Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / GÜRCİSTAN SORUNU MECLİSTE

GÜRCİSTAN SORUNU MECLİSTE

GÜRCİSTAN SORUNU MECLİSTE01.09.2009Gürcistan'ın tam bir pervasızlıkla Türk ticaret gemilerine el koyması ve hükümetin herhangi bir girişimde bulunmaması meclise taşındı.

Gürcistan'da M/T Buket adlı tankere, Sohum'dan istanbul'a hurda demir getiren bir yük gemisine de el koyarak Poti limanına çekmesine rağmen hükümetin herhangi bir girişimde bulunmaması meclise taşındı.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Gürcistan'ın, Abhazya'ya yakıt taşıdığı için uluslararası karasularında seyreden M/T Buket adlı tankere 17 Ağustos'ta, Sohum'dan istanbul'a hurda demir getiren bir yük gemisine de 20 Ağustos'ta el koyarak Poti limanına çekmesine rağmen hükümetin herhangi bir girişimde bulunmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi veren Kart, 17 Ağustos'ta öğlen saatlerinde, Gürcistan'ın, Sinop'un 96 mil açığında, Türk Münhasır Ekonomik Bölgesinin hemen sınırında seyretmekte olan M/T Buket adlı tankeri kaçırarak, Poti Limanına çektiğini anımsattı.

Tüpraş'tan aldığı 2 bin 800 ton hafif yakıtı Abhazya'nın Sohum limanına götürmekte olan gemiye Gürcistan'ın el koyduğunu belirten Kart'ın önergesi şöyle:

"Gemi işletmecisi tarafından yapılan açıklamaya göre; Panama bayraklı olan, 15 personelinin tamamı Türk olan gemide ayrıca 2 stajyer bulunmakta olup, geminin yükü değerli yük olarak kabul edilmektedir. Gürcü makamlarının, gemi Abhazya'ya gittiği için el koydukları öğrenilmiştir. Geminin kaçırıldığı andan itibaren AIS cihazının kapatıldığı, bunun denizcilik kurallarına göre suç teşkil ettiği ifade edilmektedir. Gemi ve yükün açık arttırma suretiyle satışının planlandığı öğrenilmiştir. Türk personel tutuklanmış ya da gözaltına alınmıştır" dedi.

Kaynak: Lojiport