Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİR LİMANI SEZONU KALDIRAMADI

İZMİR LİMANI SEZONU KALDIRAMADI

İZMİR LİMANI SEZONU KALDIRAMADI09.09.2009İzmir Körfezi, limana yanaşmayı bekleyen gemilerle doldu. Personel, tam kapasite çalışmasına rağmen trafiğe yetişemedi.

Eylül ayı ile birlikte kuru meyve ve tarım ürünü ihracatı artınca İzmir Körfezi, limana yanaşmayı bekleyen gemilerle doldu. Personel, tam kapasite çalışmasına rağmen trafiğe yetişemedi.

İzmir Limanı'nda her Eylül ayında yaşanan sıkışıklık bu yıl da tekrarlandı. Kuru meyve ve tarım ürünü ihracatında sezonun açılması nedeniyle Alsancak'taki İzmir Limanı'nda hareketlilik artınca, Körfez limana yanaşmayı bekleyen gemilerle doldu. Körfezde 15'in üzerinde gemi göze çarparken, liman tam kapasite ile çalışılmasına rağmen gemi trafiğine yetişemedi. Halen Körfez'de limana yanaşmak için 6 geminin beklediğini belirten İzmir Limanı İşletme Müdürü Turan Yalçın, limanda hiçbir vincin arızalı olmadığını, yüzde 100 kapasite ile çalıştıklarını söyledi.

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Eli Alharal da her Eylül ayında tarım ürünleri sezonunun açılması ile limanda sıkışıklık yaşandığını belirterek, çözümün yeni yatırımlarla limanın daha verimli çalıştırılmasında olduğunu kaydetti. Deniz Ticaret Odası Liman ve Gümrüklerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk ise limanda artan ihracat hacmi ile sıkışıklığın yaşandığını belirterek, bu sıkışıklığın 1 hafta daha sürmesini beklediklerini vurguladı.

Özelleştirme süreci yargıya takılan Alsancak'taki İzmir Limanı'nda sıkışıklıkların önlenmesi için acil yatırım yapılması gerekirken, özelleştirme sonuçlanmadığı için duruma çözüm bulunamıyor. Yıl başından bu yana yaşanan ekonomik kriz nedeniyle dış ticaret işlemlerinin azalması yüzünden limanda herhangi bir sorun yaşanmazken, Eylül ayı ile birlikte tarım ürünleri ihracatında sezonun açılması limandaki sıkıntıları yeniden gündeme getirdi.

Yatırım yapılmalı

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal limanın sahipsiz kalması yüzünden bu sıkıntıların yaşandığını savundu.

Limanda özelleştirmenin bir türlü tamamlanamaması nedeniyle devrin olmadığını, yatırımların yapılamadığını açıklayan Alharal, şöyle konuştu:

"Limanın kapasitesinin acilen artırılması gerekiyor. Bunun için de sahibinin artık belli olması lazım. Danıştayda süren bir dava var. Bu davanın öncelikle bitmesi gerekiyor. Limanda özelleştirmenin ardından yatırımların tamamlanması ile bu sıkıntıların biteceğini düşünüyorum."

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr