utikad@utikad.org.tr
+90 212 663 08 85 / +90 530 960 84 24
ENGLISH
ÜYE GİRİŞİ
MENÜ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
ENGLISH
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
Faaliyet Raporları
UTİKAD ÜYELİK
Üyelik Başvurusu
Üyelik Kazanımları
Üye Listesi
İş Birlikleri
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTIKAD
Basın Bültenleri
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
İLETİŞİM
Anasayfa
/
Sektörel
/
Sektör Haberleri
/
Demiryolu
/
TCDD GENEL MÜDÜRÜ VEYSİ KURT: "DEMİRYOLLARINDA GELİŞİM SÜRÜYOR”
TCDD GENEL MÜDÜRÜ VEYSİ KURT: "DEMİRYOLLARINDA GELİŞİM SÜRÜYOR”
Yıl Seçiniz
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
24.12.2024
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği koordinasyonunda gerçekleştirilen panelde konuşan TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, ülkemizin de içerisinde bulunduğu ulaştırma koridorlarında yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Son yıllarda demiryollarına 60 milyar dolar yatırım yapıldığını hatırlatan Veysi Kurt, "Yapılan yatırımlarla birlikte 2 bin 251 kilometre hızlı demiryolu ağımız ile insanımız yeni bir ulaşım konforu ile tanıştırılmış, ülkemiz dünyada 8, Avrupa’da ise 6. yüksek hızlı tren işletmecisi olmuştur. Bu dönemde,demiryolu uzunluğumuz 10 bin 948 kilometreden 13 bin 919 kilometreye çıktı. Sinyalli hat uzunluğumuz 2 bin 505 kilometreden 8 bin 46 kilometrelere, elektrikli hat uzunluğumuz 2 bin 122 kilometreden 7 bin 274 kilometreye yükseldi. Yıllık taşınan yük miktarı 15 milyon tondan 33 milyon tonlara, taşımacılık anlayışımız yük ambarı yaklaşımından, ülke sathına yayılı lojistik merkezlere ve blok tren taşımacılığına dönüştü. Demiryolu lojistiği ve yük taşımacılığı, tekelci bir yapıdan hem devletin hem de özel sektörün işletmecilik yapabildiği rekabetçi bir seviyeye yükseldi. Ülkemizin en önemli gücünün, bulunduğu coğrafya ve stratejik konumundan geldiğini düşünüyorum. Bu itibarla ulaştırma altyapılarımızı güçlendirmemiz, diğer tüm sektörleri etkileyerek mevcut konumumuzu daha güçlendirmemize katkı sağlamaktadır." dedi.
DEMİRYOLLARI REKABETÇİ BİR SEVİYEYE YÜKSELDİ
"Taşımacılık anlayışında yapılan değişikliklerin en önemlisi şüphesiz 2013 yılında yürürlüğe giren 6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun olmuştur." ifadesini kullanan TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu kanunla birlikte demiryolu lojistiği ve yük taşımacılığı, tekelci bir yapıdan hem devletin hem de özel sektörün işletmecilik yapabildiği rekabetçi bir seviyeye yükselmiştir. Demiryolu taşımacılığında hayata geçirilen bir diğer önemli gelişme, parça taşımaların yerine başlatılan Blok Tren Taşımacılığı olmuştur. Belirlenmiş olan yüklerin, yüklendiği istasyondan varacağı istasyona kadar herhangi bir şekilde lokomotif ya da vagon değiştirmeden yapılan bu taşımacılık yöntemi, süre ve fiyat – performans açısından en iyi hizmetleri sunmaktadır. Demiryolu altyapısının geliştirilmesi ve kapasite artışının sağlanması kapsamında ise yenileme ve komple bakımlarını tamamladığımız 11 bin 668 kilometrelik konvansiyonel demiryolu hatlarımız içindeki, anahatlarımızı 20-25 yaş grubu içerisinde kalacak şekilde yenileme ve komple bakımlarına devam ediyoruz. Yol ölçüm ve bakım makine parkımıza yeni ve modern makineleri ilave edecek adımları atıyoruz. Mevcut demiryolu ağımızın geliştirilmesi amacıyla; 3 bin 590 kilometresi hızlı tren, 186 kilometresi konvansiyonel hat olmak üzere, 3 bin 776 kilometrelik yeni demiryolu hattındaki yapım çalışmalarımız sürüyor. Doğu-batı ve kuzey-güney akslarında yeni taşıma koridorlarının oluşturulması amacıyla 5 bin 785 kilometrelik demiryolu hattında etüt ve proje çalışmalarımız devam etmektedir. Lojistik merkezler ve iltisak hatlarının yaygınlaştırılması için de hız kesmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önemli sanayi merkezlerine ve organize sanayi bölgelerin demiryolu bağlantısı sağlamayı amaçlayan iltisak hatlarının yaygınlaştırılması için de ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalar, Türkiye’nin taşımacılık ve lojistik sektöründe bölgesel bir merkez olma hedefini desteklerken demiryolu taşımacılığının ekonomik, hızlı ve çevre dostu bir seçenek olarak daha etkin kullanılmasını sağlamaktadır."
TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, Bakü-Tiflis Kars (BTK) Hattı, Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu Projesi'yle ilgili de gelişmelere değindi. Konuşmasının devamında "Orta Koridor'un en önemli ayaklarından biri olan BTK Demiryolu Hattı, Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında bir transit köprü işlevi görmesini sağlarken lojistik maliyetleri de önemli ölçüde düşürmektedir. Özellikle Asya'daki ürünlerin Avrupa'ya ulaştırılma süresini kısaltarak taşımacılık sektöründe büyük bir avantaj sunmaktadır. BTK hattının kapasitesinin artırılması ve güzergâh üzerindeki altyapının iyileştirilmesi yönünde çalışmalar devam etmektedir. Diğer bir önemli koridor olan Zengezur Koridoru, yalnızca bir ulaşım hattı değil aynı zamanda Türk dünyasını ekonomik ve lojistik olarak birbirine daha sıkı bağlayacak bir stratejik vizyondur. Bakü’den Kars’a kadar uzanan bu koridor, Asya ile Avrupa arasında kesintisiz bir ticaret ve ulaşım hattı sağlayarak bölgesel entegrasyonun temel taşlarından birini oluşturacaktır." ifadelerine yer verdi.
KALKINMA YOLU’NA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili de bilgi veren Veysi Kurt, "Süveyş Kanalı’na alternatif bir güzergâh sunan Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında lojistik merkezi olma hedefini somutlaştıran, 6 bin 314 kilometrelik stratejik bir ulaşım koridorudur. Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı orijinli, Çin-Basra-Türkiye-Avrupa destinasyonunda, Kalkınma Yolu Koridoru bölge ülkeleri ile gerçekleştirilen iş birliği çerçevesinde devam etmektedir. 6 bin 314 km’lik Kalkınma Yolu Koridoru'nun, bin 200 kilometresi Irak tarafında, 2 bin 100 kilometresi ise ülkemiz üzerinden geçmektedir. Koridor üzerinde, yapımları devam eden toplam 928 kilometre uzunluğundaki projelere ilaveten, 127 kilometre uzunluğundaki Nusaybin-Cizre-Ovaköy ve 136 kilometrelik Gaziantep- Şanlıurfa kesiminin projeleri tamamlanmış, 180 kilometrelik Şanlıurfa-Mardin ve 58 kilometrelik Mardin-Nusaybin kesimlerindeki proje çalışmaları ise devam etmektedir. Ayrıca İstanbul Boğazı geçişinde Marmaray üzerindeki kapasite baskısını azaltmak için Gebze’den başlayan Sabiha Gökçen Havalimanı ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Çatalca’ya inen demiryolu hattı inşa edilecektir. Kalkınma Yolu Koridoru, bu güzergah üzerinden yapım çalışmaları 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanan Halkalı-Kapıkule demiryolu hattına entegre edilecektir. Bu yeni hatlarla birlikte ülkenin batısında Edirne’den doğusunda Kars’a uzanan demiryolu ağları, yeni yük merkezleri ve lojistik üslerle entegre edilecek, ülkenin transit geçiş gelirleri ile birlikte ihracatının da artmasına imkan sağlayacaktır. El-Faw Limanı’ndan Türkiye’ye demiryolu ile taşınacak yüklerin bir kısmı Mersin, İskenderun, Samsun ve İzmir limanlarından deniz yolu ile Avrupa’ya ulaştırılacaktır. Sonuç olarak Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye’nin lojistik altyapısını modernize etmekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ticaretin en kritik merkezlerinden biri haline gelmesini sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
tcdd.gov.tr
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Faaliyet Raporları
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
UTİKAD ÜYELİK
UTİKAD Üyelik Kazanımları
UTİKAD Üyelik Başvurusu
UTİKAD Üye Listesi
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTIKAD
Basın Bültenler
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
© Copyright 2022 UTIKAD
BİNT Ajans
© Copyright 2022 UTIKAD
BİNT Ajans