Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / VİZE DUVARI RESMEN YIKILINCA SİMİTÇİYİ İNGİLTERE HAYALİ SARDI

VİZE DUVARI RESMEN YIKILINCA SİMİTÇİYİ İNGİLTERE HAYALİ SARDI

VİZE DUVARI RESMEN YIKILINCA SİMİTÇİYİ İNGİLTERE HAYALİ SARDI14.09.2009

1963 Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına sağladığı hakları 30 yılı aşkın süredir uygulamayan İngiltere, işadamlarına kapılarını açtığını 3 Eylül itibariyle 'resmi' olarak ilan etti. Sermaye şartının da kaldırılmasıyla, simitçi ve ayakkabı boyacısı bile İngiltere'de yatırım yapabilecek.

 

Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde yatırım ve ticaret amacıyla serbest dolaşımını kısıtlayan İngiltere, arka arkaya kaybettiği davalardan sonra geri adım attı. Mahkeme yoluyla oturum ve işyeri açma belgesi alan 8 kişilik ilk kafile İngiltere'ye gitti.

1963 Ankara Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına sağladığı hakları 30 yılı aşkın süredir uygulamayan İngiltere, işadamlarına kapılarını açtığını 3 Eylül 2009 itibariyle "resmi" olarak ilan etti. Artık Türk işadamları konsolosluğa müracaat edip, kolaylıkla yatırım veya iş için İngiltere'de oturma hakkı alabilecek.

Düzenlemeyle, sermaye şartının da son bulması nedeniyle, simitçi ve ayakkabı boyacısı da milyon dolarlık işadamıyla aynı statüye yükseltildi. Kararın İngiltere Konsolosluğu'nun internet sitesinde ilan edilmesinin ardından başvurularda ciddi bir artış yaşandı. Kuddus Avukatlık Bürosu yetkilileri, sadece bir haftada 20'nin üzerinde talep aldıklarını belirtti. Bu talepler içinde kebapçı, bakkal, berber, terzi, simit fırını, bilgisayar teknik servisi ve tekstil mağazası gibi iş kolları dikkat çekti.

 

İngiltere'den kovulan girişimciye fırsat

Sürece başından beri taraf olan Kuddus Avukatlık Bürosu yetkilisi Hakan Camuz, "7 yıldır verdiğimiz mücadele sonucu İngiltere, Ankara Anlaşması'ndan doğan hakları geçen aylarda ilke olarak, geçen hafta da resmi olarak Türkiye'ye iade edeceğini açıkladı. Buna göre işadamları herhangi bir sermaye sınırı olmaksızın İngiltere'ye gidip yatırım yapabilir veya mal, hizmet satın alabilir. Bu, Türk vatandaşının önünü açan bir zafer. Bugüne kadar yüzlerce başvuru ve dava başarısızlıkla sonuçlanmıştı. İngiltere'de iş yaparken geri gönderilmiş insanlar profesyonel bir danışman şirket aracılığıyla yeniden başvuru yapabilir" dedi.

 

Sırada diğer AB ülkeleri var

Türk vatandaşlarının AB'ye üye ülkelere yatırımcı olarak girmesinin kolaylaştığına dikkat çeken Camuz, İngilizlerin Türkiye'ye gelip bar, kafe, restoran açarken hiç zorlanmadıklarını, Türk vatandaşlarına ise çifte standart uygulandığını vurguladı. Camuz, "1980'li yıllarla birlikte İngiltere, Türk vatandaşlarının oturum taleplerine red cevabı verdi. İşadamları bu duvarları aşamayınca iltica etmek zorunda kaldı. 2007 Eylül ayında mahkeme, AB üyesi olan ülkelerin Türkiye'yle bu anlaşmayı imzaladıklarına göre maddeleri de yerine getirmesi gerektiğine karar verdi. Bu düzenleme diğer AB ülkelerinde de emsal teşkil edecek. Almanya hükümeti, Rus, Amerikan, Japon vatandaşlarına yatırımcı olarak Almanya'ya gelmek için en az 1 milyon dolar getirmesi lazım şartı koyabilir. Ama Türkiye'ye böyle bir şart getiremez" şeklinde konuştu.

Camuz, Ankara Anlaşması'ndan doğan malların dolaşım serbestliği ilkesine göre, İngiltere'de dil eğitimi ya da okul eğitimi almak isteyen öğrencilerden de vize istenmemesi gerektiğini anlattı.

 

 

İngiltere, Ankara Anlaşması'nın

şartlarını uygulayacak

Göçmenlik Yasası kapsamında yabancılara oturma izni verirken zorluk çıkaran İngiliz makamları, Türk işadamlarına 500 bin paund tutarında yatırım yapma şartını dayatıyordu. Buna rağmen, 1963'te AB üyesi ülkelerle Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye ve AB arasında karşılıklı olarak gümrüksüz mal dolaşımı ve işadamlarının vizesiz geçişi hakkı yer alıyordu. AB vatandaşları Türkiye'de serbestçe iş kurabilirken, Türk vatandaşlarının bu hakkı askıya alınmıştı. Kuddus Avukatlık Bürosu, davayı Avrupa Adalet Divanı'na kadar taşıdı. Türk yatırımcı ve işadamlarına adeta duvar ören İngiltere, kaybettiği seri davalardan sonra Türkiye'ye bakış açısını değiştirdi. 3 Eylül 2009 itibariyle eski uygulamalardan vazgeçilerek, Ankara Anlaşması'nın hükümleri yerine getirileceği resmi olarak internet sitesinde ilan edildi.

 

 

Aşçı Vedat, Cookie Shop açacak

Türkiye'de aşçılık yapan Vedat Çağatay, İngilizlere sandviç, kurabiye ve kahvaltı satacağı bir cookie shop açmak için İngiltere'ye gitmeyi planlıyor. Uygulamanın Türk girişimcilerinin önünü açacağını belirten Çağatay, şöyle konuştu: "Ben de İngiltere'nin meşhur kahvaltıları için bir dükkân açmayı planlıyorum. Şu anda bütçeme uyan bir dükkân arıyorum. Herhangi bir dükkâna ortak da olabilirim. Bunun için 70-80 bin TL'lik bir yatırım yapmayı planlıyorum. Önümüzdeki süreçte işi büyütüp birkaç dükkân açabilirim."

 

 

Berber Remzi, sandalye kiralayacak

Kendi mesleği berberliği İngiltere'de sürdürmek isteyen Remzi Apaydın da başvuru yapanlar arasında yer alıyor. Mesleğini iyi icra ettiğini ve bu başarısını yurtdışında da kanıtlayabileceğini anlatan Apaydın, işine ilk olarak İngiltere'deki bir berber dükkânında sandalye kiralayarak başlayacağını söyledi. Bu iş için 30 bin TL'ye yakın bir yatırım gerektiğine dikkat çeken Apaydın, "Mesleğimi yurtdışında uygulama imkânı bulabileceğim için mutluyum. Bu dükkândan para kazandıkça ileride bir berber dükkânı açmayı hedefliyorum" dedi.

 

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr