Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE, KÜRESEL ULAŞIMIN MERKEZİ OLMA YOLUNDA STRATEJİK ADIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

TÜRKİYE, KÜRESEL ULAŞIMIN MERKEZİ OLMA YOLUNDA STRATEJİK ADIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

TÜRKİYE, KÜRESEL ULAŞIMIN MERKEZİ OLMA YOLUNDA STRATEJİK ADIMLARINI SÜRDÜRÜYOR27.06.2025Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sahip olduğu jeopolitik konumun artık sadece bir geçiş avantajı değil, stratejik yön belirleyici güç anlamına geldiğini vurguladı. Erdoğan "Türkiye olarak artık sadece yolları birbirine bağlayan bir ülke değiliz; o yolların yönünü, kalitesini, güvenliğini ve vizyonunu da şekillendiren bir merkez ülkeyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 20 yılda ulaştırma altyapısına yapılan yatırımlar sayesinde Türkiye’nin, Avrupa ile Asya, Orta Doğu ile Afrika arasındaki en güvenilir lojistik bağlantı noktası haline geldiğini belirtti. Ayrıca, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu projelerinin sadece ticaret değil; barış, istikrar ve sürdürülebilir kalkınma açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı. Erdoğan; forum kapsamında yapılacak istişarelerin, alınacak kararların ve kurulacak dostlukların hayırlara vesile olmasını diledi.

Ulaştırma yatırımları sayesinde istihdamda da ciddi artışlar sağladıklarını kaydeden Erdoğan, "Sanayiden ihracata, turizmden lojistik hizmetlerine kadar birçok sektör bu yatırımlardan olumlu etkilendi. Ulaştırma yatırımları adeta ekonomimizin itici gücü haline geldi." açıklamasında bulundu. Erdoğan; 11 bin 668 kilometre uzunluğundaki demiryollarını komple yenilediklerini, hava yolunu halkın yolu haline dönüştürdüklerini kaydetti.

Ülke ve komşuları, bölgeleri birbirine bağlayacak barış ve işbirliği yolları, koridorları, rotaları tesis ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Bu noktada 2 büyük projenin stratejik anlam kazandığını görüyoruz. Bunlardan ilki, Orta Koridor’dur. Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan ve 21 ülkeyi demiryolu ağıyla birbirine bağlayan Orta Koridor, denizyoluna kıyasla 2 kat daha hızlı; hava yoluna göre ise yaklaşık 4 kat daha ekonomik taşıma imkanı sunuyor. Adeta Tarihi İpek Yolu’nu yeniden hizmete alıyoruz." dedi.

Orta Koridor’un bel kemiğini teşkil eden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını da faaliyete geçirdiklerini anımsatan Erdoğan, "Bu muazzam projenin daha da geliştirilmesini gerek ikili temaslarda gerekse de Türk Devletleri Teşkilatı gibi platformlarda ele almaya devam ediyoruz. Tüm bu girişimlerimizin yanı sıra Orta Koridor'u, Çin Halk Cumhuriyeti'nin "Kuşak ve Yol Girişimi" ile uyumlaştırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bu güzergah, Avrupa ve Asya'yı güvenli bir şekilde birbirine bağlayacak." açıklamasında bulundu.

BAKAN URALOĞLU: TÜRKİYE'SİZ KORİDOR OLMAZ
Törende konuşan Bakan Uraloğlu ise forumun Türkiye’nin ulaştırma ve lojistik alanındaki küresel vizyonunu bir kez daha dünyaya duyurmak için tarihi bir fırsat olduğuna dikkati çekti. Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu "Türkiye’siz koridor olmaz." vizyonunun bugün somutlaşarak küresel ulaştırma politikalarına yön verecek bir yol haritasına dönüştüğünü vurguladı. Bakan Uraloğlu; Türkiye’nin, tarih boyunca Asya ile Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü, Kafkaslardan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının tam ortasında bir kavşak olduğunu ifade etti.

Özellikle Orta Koridor’un, küresel ticaretin en hızlı ve ekonomik güzergâhlarından biri olma yolunda olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: "Deniz yoluna kıyasla 2 kat daha hızlı, hava yoluna göre 4 kat daha ekonomik olan bu koridor, 2 bin 282 kilometresi Türkiye’den geçen demir yolu ağıyla destekleniyor. Orta Koridor üzerinden 18 gün süren ulaşım süresi, ilerleyen zamanlarda 15 güne kadar düşecektir."

Kalkınma Yolu Projesi’nin ise Irak’ın Faw Limanı’ndan Avrupa’ya uzanan yeni nesil bir ticaret koridoru olarak Türkiye’nin jeopolitik gücünü ekonomik avantaja dönüştüreceğini belirten Bakan Uraloğlu, "Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzaladığımız bu tarihi proje ile Basra Körfezi’ni ülkemize, ülkemizden de Avrupa’ya bağlıyoruz. Bu proje, Orta Doğu ile Avrupa arasında kesintisiz bağlantısallık sağlayarak, Türkiye’nin barış ve refahı destekleyen rolünü bir kez daha ortaya koyacaktır." diye konuştu.

Bakan Uraloğlu; Türkiye’nin, küresel ticaret yollarındaki liderliğini pekiştirirken, bölgesel iş birliklerine de büyük önem verdiğini belirtti. Bulgar mevkidaşları ile görüşmeler yaptıklarını anımsatan Uraloğlu, "Kapıkule'ye alternatif bir sınır kapısının açılması, ikinci bir demiryolu geçişinin inşa edilmesi, Bulgaristan’ın kuzeyinde yapılacak otoyol yatırımlarında nasıl iş birliği yapabileceğimiz ve ilave uçak seferlerinin yapılması gibi konularda geniş istişarelerde bulunduk. Kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye'nin sadece kendi içinde değil dünyaya entegre olduğu bir uluslararası ulaşım ağına her zaman öncelik vermeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE'NİN DEMİRYOLU VİZYONUNU DİPLOMATİK PLATFORMDA TCDD GENEL MÜDÜRÜ VEYSİ KURT TEMSİL ETTİ
Yetmişi aşkın ülkeden ulaştırma bakanları, uluslararası kuruluş temsilcileri ve özel sektör paydaşları katıldığı Küresel Ulaşım Bağlantıları Forumu – 2025'te Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Sayın Veysi Kurt, Türkiye’nin demiryolu vizyonunu diplomatik platformlarda temsil etti. TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, forum kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun liderliğinde gerçekleştirilen ikili temaslara iştirak etti.
Forumda ele alınan başlıca temalar ise şu şekilde öne çıktı:
• Orta Koridor ve Kalkınma Yolu Projeleri
• Sınır geçişlerinde dijital entegrasyon
• Yeşil lojistik uygulamaları
• Kamu-özel sektör iş birlikleriyle koridor finansmanı.

Kaynak: tcdd.gov.tr