Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TURKISH DECO TEAM ÇİN DEKİ FUARA HAZIRLANIYOR

TURKISH DECO TEAM ÇİN DEKİ FUARA HAZIRLANIYOR

TURKISH DECO TEAM ÇİN  DEKİ FUARA HAZIRLANIYOR25.08.200915. Intertextile Shanghai Hometextiles Uluslararası Ev Tekstili Ürünleri ve Aksesuarları Fuarı, 25 Ağustos'ta kapılarını açacak.

BURSA - TİM Başkan Vekili ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Çin'de 25-27 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek "15. Intertextile Shanghai Hometextiles Uluslararası Ev Tekstili Ürünleri ve Aksesuarları Fuarı"na katılacak.

Geçen yıl oluşturulan "Turkish Deco Team"in liderliğini üstlenen Burkay, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve sektörleri için mücadele ettiklerini belirtti.

Türk ev tekstili sektörünün ihracatının artırılması, imajının geliştirilmesi, yurt dışında markalaşması ve yeni pazarlama stratejileri konusunda araştırmalar yapma amacıyla faaliyetlerini sürdüren "Turkish Deco Team"in, Türkiye'de az rastlanan "birlikte olabilme kültürü"nün bir sonucu olduğunu ifade eden Burkay, Turkish Deco Team'in perdeden yatak örtülerine, havlu bornozdan mutfak tekstiline kadar çok geniş bir yelpazedeki ürün grubunu içine alacak şekilde oluşturulduğunu vurguladı.

Burkay, Çin'de düzenlenecek Shanghai Fuarı'nın önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sektör için önemli bir pazar olan Çin ve Uzakdoğu pazarına ulaşım amacıyla, 25 -27 Ağustos tarihlerinde 15. Intertextile Shanghai Hometextiles Uluslararası Ev Tekstili Ürünleri ve Aksesuarları Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu birliğimiz tarafından gerçekleştirilecektir. Ev tekstilinin önde gelen firmaları ile Çin'e çıkarma yapıyoruz. Fuarın yükselen bir trendi var. Doğru zamanda doğru yerde olduğumuzu düşünüyoruz."

Ev tekstilinin, Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sanayinin en temel alt gruplarından biri olduğunu belirten Burkay, şöyle devam etti:

"2008 yılında Türkiye geneli tekstil ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 4 artış kaydederek, 6,8 milyar dolar seviyesine yükseldi. Toplam tekstil ihracatında yüzde 41 pay alan ev tekstili ihracatı, stabil bir seyir izleyerek değişmemiş ve ihracat kaydı 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılı istatistiklerine göre 205 milyar dolarlık dünya tekstil ithalatının 54 milyar doları ev tekstili ithalatıdır. Dünya toplam ev tekstili ithalatı içerisinde ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Hong Kong, İtalya, Kanada ve Belçika'dan oluşan ilk 10 ülke, ev tekstili ithalatında, 29 milyar dolarla yüzde 54 pay almaktadır."

Çin'in, 2008 yılında 24 milyar dolar ev tekstili ihraç etti

İbrahim Burkay, Çin'in her alanda olduğu gibi ev tekstili sektöründe de agresif bir strateji izlediğine dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Çin'in dış ticaretine baktığımızda, 2008 yılındaki toplam yaklaşık 50 milyar dolarlık tekstil ve 130 milyar dolarlık hazır giyim ihracatıyla ihracat hacmi bakımından açık farkla dünya birincisi olduğu görülmektedir. Buna ek olarak Çin, hem tekstilde hem de hazır giyimde ABD, Japonya, Rusya Federasyonu gibi onlarca büyük ülkenin ilk sıradaki tedarikçisidir. Çin, 2,6 milyar dolarla dünya ev tekstili ithalatından yüzde 4,7 pay almaktadır."

Ev tekstili ihracatında toplam değer bakımından dünya lideri konumunda bulunan Çin'in, 2008 yılında 24 milyar dolar ev tekstili ihraç ettiğini anlatan Burkay, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ise ev tekstili sektöründe AB Ülkeleri, ABD ve Rusya gibi gelişmiş pazarlara yönelik yüksek katma değer ve kaliteye sahip, markalaşmış ürünler ihraç etmektedir ve Çin, Hindistan, Pakistan, İspanya ve İtalya tarafından ev tekstili sektöründeki çalışmaları dikkatle ve ilgiyle takip edilen bir ülke konumundadır. Çin ve Türkiye'nin birbirinden öğreneceği çok şey olduğuna ve karşılıklı işbirliği ve paylaşımın faydalı sonuçlar ortaya çıkaracağına inanıyoruz."

Burkay, 15. Intertextile Shanghai Hometextiles Uluslararası Ev Tekstili Ürünleri ve Aksesuarları Fuarı'na Akarca Tekstil, Arnova Tekstil, Aşanteks Tekstil, Birce Tekstil, Burkay Tekstil (Demor), Dina Vanelli, Elvin Tekstil, Flokser Tekstil, Genel Tekstil, Güleser Tekstil, Lüks Kadife, Süper Tekstil, Tanrıverdi Mensucat, Teksko Tekstil, USK Tekstil, Yakar Tekstil'in katılacağını bildirdi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr