24.09.2009

153. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, 23 Eylül 2009 Çarşamba günü TCDD Genel Müdürlüğü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle hazırlanan “Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılında Fotoğraf Sergisi” ile Arif Sayyar’ın Demiryolu Resim Sergisi Ankara Gar Sanat Galerisi’nde açıldı. Aynı gün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın THM ve TSM koroları birer konser verdi.

Ankara Gar’da düzenlenen kuruluş yıldönümü kutlamalarına Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka,  TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek Almanya Büyükelçiliği temsilcisi’nin yanı sıra TCDD üst düzey bürokratları ile demiryolcular katıldı.

Tören açılış konuşmasında Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, Türk demiryollarının öyküsünün 23 Eylül 1856'da İzmir-Aydın hattında başladığından bahisle, Cumhuriyet ile Osmanlı İmparatorluğu'ndan milli sınırlar içerisinde kalan 4 bin kilometrelik demiryolunun devr alındığını belirten   Soluk, 1924-1940 yılları arasında yaklaşık 3 bin kilometre demiryolu yapıldığı ve yabancı devletlerin elindeki hatların millileştirildiğini vurguladı. 1940 yılından sonra demiryollarının ''kaderine terk edildiğini'' ifade eden Soluk, 2003'te demiryollarının devlet politikası haline geldiğini ve son 6 yıl içinde yılda ortalama 111 kilometre demiryolu yapıldığının altını çizdi.

KARAMAN: “KARA TREN İMAJINI DEĞİŞTİRDİK”

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da ''Kara tren'' imajını değiştirdiklerini ve son 6 yılda demiryollarına ilişkin 60 proje üreterek yüksek hızlı tren çağına adım attık dedi. Trenin sevilen değil, tercih edilen bir araç haline geldiğini söyleyen Karaman, Türkiye`nin demiryolu ile ulaşım ve taşımacılıkta Avrupa 6`ncısı olduğuna işaret etti. TCDD`nin 153 yıldır sadece  yolcuları bir yerden bir yere ulaştırmadığını, sosyal ve kültürel hayata  önemli  katkılar sağladığını  belirten Karaman, ancak bir dönem demiryollarının ihmal edildiğini de ifade etti.

Karaman, daha sonra törene katılan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk ile birlikte `Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100. Yılı` konulu fotoğraf sergisi ile demiryollarından emekli olan Arif Sayyar`ın resim sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Sergi açılışı sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı TSM Korosu ile birlikte Devlet sanatçısı Turgut Karadeniz izleyicilere sanat müziği ziyafeti sundu.

Sanat müziği korosu ardından sahne alan Kültür ve Turizm Bakanlığı THM Korosu ile Ankara Devlet Türk Halk Müziği Sanatçıları Senem Gül ve Mehmet Kara izleyicilere keyifli anlar yaşatırken, 153. yıl kutlamaları  coşkuya dönüştü.

Kutlama törenlerine yoğun ilgi gösteren öğrenciler ve çocuklar verilen hediyelerle ödüllendirildi.

Tören akışına İstanbul, İzmir, Adana, Sivas, Afyonkarahisar, Malatya ve bağlı ortaklıklardan telekonferans sistemiyle canlı bağlanan demiryolcularda 153. yıl kutlamalarına dahil oldu. Tören esnasında Telekonferans sistemiyle Sivas’tan bağlanan Sivas Valisi Ali KOLAT’da  tüm demiryolcuların 153. kuruluş yıldönümünü tebrik etme imkanı buldu.

TCDD’nin 153. yıl coşkusuna  Ankara Gar’a gelerek katılan ve çeşitli etkinlikler gerçekleştiren “ Hürriyet Hakkım’dır “ trenini gezen  Portokol’ün ardından vatandaşların yanı sıra gençler ve çocuklara keyifli anlar yaşattı. 

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr