Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / ULUSAL YARGI PROJESİ (UYAP) PROTOKOLÜ İMZALANDI

ULUSAL YARGI PROJESİ (UYAP) PROTOKOLÜ İMZALANDI

ULUSAL YARGI PROJESİ (UYAP) PROTOKOLÜ İMZALANDI14.09.2009

Gümrük Müsteşarlığı dış ticaret işlemlerinin kolaylaştırılması ve kaçakçılıkla etkin mücadele edilmesi amacıyla e-devlet projesinin bir parçası olarak e-gümrük projesini gerçekleştirmiş ve Türkiye’de özellikle e-devlet projesi kapsamında kurumlar arası elektronik veri değişimini başlatan ilk kurum olmuştur. Bu kapsamda ilk defa 2000’li yılların başında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile ihracat işlemlerinde vergi iadelerine ilişkin olarak başlatılan proje ile haksız vergi iadesi alınmasının önüne geçilmiştir. Daha sonraki süreçte ise 10’un üzerinde resmi kurum ve kuruluşun yanında tüm banka ve finans kurumları ile on-line veri alışverişi yürütülmektedir.

Gümrük Müsteşarlığının görev alanı itibariyle özellikle Gümrük Kanunu, Kaçakçılık Kanunu ve Kabahatler Kanununun uygulanması söz konusu olup, konusu daha çok kaçakçılık suçu olan ceza davaları ve gümrük işlemleri ile ilgili ihtilaflardan kaynaklanan idari davaların tarafı olunmaktadır. Bu davalar gerek merkezden gerekse yetki devrine dayanılarak taşra birimleri nezdinde yerinden takip edilmektedir. Ancak, çok sayıda olan bu davaların takibini disipline etmek, kayıtların doğru ve güvenilir tutulmasını ve mahkemelerle doğrudan iletişim kurulmasını sağlamak da oldukça büyük önem arz etmektedir.

Söz konusu davaların hukuki anlamda hızlı ve güvenli takibi kadar, istatistikî verilerin toplanması, buna dayalı risk analizlerinin yapılması, böylelikle dava süreçlerinin de zamanında takip edilmesi dava ekonomisi açısından da önemlidir. Bu amaçla Hukuk Bilgi Sistemi adı altında bir proje geliştirilmiş olup bu program ile dava dosyalarının Müsteşarlığımız iş süreçleri içerisinde takibi yapılmaktadır.

Gümrük Müsteşarlığının taraf olduğu dava ve icra dosyalarına ilişkin verilere UYAP portalından erişim sağlayacak olan bu sistem ile kamuda bir ilk gerçekleştirilecektir.

Protokolün yürürlüğe girmesini takiben UYAP ile Gümrük Müsteşarlığı Bilgi Sistemleri arasında verilerin karşılıklı olarak alınıp verilmesi söz konusu olacak, Müsteşarlığın taraf olduğu davalarda mahkemeler idareden elektronik ortamda doğrudan bilgi isteyebilecekler, bilgi ve belgeler ile dilekçeler yine elektronik ortamda mahkemelere iletilebilecektir. Verilerin erişiminde, paylaşımında ve kullanılmasında Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve diğer mevzuatta yer alan kişisel verilerin korunmasına özel hayatın ve soruşturmanın gizliliğine uyulmasına özen gösterilecektir.  Bu anlamda söz konusu protokol ile hizmetlerin elektronik ortamda sunulacağı e-Devlet Kapısı Projesine bağlantı sağlanmış olacaktır.

UYAP ile gerçekleştirilen bu protokolün içeriğinde iki yönlü hizmet paylaşımı söz konusudur. Öncelikle Müsteşarlık taraf olduğu tüm dava ve icra dosyalarlını elektronik ortamda izleyerek bilgi ve belge içeriklerine elektronik imza veya mobil imza ile internet üzerinden erişip inceleyebilecek ve gerektiğinde dosyada mevcut belgelerin örneğini alabilecektir. Diğer yandan, mahkemeler ile Müsteşarlık birimleri arasında doğrudan iletişim sağlanarak bilgi ve belgelerin taraflarca elektronik ortamda iletilmesi mümkün olacaktır. Bu açıdan bakıldığında, protokolün hayata geçmesi ile pek çok bürokratik işlemin kâğıt ortamında yürütülmesi ortadan kaldırılarak işlemlerin süreci kısalacak ve pek tabiidir ki bu da davaların daha kısa sürede sonuçlanmasına etkili olacaktır.

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr