Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TEK AVRUPA HAVA SAHASI HAVA TRAFİK YÖNETİMİ ARAŞTIRMALARI (SESAR) ORTAK GİRŞİMİ

TEK AVRUPA HAVA SAHASI HAVA TRAFİK YÖNETİMİ ARAŞTIRMALARI (SESAR) ORTAK GİRŞİMİ

TEK AVRUPA HAVA SAHASI HAVA TRAFİK YÖNETİMİ ARAŞTIRMALARI (SESAR) ORTAK GİRŞİMİ14.09.2009

Bilindiği üzere SESAR projesi, Avrupa Birliği ile Eurocontrol Teşkilatı tarafından işbirliği içerisinde yürütülen hava trafik yönetiminin geleceğinin şekillenmesi ve teknolojik alt yapısının geliştirilmesi anlamında, yüzyılın en büyük projelerinden biridir.

 

Söz konusu program üç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar Tanımlama, Geliştirme ve Uygulama safhalarıdır. Tanımlama safhası, atılacak farklı teknolojik adımların belirlenmesi ile yeni jenerasyon Hava Trafik yönetim Sisteminin belirlenmesini amaçlamakta olup, bu görev (2004-2008 arasında) EUROCONTROL Teşkilatı tarafından üstlenilmiştir. Geliştirme safhası, yeni ekipmanlar, sistemler veya standartlar geliştirilecek ve Avrupa'daki ATM sistemi ile birlikte işler olmasını, Uygulama safhası ise büyük çaplı üretim ve yeni ATM alt yapısının uygulanmasını kapsayacaktır.

 

Bu kapsamda; projenin geliştirme safhasının hayata geçirilmesi için SESAR Ortak Girişimi (SJU) kurulmuş olup, kurucu üyeleri Avrupa Topluluğu ile üyesi olduğumuz Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL)'dır. Bununla birlikte, SESAR JU üçüncü ülkelerin kamu yada özel kuruluşları dahil tüm kamu veya özel kuruluşların katılımına açıktır.

 

SJU kapsamındaki ilanlara http://www.sesarju.eu/public/standard_page/procurement.html
Adresinden erişim sağlanabilmektedir.

 

Bu kapsamda; şu an için açık konumdaki ilanlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

• "Kablosuz haberleşme performansı çalışması" alanında azami 600 bin Avro bütçeli son başvuru tarihi 21 Eylül 2009 olan bir ihale duyurusu yayınlanmaktadır. Söz konusu ilan hakkında detaylı bilgiye http://www.sesarju.eu/public/news/090810_wireless.html linkinden ulaşılabilir.

 

• "Okyanus üzerinde konum izlemesi iyileştirme ve takip etme (OPTIMI)" alanında %50'si finanse edilen azami 360 bin Avro eş finansmanlı ihalenin son başvuru tarihi 14 Ekim 2009 olup detaylı bilgiye http://www.sesarju.eu/public/news/090820_cft_optimi.html linkinden ulaşılabilmektedir.

 

• İlgilenenler için "Bağımsız Uzmanlar" başlığı altında Hava Trafik Yönetimi Araştırma ve Geliştirme faaliyetleri kapsamında SESAR JU'yu desteklemek üzere ileriye yönelik bir veri bankası oluşturmak üzere bağımsız uzmanlar aranmaktadır.

Kaynak: SHGM

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr