Ankara lojistik üssüne kovuşuyor. Ankara’da Avrupa standartlarına sahip lojistik üs Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Taşımacılık ayrı bir kalite kazanırken; bu modern tesis taşımacıların tüm ihtiyaçlarına cevap verecek. Yapım aşaması son sürat devam eden üssün %40’ı tamamlanmış. Tesisin inşaatı Aralık sonunda mutlaka bitirilecek. Yoğun talep karşısında tesise ilişkin kiralama işlemleri başlatıldı. Şimdi herkes dört gözle lojistik üssün açılacağı günü bekliyor. Yaklaşık 4000 kişinin çalışacağı lojistik üstte yurt içi taşımacılar da A Grubu adı altında güçlü bir yapı ile yer alıyor.
Ankara Kazan mevkiinde 500 dönüm imarlı araziden oluşan ve 150.000m2 kapalı alanı ile 110.000m2 depolama alanı olan lojistik üssün inşaatı son hızla devam ediyor. Dev bütçe ile yapılan bu tesis ayrı bir şehir gibi. İçerisinde depo, antrepo, gümrükleme alanları, otel, banka, lokanta, benzin istasyonu, kantarlar, ambalajlama, dağıtım gibi pek çok bölümün yer alacağı bu tesis Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Ankara lojistik üssü çatısı altında toplanan girişimciler krize inat projenin gerekliliğinin farkındalıyla hareket ediyor. %40’ı tamamlanan tesis Avrupa’dan Asya’ya yapılan taşımacılıkta bir transit üs görevini üstlenecek. Aralık ayında hizmete açılması düşünülen lojistik üstte yer almak isteyen firmalar şimdiden görüşmelerini tamamlayarak yerlerini ayırtmışlar.
Firmaların rekabet gücünü ve verimliliğini arttırmayı sağlayacak üs aynı zamanda Ankara’nın ağır araç trafiğinden kurtarılmasını da sağlayacak. Dünya Bankası’nın da dikkatini çeken lojistik üs hem Dünya’da ki pek çok ülkeye hem de ülkemize bir örnek oluşturacak.
Projenin tüm detaylarını Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz ile konuştuk.
Lojistik üssün inşaat çalışmaları nasıl gidiyor? Üssün hizmete girmesi ile ilgili bir gecikme söz konusu mu?
İnşaatımızın yer teslimi Eylül 2008’in sonunda gerçekleşti. 6 Ocak 2009 tarihinde de temel atma törenimizi yaparak inşaatımızı başlattık. Ankara’nın ağır kış koşullarında ve krize rağmen inşaatımızın %40’ı tamamlandı. Malzemelerimizin büyük bir kısmı da montaj aşamasında; önümüzdeki yıllarda montajı tamamlanmış olacak. Aralık sonuna kalmadan lojistik üssümüzün inşaatını bitirmeyi hedefliyoruz. Projemiz planlandığı gibi ilerliyor; herhangi bir gecikmemiz söz konusu değil. Projemizin bir kısmı kredi, bir kısmı ise öz kaynaklarımızla tamamlanıyor; finansal açıdan bir sıkıntımız şu aşamada gözükmüyor. 49 tane ortağımız var; projemizin sadece ortakların değil kamusal bir proje olduğu için sektörde dış ticaretle ilgili hizmet veren tüm kamu kurum ve kuruluşlara açık vaziyette 31 Aralık itibariyle herkes lojistik üssümüzden yararlanacak.
Lojistik üstte yer alacak kurum ve kuruluşlar netleşmeye başladı mı?
Şu an ortakların dışında, gümrük müşavirliği şirketlerimiz, dış ticaret ile ilgili tüm şirketlerimize açık. Kısıtlayıcı bir uygulamamız söz konusu değil. Bizim çalışmalarımızdan sonra yurt içi lojistik firmaları Ankara A Grubu Lojistik şemsiyesi altında birleşti ve güçlü bir yapı oluştu. O arkadaşlarımız da bugünlerde temel atmalara ve inşaatlara başlayacaklar. Lojistik sektöründeki araçların tüm hizmetleri; tamir, bakım, yetkili servis gibi ihtiyaçlarının karşılayacağı alanlar mevcut. Özellikle tamir ve bakımla ilgili ünitelerimizi, lastik tedarik zinciri içerisinde yer alan firmalar kiralamak istiyor. Hatta kiralama ile ilgili bizimle görüşmeye başladılar; prensiplerde anlaşıldı.
Sektörde olan nakliyeci firmalarımız için örnek ofisimiz de yakın zamanda sektördeki insanların beğenisine sunulacak. Kısa süre içerisine ofislerimizin kiralama işlerini de tamamlamış olacağız. Kamu kurumlarının sadece gümrük birimlerine değil; gümrüğü ilgilendiren diğer kurumlarına da gümrük idari birim içerisinde yer vereceğiz. Bununla ilgili bürolar dizayn edildi ve onlara sadece hizmet amaçlı olarak bedelsiz verilecek.
Bu proje düşünülürken ne amaçlandı? Tesisin ekonomiye katkısı ne oranda olacak ve içerisinde neler yer alacak?
Buradaki amacımız ortaklarımızın ve uluslar arası ticaretle uğraşan herkesin rahat ve verimli bir şekilde hizmet alabilmesi. Biz hem rekabet gücümüzü, hem de ortaklarımızın verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Şuan için sayısal veriler vermek yerine, geri dönüşünü zaman içinde hep beraber görmekten yanayım.
Projemizin bir diğer sosyal boyutu da Ankara’nın ağır araç trafiğinden kurtarılması sağlanacak. Dolayısıyla araçlarımızın gereksiz kilometre yapmaması ve şehir içerisinde gereksiz yere dolaşmaması, en ufak bir tamir için şehir içi trafiği meşgul etmemesi projenin en önemli faydaları arasında yerini almaktadır. Lojistik üssümüzün tamamlanmasının ardından 400’e yakın işletme, 4000’e yakın çalışan hedefliyoruz. İçerisinde banka, noter, sağlık ocağı, otel, akaryakıt istasyonları, kantarlar gibi tüm hizmet birimleri bulunacak. Ayrıca burada hizmet vermeyle ilgili Telekom ile her türlü bağlantı ve detayla ilgili de firmamız çalışmalarını yürütüyorlar. İnternet, telefon ve türlü teknolojik detaylardan yararlanma yılsonu itibariyle tamamlanmış olacaktır.
Lojistik üs sanırım Türkiye’de bir ilk.. Size gelen tepkiler ne yönde ve bu proje bir örnek teşkil edecek mi?
Lojistik üssümüzün ünü yurt dışına çıkmaya başladı. Avusturya ve Almanya’da iş yaptığımız firmalar da konudan haberdar. Hatta yapılan proje ile ilgili bilgilendirme talepleri oluyor.
Bu projemiz Türkiye’de bir ilk. Şuana kadar bizim dışımızda söylenenlerin hepsi kağıt üstünde kaldı ve hayata geçirilemedi maalesef. Biz de fiziki olarak ‘40’ı tamamlanmış bir projeyi hayata geçirmenin zevkini ve mutluluğunu tadıyoruz. Örnek projemizle ilgili bölgesel ticaret odaları ve mülki amirleri buraya gelip incelemelerde bulundular. Transit ticaretin artacağı başka bölgelerde de “böyle şeyler yapabilir miyiz?” diyen arkadaşlarımız oldu. Dolayısıyla projemizin bir örnek oluşturacağını daha kreditör bankamız Garanti Bankası’yla kredi aşamasında çalışırken görme fırsatımız olmuştu. Dünya Bankası uzmanları buraya geldiği zaman “ bu proje inşallah biran önce devreye girer” temennilerini ilettiler. Bu proje gerek Türkiye, gerek Yakındoğu ülkelerinde bir model proje olacak.
İnşaat çalışmaları esnasında krizi projeye yansıtmadığınızı söylüyorsunuz; ama sizin üssünüzde yer almak isteyenler etkilenmiş olabilir. Dolayısıyla lojistik üsse rağbetin az olacağını düşünüyor musunuz?
Bizler nakliyeci olduğumuz için tabii ki krizden etkilendik; ancak projeye olan güven nedeniyle projeye katkıları konusunda kimse geri adım atmadı.
Son olarak mesajınız ne olacak?
Bu eserler kalıcı; bunun mutluluğunu ekip olarak yaşıyoruz. Bu iş bir heyecan ve güven işi; inanç ve kararlılıkla çalışmalarımızı noktalamayı hedefliyoruz. Türkiye Avrupa ve Orta Doğu’nun lojistik üssü olacaksa, bu tesisler sayesinde olacak; bu bilinçte olan herkes desteklerini sürdürmeye devam ediyor.
Röportaj esnasında bizleri yalnız bırakmayan ve bütün konuşmalara bilgisiyle katkı sağlayan Ankara Lojistik Üssü Başkan Vekili Hakan Bezginli ise; “ Bu projenin Erhan Gündüz’ün gerçekleşen rüyası olduğunu, kendisine sektör adına şükran ve teşekkür borçlu olduklarını” ifade etti.
Kaynak: Kamyonum Dergisi