Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / TÜRK MALI BEKLEMEYECEK

TÜRK MALI BEKLEMEYECEK

TÜRK MALI BEKLEMEYECEK12.08.2009

Rusya ile gümrük krizi sona eriyor. İki ülke gümrük sorununun çözümü için anlaştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin ihracatın önünü açacak protokolü imzaladı. Protokolle, Rus tarafı geçen yıl ağustostan bu yana gümrüklerde uyguladığı 'tam denetim'den vazgeçiyor. 17 Ağustos'tan itibaren artık Rus gümrüklerinde Türk malları beklemeyecek. Gümrük idareleri kaçakçılıkla mücadele konusunda işbirliği yapacak. Basitleştirilmiş gümrük hattı tam anlamıyla uygulanmaya başlanacak. Veri transferi başlayacak.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Ankara ziyareti aylardır sürekli gümrük krizi ile anılan Türk-Rus ticaretinde dönüm noktası oluşturdu. Türk ihracatçılarının kabusu haline gelen gümrük sorununun çözümü için anlaşma imzalandı.

Geçen yıl 13 Ağustos'tan bu yana Rusya gümrüklerde tam kontrol uygulamaya başladı. Bu durum Türkiye'nin Rusya'ya olan ihracatını etkiledi. Gümrük sorununun çözümü için Abdullah Gül devreye girmişti. Gül'ün ziyareti sonrasında, geçen yıl eylül ayında Türk TIR'larının Rusya gümrüklerinde bekletilmesi sorununa çözüm bulmak için yetkililer aralarında protokol imzalanmıştı. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında gümrük sorununun çözümü için de Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) kurulmuştu. Ancak bu hattın uygulamasında sorunlar yaşanıyordu.

Putin'in ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaya göre, Rus tarafı geçen yıl ağustos'tan bu yana gümrüklerde uyguladığı 'tam denetim'den vazgeçiyor. 17 ağustos'tan itibaren artık Rus gümrüklerinde Türk malları beklemeyecek. Gümrük idareleri kaçakçılıkla mücadele konusunda işbirliği yapacak. Basitleştirilmiş gümrük hattı tam anlamıyla uygulanmaya başlanacak. Veri transferi başlayacak.


Kaynak: Dilek GÜNGÖR - DÜNYA Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr