Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DHL’NİN “LOJİSTİKTE İNOVASYON” PANELİ YAPILDI

DHL’NİN “LOJİSTİKTE İNOVASYON” PANELİ YAPILDI

DHL’NİN “LOJİSTİKTE İNOVASYON” PANELİ YAPILDI15.04.2025DHL İnovasyon Merkezi, Türkiye’deki DHL Group çalışanları ve iş ortaklarıyla "Innovation That Moves (ITM)" etkinliğinde bir araya geldi. "Innovation That Moves" buluşması kapsamında, "Lojistikte İnovasyon" temalı bir panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü ise DHL EMEA, Teknolojiden Sorumlu Bölgesel Müşteri Direktörü Vildan Demir yaptı.

Panele DHL E-Commerce (MNG) Türkiye Genel Müdürü Kağan Gündüz, DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu, DHL Freight Türkiye Genel Müdürü Murat Kavrar, DHL Global Forwarding Türkiye ve Doğu Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Berna Yılmaz Ciğeroğlu ve DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Buket Cox konuşmacı olarak katıldı.

DHL EMEA, Teknolojiden Sorumlu Bölgesel Müşteri Direktörü Vildan Demir açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: "DHL olarak bir amacımız var. Insanları birleştirmek hayatları birleştirmek. Yapay zeka, nesnelerin interneti, dijitalizasyon, sürdürülebilirlik lojistik ve inovasyonu nasıl değiştiriyor. Biz bu konuları konuşuyoruz.

"2030’A KADAR KULLANDIĞIMIZ YAKITLARIN YÜZDE 30’UNU ÇEVRECİ ENERJİDEN SAĞLAYACAĞIZ"

DHL Global Forwarding Türkiye ve Doğu Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Berna Yılmaz Ciğeroğlu, "Biz 2050 yılında Net 0 hedefimizi duyurduk. Düşük karbon emisyonlu servis hizmeti veriyoruz. Dünyadaki taşımacılıktan doğan karbon emisyonu 3.5 milyar ton. Bunun 3 milyon tonu DHL’den geliyor. ‘Daha az yakıt kullanımını nasıl sağlayabiliriz’ konusuna önem veriyoruz. Multimodal taşımacılığı, datayı elleçleyerek müşterimizin yükünü bir yerden bir yere daha az yakıt tüketimini sağlamaya çalışıyoruz. Bir de temiz yakıt kullanımı önemli. 2030 yılına kadar kullandığımız yakıtların yüzde 30’unu çevreci enerjiden sağlayacağız."

"YAPAY ZEKANIN MERKEZE OTURDUĞU BİRÇOK DEPO ÇÖZÜMLERİMİZ VAR"

DHL Supply Chain Türkiye Genel Müdürü Buket Cox, "Belirsizlikleri yaşadığımız bu dönemlerde müşterimizin ihtiyaçlarına karşılayabilecek tedarik zinciri çeşitliliği sunuyoruz. Beklenmedik koşullara da esnek ve hızlı cevap verebilecek çözüm ortağı olmak için çalışıyoruz. İnovasyon burada çok önemli. Yapay zekanın merkeze oturduğu birçok depo çözümlerimiz var. İnsan değerinin daha katma değer işlere kaydırılmasına yönelik çalışmalarımız var. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yaşam zeka bazlı çözümlerimiz var."

"3 YILIN SONUNDA KAPASİTEMİZİ 3 KATINA ÇIKARTACAĞIZ"

DHL E-Commerce (MNG) Türkiye Genel Müdürü Kağan Gündüz, "MNG Kargo’nun son 3 yılı operasyonda mükemmellik ve müşteri deneyimi ile geçti. Önceliğimiz büyük bir dönüşüm yaratmaktı. Bu dönüşümde de başarılı olduğumuzu görmekten memnunuz. Satın alımdan sonra grup 250 milyon eurlok yatırımı da onayladı. Bu yatırımı birçok alanda kullanacağız. 3 yılın sonunda kapasitemizi 3 katına çıkartacağız."

"TEDARİKÇİLERİMİZİN BOŞ KİLOMETRESİNİ AZALTTIK"

DHL Freight Türkiye Genel Müdürü Murat Kavrar, "Dijital çözümlerimiz sadece müşterilerimiz için değil taşımacılarımız için mevcut. Bizim toplam ölçeğimizden faydalanmalarını sağlıyoruz. Kurumsallaşma konusunda destek oluyoruz. Tedarikçilerimizin boş kilometresini azalttık.

7 bin aracın hepsi araç takip sistemi ile takip ediliyor. Müşterilerimiz yüklerinin nerede olduğunu görebiliyor. Yükleme ve boşaltma esnasında elektrikli araçları şarj edebilecek bir sistem kurmak istiyoruz."

DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu, "İstanbul Havalimanı yapılırken orada yer alan ilk firmayız. İlk yatırım yapan firma olmanın avantajını kullandık. DHL Express olarak dünyadaki ilk teknolojiyi buraya getirdik. Robotlu raflama sistemi gibi özel bir sistem kullanıyoruz. Gönderi taşıdığımız hızda bilgi taşımak da önemli. son dönemde gümrük tarifileri ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Biz geçtiğimiz yıllarda havalimanı yatırımını yapmadan önce iki uçaklık gönderiye gün sonuna kadar bitiriyorduk. Şu anda 2 saat içinde 4 uçağı işler ve müşteriye gönderir hali geldik. Antrepomuzun gümrüklü bölgesinde 4 robotumuz var. Ar-Ge merkezini açtık. büyük datayı kullanarak müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için çalışma içine girdik."

Kaynak: yesillojistikciler.com