Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TÜRK İŞ DÜNYASININ YENİ PAZARI: BELÇİKA

TÜRK İŞ DÜNYASININ YENİ PAZARI: BELÇİKA

TÜRK İŞ DÜNYASININ YENİ PAZARI: BELÇİKA03.08.2009

Belçika'nın üçüncü büyük kenti Liyej'de yeni bir şehir planlaması nedeniyle Türk inşaat firmalarını büyük iş fırsatları bekliyor. İki ülke iş dünyası eylül ayında bir araya gelecek.

 

Türk iş dünyası, yeni hedef pazarları arasına Avrupa Birliği'nin (AB) merkezi Belçika'yı da aldı. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Dış İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Belçika İş Konseyi, 25-27 Eylül'de Brüksel'de iki ülke iş dünyasını buluşturacak bir toplantıya imza atmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılacağı Türkiye İş ve Yatırım Forumu toplantısında iki ülkeden 200'ü aşkın şirketin karşılıklı işbirliği fırsatlarını değerlendirmesi bekleniyor.

Forumda özellikle Belçika'nın üçüncü, Valon Bölgesi'nin en büyük kenti olan Liyej'de yeni bir şehir planlaması uygulanması nedeniyle Türk inşaat firmalarını büyük fırsatların beklediği belirtiliyor. Tekstil ve gıdada da oldukça iyi durumda olan Belçika'nın, bu iki sektörün yan sanayisinde faaliyet gösteren Türk firmaları için de önemli bir pazar alternatifi olacağı ifade ediliyor. 

Belçika'nın ticaretin yüzde 80'ini AB ülkeleriyle yaptığının altını çizen Türk-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı, bu yılın ilk 4 ayında 41 milyar euroluk ithalat yapan ülkenin, Türkiye için büyük bir potansiyel barındırdığına dikkat çekti. Eczacıbaşı, "İki ülke arasındaki dış ticaret hacminde ibre Belçika lehine. Yıllık 6.3 milyar euro olan ticarette Türkiye'nin ihracat payı 2.6 milyar euro. Belçika'nın sadece ilk 4 aydaki 41 milyar euroluk ithalat rakamına bakacak olursak, Türkiye'nin dış satış açısından önünde büyük bir fırsat olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Eylül sonrasında da ardı ardına toplantılar yaparak iki ülke arasında işbirliği sürecini kopmamak üzere başlatmak istiyoruz" dedi.

Belçika Tanıtım Ajansı'nın da destek verdiği eylüldeki organizasyonun işbirliği sürecinin gelişmesine ön ayak olacağını vurgulayan Eczacıbaşı, ülkeye geçen martta Avrupa İş Zirvesi döneminde yaptıkları ziyarette ne tür iş fırsatlarının yaratılabileceğini gördüklerini belirtti. Eczacıbaşı, "Bu toplantıda öncekinin meyvelerini toplamayı umuyoruz. Forum'a Belçika iş dünyasından da büyük ilgi var. Belçika Tanıtım Ajansı yaklaşık 150 civarında işadamının Türklerle işbirliği fırsatları için toplantıya katılacağını duyurdu. Özellikle Valon Bölgesi'nin sanayi şehri Liyej'in yeniden yapılandırılması söz konusu. Bu da Türk müteahhitlik firmaları için milyarlarca euroyu bulan yeni iş fırsatları anlamına geliyor. Ayrıca tekstil, gıda ve mobilyada oldukça iyi olan Belçika'ya, gıda tamamlayıcı ürünler ve farklı tekstil ürün grupları satılabilir" diye konuştu.

 

Kriz, ticareti olumsuz etkiledi

Belçika-Türkiye dış ticaret hacminin bu yıl kriz nedeniyle sekteye uğradığını da anlatan Eczacıbaşı, bunun yılın ilk 4 aylık rakamlarında net olarak görüldüğünü ifade etti. Geçen yıl ilk 4 ayda 2 milyar dolar civarındaki ticaret hacminin bu yılın aynı döneminde 1.5 milyar euroya gerilediğini kaydeden Eczacıbaşı, "Krizden dolayı ciddi bir daralma var. Ancak sonuçta krizden bağımsız olarak her ülke bir şekilde ihtiyaçlarını karşılamak zorunda" dedi ve ekledi: "Belçika'da alımlarının çoğunu Hollanda, Almanya, Fransa gibi komşu ülkelerden yapıyor. Türk firmalarının doğru sektör, ürün ve fiyat politikası ile Belçika'da şansının olduğuna inanıyoruz."

Ülkeler arası ikili işbirliklerinin kurulmasının kolay olmadığını vurgulayan Eczacıbaşı, özellikle Belçika iş dünyasının Türkiye'yi çok fazla tanımadığını, tanıyan firmaların da bürokrasi, seffaflık ve yabancı vatandaşların oturma ve çalışma izni alma konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ilettiğini ifade etti. Yapacakları toplantılarla iki ülke arasındaki iletişimi kuvvetlendireceklerini vurgulayan Eczacıbaşı, "Hedef 3 yılda ticaret hacmini 8 milyar euro seviyesine çıkarmak. Ancak doğru pazarlama politikaları ile ihracat 5 yılda 15 milyar euroyu bile bulabilir" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

LÜKSEMBURG'U BELÇİKA İŞ KONSEYİ İLE BİRLEŞTİRECEK

Pınar Eczacıbaşı, DEİK'te konsey bazında temsil edilmeyen Lüksemburg'un Belçika İş Konseyi'yle birleştirilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüşmek istediğini söyledi. Eczacıbaşı, "Lüksemburg özellikle finans sektöründe oldukça güçlü bir ülke. Ancak sonuçta küçük bir ülke olduğu için DEİK bünyesinde tek başına bir konsey olarak temsili zor olabilir. O yüzden Lüksemburg'un Belçika İş Konseyi ile birleştirilmesi için yakında Hisarcıklıoğlu ile görüşmeyi düşünüyorum" dedi.

 

 

İKİLİ TİCARETTE İBRE BELÇİKA LELİNE

* Belçika, Türkiye'nin toplam dış ticaretinden yüzde 1,6 pay alıyor.

* Belçika'nın Türkiye'ye ihracatı yüzde 3.6 milyar euro, Türkiye'nin ise 2.6 milyar euro.

* Belçika'nın Türkiye'den ithalatında ulaşım ekipmanları, tekstil ve ana metaller başı çekiyor. 

* Belçika'nın ihracatında ise kimya, ana metaller, makine ve ekipmanları ile plastik mamuller öne çıkıyor. 

 

 

 

TÜRKİYE-BELÇİKA İŞ HACMİ (milyon euro)

Yıllar

Belçika'nın Türkiye'den ithalatı

Belçika'nın Türkiye'ye ihracatı

Ticaret hacmi

Ticaret dengesi

2004

1.793.9

2.470.8

4.264.7

676.9

2005

1.884.1

2.647.5

4.531.6

763.4

2006

1.973.3

2.965.5

4.938.8

992.2

2007

2.390.7

3.183.4

5.574.1

792.7

2007 (ocak-kasım)

2.237.6

2.984.7

5.222.3

747.1

2008 (ocak-kasım)

2.454.0

3.453.8

5.907.8

999.8

 

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr