Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / IRAK İLE 2012 DE 20 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ ASLA BİR HAYAL DEĞİLDİR

IRAK İLE 2012 DE 20 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ ASLA BİR HAYAL DEĞİLDİR

IRAK İLE 2012  DE 20 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ ASLA BİR HAYAL DEĞİLDİR12.08.2009

Hisarcıklıoğlu: ''İki ülke arasındaki ticaret hacmi, müteahhitlik sektörünü de eklediğimizde geçen sene 7 milyar dolara ulaştı. Dolayısıyla 2012'de 20 milyar dolar ticaret hedefi asla bir hayal değildir''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen sene Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin müteahhitlik sektörü de eklendiğinde 7 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''2012'de 20 milyar dolar olması asla hayali bir hedef değil'' dedi.

Resmi ziyaretlerde bulunmak için Türkiye'de bulunan eski Irak Başbakanı ve Milli Islah Hareketi Başkanı İbrahim Caferi beraberindekilerle birlikte, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu TOBB-ETÜ'de ziyaret ederek bir süre görüştü.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye ile Irak'ın iki komşu ülke olduğunu ve meselelere ve ticarete uzun vadeli olarak baktıklarını söyledi.

Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı ile Irak petrollerinin kesintisiz olarak Türkiye üzerinden dünya pazarına arz edildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şimdi buna ilaveten Nabukko projesine Irak'ın 15 milyar metreküp gaz tedariki yapacağını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, böylece iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin yeni bir boyut kazanacağını söyledi.

Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, buna müteahhitlik sektörü de eklendiğinde rakamın 7 milyar dolara ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Dolayısıyla 2012'de 20 milyar dolar ticaret hedefi asla bir hayal değildir'' dedi.

Bu yılın, kriz yılı olmasına, dünya ticaretinin daralmış olmasına rağmen 2009'un ilk 6 ayında Türkiye ve Irak arasındaki ticaretin tam yüzde 30 arttığını anlatan Hisarcıklıoğlu, belki de dünyada bunun bir başka örneğinin bulunmadığını bildirdi. Türkiye olarak, Türk özel sektörü olarak kardeş Irak halkını yalnız bırakmadıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, Irak'ın yeniden imarında büyük roller üstlendiklerini anlattı.

Türkiye'nin kardeş Irak halkını hiçbir zaman yalnız bırakmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının stratejik hedefinin Irak'ın tekrar bir zenginlik ve istikrar bölgesi haline gelmesi olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu sözlerini ''Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var. Kardeş Irak halkıyla birlikte olmaya her zaman hazırız'' diyerek tamamladı.

-IRAK ESKİ BAŞBAKANI CAFERİ-

Irak eski başbakanı ve Milli Islah Hareketi Başkanı İbrahim Caferi de konuşmasında bugün siyasetle ekonominin iç içe geçtiğini, her ekonomik gelişmenin siyasete, her siyasi gelişmenin de ekonomiye etki ettiğini kaydetti. Caferi, AB'nin birleşmesinin başlıca nedenlerinden birinin Avrupa pazarlarının birleştirilmesi olduğunu söyledi.

Aynı dine bağlı, ortak tarihi ve coğrafyası bulunan Arap ülkelerinin bugüne kadar birleşemediklerini işaret eden Caferi, kendisinin Marksist olmakla suçlandığını, oysa Marksist olmadığını belirterek, ''Beni Marksist olarak suçlamasınlar. Ben İslami akıma bağlıyım'' dedi.

Türkiye'nin Irak'ta meşru olan bazı çıkarları bulunduğuna da vurgu yapan Caferi, Türkiye'nin birçok alandaki deneyimlerini Irak'a aktarmasını istedi. Caferi, böylece Irak sanayisinin gelişebileceğini anlattı.

Türkiye ile Irak arasında ortak bir ticaret odası oluşturabileceklerini de belirten Caferi, Irak'ta toplu konut yapımına ihtiyaç bulunduğunu, TOBB'un ticari ve sanayi dosyalarını etkinleştirebileceğini kaydetti.

Daha sonra soruları yanıtlayan Caferi, dün yapmış olduğu temaslarda ele alınan konulara ilişkin bir soru üzerine, tüm siyasi konuların detaylı olarak ele alındığını bildirdi.

Kendisinin bir siyasi oluşumun henüz ilk aşamasında olduğunu belirten Caferi, Irak'ta Milli Islah Hareketini oluşturduklarını ve şimdiye kadar 10 ilde örgütlenmelerini tamamladıklarını belirtti. En geç Ocak 2010'da Irak'ta parlamento seçimlerinin yapılacağını, bu yüzden kendilerinin bir farklılık yaratmaları gerektiğini belirten Caferi, Irak'ta bazı mezhepsel sorunlarla karşı karşıya olduklarını bu yüzden yaşanan olumsuzlukları kınadığını kaydetti. Caferi, sünni ve şiilerin bir arada bulunmasında bir sorun olmadığını, kendilerinin yalnızca bu durumun ırkçılığa ve mezhepsel çatışmaya dönüşmesine karşı olduklarını belirtti. İbrahim Caferi, ''Biz, şövenizmin ve terörizmin ortadan kalkması için elimizden geleni yapacağız'' dedi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Caferi'ye bir Türkiye ziyareti sırasında kendisinin yer aldığı çerçeveli fotoğrafı hediye etti.

Kaynak: TOBB
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr