Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / İRAN 40 MİLYON TONLUK TRANSİT HACME ULAŞMAYI HEDEFLİYOR

İRAN 40 MİLYON TONLUK TRANSİT HACME ULAŞMAYI HEDEFLİYOR

İRAN 40 MİLYON TONLUK TRANSİT HACME ULAŞMAYI HEDEFLİYOR28.12.2023IRU, Tahran’a giderek transit ülke olan İran’ın ticaretin kolaylaştırılması ve güvenliğin artırılması konusunda atacağı adımları görüştü. Görüşmede, İran Ulaştırma Bakan Yardımcısı ve RMTO (İran Yol Bakım ve Taşımacılık Örgütü) Başkanı Daryoush Amani, İran'ın transit hacminin 2023'te yüzde 33 arttığını ve yıl sonuna kadar 12 milyon tona ulaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca İran'ın önümüzdeki beş yıl içinde yıllık 40 milyon tonluk transit hedef hacmine ulaşması için ticaretin kolaylaştırılması konusunda işbirliğinin önemini vurguladı.

IRU Genel Sekreteri Umberto de Pretto, İran'ın, TIR Yeşil Hatlarının oluşturulması, gümrük prosedürlerinin sınırlardan iç gümrük ofislerine aktarılması ve aktarma ihtiyacının da ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere en iyi uygulamaları, küresel standartları ve daha iyi prosedürleri takip ederek sınır sıkışıklığını azaltabileceğini ve transit geçişini artırabileceğinin altını çizdi.

IRICA (İran Gümrük İdaresi) Başkanı Mohammad Rezvanifar, son sekiz ayda İran'dan transit geçen 11 milyon ton malın IRU'nun desteği olmadan gerçekleşemeyeceğini söyledi. İran'ın gümrük belgelerini dijitalleştirmeye kararlı olduğunu ve IRICA'nın yakında IRU ve UNECE'nin desteğiyle eTIR uygulamasına başlayacağını da sözlerine ekledi .

Umberto de Pretto, ülkenin transit potansiyelinin daha da büyük olduğunu vurguladı. İran'ın yıllık 40 milyon tonluk transit hedef hacmine ulaşması için özellikle sınır geçişlerinde politika ve prosedürleri iyileştirmekten başka seçeneğin olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: transmedya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr