Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DTO OLARAK TAMAMEN EĞİTİME ODAKLIYIZ

DTO OLARAK TAMAMEN EĞİTİME ODAKLIYIZ

DTO OLARAK TAMAMEN EĞİTİME ODAKLIYIZ09.09.2009

Deniz Ticaret Odası 8. Olağan Meclis Toplantısı, bugün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşma yapan DTO Başkanı Metin Kalkavan, "DTO olarak dünyada tekiz. Kazancımızın yüzde 90'ı eğitime gitti." dedi.

 

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan Recep Sami Yazıcı’nın vefatının ardından yaşadığı üzüntüyü belirterek “Beni en fazla hayrete düşüren olay Türkiye’nin sayılı işadamlarından olmasına rağmen çocuk ruhunu hiç kaybetmemesiydi. Kendisini rahmetle anıyorum” dedi.

 

Kalkavan, “Deniz Ticaret Odası olarak dünyada tekiz. Bu sene kazancımızın yüzde 90’ı eğitime gitti. Geçmiş yıllarda kazancımızın yüzde 50’si eğitime gitti. Böyle hiçbir oda, hiçbir kurum yoktur. Tamamen eğitime odaklı. Türkiye’de bunun bilincini erken kavrayan bir sektörüz. Geçen sene meslek liselerine 19 bin başvuru vardı. Bu sene ne kadar başvuru oldu merak ediyorum. İnanılmaz bir destek görüyoruz. Yunanistan’da yapmış olduğumuz toplantıda hayretler içinde kaldılar. Nasıl başarıyorsunuz? diye. Onlar promosyonlar yaparak denizciliğe genç arıyorlar. Bizde 19 bin başvuru var ama okul yok dedik. Hemen atladılar beraber yapalım diye. Bizde kaynak var ama öğretim elemanı, okul yok. Bunu da halletmek bizlerin ana hedefi. Biz eğitimi çok konuşup, çok çalışıyoruz. Eğitimde hedefimiz 101. ana hedefimiz bütün kıyı şeridini okullarla sarmak. Bunlarla büyük bir denizci güç oluşturmaya çalışıyoruz. Eskiden bu tartışmayı yaptığımızda profesyonel çalışanlarımız fazla çıkartmayın değerimiz düşer diyorlardı. Ama o günden bugüne bin 500 dolar uzak yol kaptanı herhalde bugün en az 5 bin dolara geldi. Geri giden bir şey yok, ileri gitti.” dedi.

 

Bugün sektör olarak biraz daha büyük olsaydık daha iyi dinlenecektik diyen Kalkavan, "Bir bakanımız siz Türkiye’nin yüzde 2’sisiniz dedi. Yani ufaksınız diye bakılınca olay değişiyor. Halbuki o yüzde 2’ler yüzde 100’ü oluşturuyor. Böyle bakmak lazım. Dolayısıyla sektörde umutsuzluğa kapılmayın. Eninde sonunda bu krizden çıkacağız. Ne kadar az hasarla çıkabildiğimiz önemli." dedi.

 

Kalkavan konuşmasının ardından 6 Ağustos-3 Eylül 2009 arasındaki gerçekleştirdikleri faaliyetleri aktardı. Erol Yücel ise krizin 1. yılına yaklaşırken krizle ilgili hazırladığı sunumunu gerçekleştirdi.

 

DTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halim Mete, “Geçen haftayı hepimiz büyük bir üzüntüyle geçirdik. Aramızdan meclis üyemiz, TOBB konsey üyemiz ama bunun da ötesinde 40 senedir hepimizin arkadaşı Türkiye’nin önemli bir sanayicisi olan büyük kardeşimiz Recep Sami Yazıcı’yı kaybettik. Yıllardır aynı çatı altında bulunurken hep mütevazılığıyla onu tanıdık.” Yazıcı’yla ilgili anılarını aktaran Mete, “Tüm dualarımız kardeşimle olsun, ruhu şad olsun” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Toplantıda ortaöğretimdeki deniz eğitimi hakkında bilgi verilmesinin ardından kürsüye çıkan DTO İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kavşak uzun süredir bölgeleriyle ilgili bilgi vermedikleri için söz aldığını belirterek İskenderun’da ki

 
Kaynak: Denizhaber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr