Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLU KÖPRÜSÜNÜ AÇTILAR

DEMİRYOLU KÖPRÜSÜNÜ AÇTILAR

DEMİRYOLU KÖPRÜSÜNÜ AÇTILAR24.09.2009

Amuderya'nın Türkmenistan tarafında kurulan demiryolu köprüsünün açılışı iki ülke devlet başkanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Orta Asya'nın en büyük nehri Amuderya'nın Türkmenistan tarafında kurulan demiryolu köprüsünün açılışı iki ülke devlet başkanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Atamurat şehri ile Kerkiçi şehrini birbirine bağlayan ve 1414 metre uzunluğunda Ukrayna'nın Ukrtransstoy şirketi tarafından kurulan demiryolu köprüsünü Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, konuğu Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile birlikte hizmete açtı.

Köprü açılışı için görkemli tören düzenlendi. Törende sanatçılar yer alırken, folklor ekipleri de gösteriler sundu. Törene bakanlar kurulu üyeleri, milletvekilleri, diplomatik misyon şefleri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Türkmen lider Berdimuhamedov, Amuderya üzerinde demiryolu ve karayolu köprülerinin inşa edilmesi Orta Asya ülkelerinin ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Tarihte bu topraklardan İpekyolu kervanlarının geçerek, Doğu'yu ve Batı'yı birbirine bağladığını belirten Berdimuhamedov, Türkmenistan günümüzde Asya ve Avrupa toplumlarının kültürel ve ekonomik köprüsü olarak hizmet ettiğini söyledi.

Berdimuhamedov'dan sonra kürsüye gelen konuk Devlet Başkanı Yuşçenko, köprüsünün bölge ekonomisi için önemli olduğunu belirtti. Ukraynalı şirket tarafından kurulan köprüyü ''Dostluk'' köprüsü olarak niteleyen Yuşçenko, köprünün sadece deryanın iki kenarını değil, Türkmen-Ukrayna ilişkilerini de birbirine bağladığını söyledi.

Daha sonra liderler Ukrayna'nın Dorojnoye Stroitelstwo Altkom şirketi tarafından kurulacak 1415 metre uzunluğundaki karayolu köprüsünün temelini attılar.

Temel atma töreninden sonra devlet başkanları yeni kurulan demiryolu köprüsünün üzerine çıkarak açılış kurdelesini kestiler. Ardından liderler trenle köprüyü geçerek demiryolu köprüsünden geçen ilk yolcular oldular.


 

-TÜRK POLİMEKS ŞİRKETİ ÇİMENTO FABRİKASI KURACAK-

 

Amuderya demiryolu köprüsünün üzerinden Kerkiçi tarafına geçen liderler, doğal kaynaklarıyla zengin Köytendağ bölgesinde Türk Polimeks İnşaat Şirketi tarafından kurulacak çimento fabrikasının temel atma törenine katıldılar. Köytendağ ilçesinin Garlyk köyünde inşa edilecek olan çimento fabrikasının yılda 1 milyon ton üretim kapasitesine sahip olacağı açıklandı. Polimeks şirketinin tesisi, 2011 yılında tamamlayıp hizmete sunacağı belirtildi.

 

-DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ-

 

Toplam 1414 metre uzunluğundaki köprü 123 milyon dolara mal oldu. Atamurat şehri ile Kerkiçi şehrini birbirine bağlayan demiryolu zengin yeraltı kaynaklarına sahip ülkenin güneydoğu bölgesine ulaşımı kolaylaştıracak. ''Altın Halka'' olarak nitelendirilen köprü, demiryolu ağının oluşmasını sağladı. Amuderya istasyonuna bağlanan köprüyle demiryolu üzerinden Özbekistan ve Tacikistan'a da bağlantı yapılabilecek.

Diğer ismi deli nehir olan Amuderya nehri üzerinde kurulan köprü 8 şiddetindeki depreme dayalı olarak inşa edildi. Köprünün sütunlarında ise 60 metre kadar derine inildiği bildirildi.

Köprü 10 sene gibi uzun bir zaman içerisinde tamamlandı. Köprü inşaatının uzun zaman alması nedeniyle Türkmenistan ile Ukrayna arasında ufak bir krize neden olmuştu. 2008 yılı başında köprü inşaatını ziyaret eden Devlet Başkanı Berdimuhamedov Ukrayna şirketi yetkililerine sert uyarılarda bulunmuştu.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr