Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEVLET DEMİRYOLLARI TURİZME EL ATTI

DEVLET DEMİRYOLLARI TURİZME EL ATTI

DEVLET DEMİRYOLLARI TURİZME EL ATTI09.09.2009Son yıllarda hızlı tren gibi projelerle adından söz ettiren Devlet Demiryolları (TCDD) turizme de el attı. Raytur, yurtdışına bile tur düzenleyen acente haline geldi.

Demiryolları Personeli Yardımlaşma Vakfı tarafından trenle yurtiçinde tur yaptırmak için 1991'de kurulan Raytur şimdi uçak ve otobüslerle yurtdışına bile tur düzenleyen acente haline geldi.

Trenle Gap Turu'nda marka olan acente, Rusya'dan Güney Amerika'ya, Çin'den İspanya'ya ve daha birçok yere tur düzenliyor. Raytur Genel Müdürü Demet Çakır, bugüne kadar 20 bin kişiye tur yaptırdıklarını söyledi. Hiç müşteri sıkıntısı çekmediklerini, taleplere cevap veremediklerini belirten Çakır, "Hedefimiz büyük. Kısa süre içinde Kuzey Amerika, Mısır, Hindistan ve Buket adasına da turlar düzenlemeyi planlıyoruz." dedi.

Turların fiyatları bin ile 4 bin Euro arasında değişiyor. Raytur'un gelirleri, demiryolu çalışanlarının çocuklarına burs, görev sırasında vefat edenlerin ailelerine yardım, Devlet Demiryolları'nın kendi ihtiyaçlarını giderme ve çalışanlara emekli olduklarında toplu bir para verme gibi amaçlarla kullanılıyor. Raytur Genel Müdürü Çakır, butik turlar düzenlediklerini ve her yere gitmekten değil kaliteli tur yapmaktan yana olduklarını söylerken, turun müdavimlerini de düşünerek her yıl yeni yerler keşfettiklerini söyledi. Çakır, kültür turları düzenledikleri için daha çok üst düzey bürokratlar ve emeklilerden rağbet gördüklerini belirtiyor. Alternatif tur programları da hazırlayan acente, müşterilerine kendi istedikleri yerler için grup oluşturabilme esnekliği de tanıyor. Yetkililer, tur güzergahlarını belirlerken rehberlerinin görüşlerinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın belirlediği yerleri dikkate alıyor. Gruplar güzergah konusunda da istekte bulunabiliyor.

Raytur kuruluş dönemlerinde Gelibolu gezileri yaparken şimdilerde genişleyen seyahat listesi şöyle: İtayla, İspanya, Çin, Güney Amerika, Fas, Balkan ülkeleri, Suriye-Ürdün, Prag-Viyana-Budapeşte, Gap, Yunanistan, Doğu Anadolu, Çanakkale, Doğu Karadeniz, Rusya, İstanbul Sarayları, Konya ve Eskişehir-Ankara-Beypazarı. Yunanistan'a trenle gitme şansı tanıyan acente, turların çoğunda imkan dahilinde trenle seyahati tercih ediyor.

Kaynak: Zaman Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr