Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / YHT, UÇAKLA ENTEGRE OLACAK

YHT, UÇAKLA ENTEGRE OLACAK

YHT, UÇAKLA ENTEGRE OLACAK04.08.2009Eskişehir, Kütahya ve Bursa'da oturanların Ankara'dan tarifeli uçakla Türkiye'nin herhangi bir yerine gitmesini sağlayacak kombine bilet 1 Eylül'de başlıyor.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Eskişehir, Bursa, Kütahya gibi illerde oturan vatandaşların yüksek hızlı tren bağlantısıyla Ankara üzerinden tek biletle uçuş yapmasına ilişkin THY ile proje çalışması başlattıklarını söyledi. Karaman, garların etrafında kurumun işine yaramayan atıl araziler bulunduğunu beliterek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) devredilen 25 garın arazisinin satışıyla 250 milyon lira gelir elde etmeyi planladıklarını bildirdi.

Türkiye'de demiryolu kurulmaya başlandığı dönemde, gelecekte tren ve vagon üretimi için fabrikalar kurulması amacıyla çok büyük alanlar ve araziler bırakıldığını kaydeden Karaman, bu kapsamda bir komisyon kurduklarını, gelecekte TCDD'ye lazım olmayacak yerleri değerlendireceklerini söyledi. TCDD'ye ait Kayseri'de 1 milyon metrekare, Ankara'da ise 5 milyon metrekare alan bulunduğunu ifade eden Karaman, Polatlı'yı ve Bozüyük'ü istimlak ederek yeni istasyon kuracaklarını, onun dışındaki yerleri ise satacaklarını bildirdi. Karaman, satışa çıkarılacak yerler için belediyelerle birlikte imar planı hazırladıklarının altını çizerek, "Gar satmıyoruz. Bize lazım olan alanlar kalacak gerisi diğer kamu kuruluşlarına ya da özel sektöre verilecek. Biz sadece garlarımıza sahip çıkıp, tarihi kimliklerine uygun olarak restore ediyoruz. ÖİB bu kapsamda ihaleye çıkacak. Buradan gelen gelir de demiryollarına aktarılacak" diye konuştu. Satıştan 250 milyon TL civarında gelir beklediklerini kaydeden Karaman, bu kaynağın yeni tren hatlarının yapımında kullanılacağını dile getirdi. 

Karaman, Türk Hava Yolları (THY) ve Yüksek Hızlı Tren (YHT) arasında Eskişehir, Kütahya ve Bursa çevresinde oturan vatandaşların Ankara'dan tarifeli uçaklarla Türkiye'nin herhangi bir yerine gitmesi için ortak bir proje çalışması başlattıklarını söyledi. "YHT-THY Kardeşliği" sloganıyla tek biletle vatandaşı taşıyacaklarının altını çizen Karaman, "Fiyat konusuna henüz karar vermedik ancak yüzde 20'lik bir indirim öneriyoruz. THY, fiyattan ziyade hizmete ağırlık vermeyi istiyor. Bu, vatandaşın ulaşımını kolaşlaştırma projesi" dedi. Projeyle yeni kombine taşımacılık gerçekleştireceklerinin altını çizen Karaman, uygulamanın 1 Eylül'de başlayacağını söyledi.

 

Ankara-İstanbul yolcu sayısı yüzde 50 arttı

 

Karaman, YHT'den sonra Eskişehir otobüs yolcu sayısında azalma olduğunu kaydederek, otobüs firmalarının Bursa'dan yolcu taşıyarak sorunu çözmeye çalıştıklarını bildirdi. Hızlı trende seferleri artıracaklarını, şu anda tren sayısının 6'ya çıktığını belirten Karaman, trenlerin dolu gidip geldiğini vurguladı. Eskişehir-İstanbul arasında aktarmalı sistemle birlikte yolcu sayısının yüzde 50 arttığına dikkat çeken Karaman, Çiftlik kavşağı ve Başkentray bitince Ankara-Eskişehir arasının 1 saat 5 dakika olacağını kaydetti. Karaman, 3-4 Ağustos'ta Sincan alt geçidinin köprüsünün tamamlanması için hattı 36 saat kapatacaklarını belirterek, tren seferlerinin saatlerinin de değişeceğine dikkat çekti.

 

Fındık işçisine özel 10 tren seferde

 

Diyarbakır'dan Adapazarı ve ilçelerinde bulunan fındık bahçelerinde çalışmak için fındık işçilerine yönelik 10 adet özel tren koyduklarını belirten Karaman, asıl amacın fındık işçilerinin konforunu ve ucuz bir şekilde güvenliği sağlamak olduğunu ifade etti. Karaman, fındık işçilerinin 24 TL'ye yolculuk yapabileceğini vurgulayarak, " İşçiler daha önce trenlere ayakta biniyorlardı ve kavga çıkıyordu. 6 kişilik kompartımana 16 kişi biniyordu. Bu sefer biz de özel trenler oluşturduk. Hergün özel tren var, ne zaman isterlerse binsinler. Hedefimiz, Güneydoğu'daki insanların istihdamını ve yolculuklarını kolaylaştırmak" diye konuştu.

Kaynak: Meltem GÜNDÜZ - DÜNYA
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr