Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / DUBAI NIN BORCU 80 MİLYAR DOLARI AŞTI

DUBAI NIN BORCU 80 MİLYAR DOLARI AŞTI

DUBAI  NIN BORCU 80 MİLYAR DOLARI AŞTI25.08.2009

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari merkezi Dubai hükümetine ait liman işletme şirketi Dubai World'e ait borçların 80 milyar doları aştığı bildirildi.

Fakat uzmanlara göre küresel krizin de etkisiyle Dubai World'un yanında hükümete ait diğer şirketlerin de borcu eklendiğinde emirliğin tüm borcunun 80 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Yakın zamanda da Dubai World, Malezyalı denizcilik şirketi MMC Corp ile beraber yapmayı planladığı 4,5 milyar dolarlık yatırımı ekonomik kriz nedeniyle askıya aldığını açıklamıştı.

DUBAİ ŞİRKET GİBİ YÖNETİLİYOR

Emirlik prensi Muhammed Bin Raşid El Maktum, Dubai World gibi bankacılık, otel, havayolları ve emlak gibi birçok alanda dev şirketlere sahip. Ticari şirket mantığıyla yönetilen Dubai emirliğine yabancı medya tarafından şirket kısaltmalarında kullanılan 'Dubai Inc.' adı takıldığı biliniyor.

İş çevrelerini endişeye sevk eden diğer bir konu ise palmiye adalarını inşa eden Dubai World'e bağlı Nakheel emlak ve inşaat firmasının bu Aralık ayında süresi dolan 3,5 milyar dolarlık sukuk ya da bono ödemesi. Uzmanlar, Dubai emlak piyasasında geçen yılın sonundan bu yana yüzde 50'den fazla düşüş yaşandığını hatırlatırken Nakheel'in bazı yerli ve yabancı yüklenici firmalara ödeme yapmakta zorlandığını ifade etti.

Kaynaklara göre Nakheel'in Aralık ayında süresi dolan borcunu tekrar finanse edip etmeyeceği ya da nasıl ödeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Firmanın halen üç adet palmiye adası dâhil Dubai'de 80 milyar dolarlık projesi devam ediyor.

Kaynak: Zaman Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr