Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TAM SAYIM UYGULAMASI İHRACATI DÜŞÜRDÜ

TAM SAYIM UYGULAMASI İHRACATI DÜŞÜRDÜ

TAM SAYIM UYGULAMASI İHRACATI DÜŞÜRDÜ01.09.2009TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya’nın tam sayım uygulamasının haksız ve tarife dışı olduğunu belirterek, uygulamanın Rusya'ya ihracatta yaklaşık yüzde 58'lik düşüşe sebep olduğunu öne sürdü.

Tam sayım uygulaması ihracatı düşürdü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, tam sayım uygulamasının tamamen haksız bir uygulama ve tarife dışı bir engel olduğunu belirterek, Rusya'nın Türk ürünlerine 1 yıldan beri yaptığı bu uygulamanın, Rusya'ya ihracatta yaklaşık yüzde 58'lik bir düşüş meydana getirdiğini söyledi.

Büyükekşi, uygulamanın yürürlükten kalkmasının henüz çok yeni olduğunu, fiilen işleyişi görmek istediklerini, değerlendirmelerini ona göre yapacaklarını bildirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, Rusya'nın geçen yıl uygulamaya koyduğu Türk mallarına ve Türk menşeli mallara tam kontrol uygulanmasını içeren genelgesinin yürürlükten kalkmasına ilişkin Güliz Demircan Yücel’in sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin 7 aylık ihracatında yaşanan düşüşün yaklaşık yüzde 33 olduğunu, Rusya'ya yapılan ihracattaki düşüşün ise yaklaşık yüzde 58 olduğunu ifade eden Büyükekşi, ''Rusya'ya ihracattaki düşüş, neredeyse Türkiye'nin tüm dünyaya ihracatındaki düşüşün iki katı'' dedi.

Büyükekşi, söz konusu uygulamanın, tamamen haksız bir uygulama ve tarife dışı bir engel olduğunu kaydederek, ''Bu tarife dışı engelin kaldırılmaması, iki ülke arasındaki ticarette iyi niyeti de olumsuz yönde etkiliyordu. Tam denetimin kaldırılması uygulamasını fiilen görmek istiyoruz. Değerlendirmemizi ona göre yapmak istiyoruz'' diye konuştu.

Bir yıldır devam eden sorunun çözüme kavuşmasıyla, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin artması bekleniyor.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr