Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / RONCA YIRCALI : TEŞVİKTE YENİ YATIRIM SINIRI DOĞRU DEĞİL

RONCA YIRCALI : TEŞVİKTE YENİ YATIRIM SINIRI DOĞRU DEĞİL

RONCA YIRCALI : TEŞVİKTE YENİ YATIRIM SINIRI DOĞRU DEĞİL30.07.2009

Dünya Odalar Federasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, hükümetin açıkladığı son teşvik düzenlemesini eleştirdi. Yırcalı, "İş dünyası, çalıştırdığı, ürettiği tesisleri ayakta tutmakta zorlanırken yalnız yeni yatırımlara teşvik vermek, o teşviklerin kıymetini azaltır" dedi.

Yırcalı, dün yapılan Balıkesir Sanayi Odası'nın meclis toplantısında yaptığı konuşmada, teşvik ve istihdam paketinin açıklanmasının üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine karşın uygulamanın gerçekleşmediğini belirtti. Teşviklerin mevcut yatırımlara da verilmesi gerektiğini ancak, hükümetin olaya farklı yaklaştığını ifade eden Yırcalı, "İş dünyası, çalıştırdığı, ürettiği tesisleri ayakta tutmakta zorlanırken yalnız yeni yatırımlara teşvik vermek, o teşviklerin kıymetini azaltır" dedi.

 

Neden 2 aydır bekleniyor

Yırcalı, Başbakan Erdoğan'ın 4 Haziran'da açıkladığı ve 16 Temmuz'da kararnamesini yayınlandığı teşvik uygulamalarıyla ilgili yönetmeliklerin belli olmamasını anlamakta zorluk çektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bölgeler ile tartışmalar bir yana buna karar verenler 2 aydır bunun ne şekilde işleyeceğini bildirmediğinden teşviklerden kimse faydalanamıyor. Herkes tarafından hayati olarak adlandırılan konunun bu kadar geciktirilmesinin niçin olduğunun anlaşılmadığını ifade etmek istiyorum. İşsizlik de son derece önemli. Gençler arasında kentlerde yüzde 28 işsizlik oranından bahsediliyor. Yani gençlerin 3'te 1'i şu anda işsiz ve bu ekonomik şartlarda da onların ne zaman iş bulacağı ve nasıl iş bulacağı da belli değil. Bu tabii ki kısa bir zaman içinde çare bulunması mümkün olan bir konu değildir. Ama bunun da acil olarak teşviklerin içinde yer almasında gerek vardır."

Yırcalı konuşmasında siyasetteki son gelişmeleri de değerlendirdi. Hakim ve savcı atamalarına da değinen Yırcalı, yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan tablodan, kamunun zedelendiği görüşünde olduğunu söyledi. "Kamudaki bazı gelişmeleri anlamakta ben zorluk çekiyorum" diye konuşan Yırcalı, Hakimler ve Savcılar Kararnamesi meselesinin bir aydır kamuoyunda görüşüldüğünü, konunun Adalet Bakanı ile bu tayinleri yapmaya yetkisi olan kurul arasında pazarlık meselesi haline getirildiğini vurguladı. Kürt meselesinde, çözüme ilişkin bir ışık belirdiğini de ifade eden Yırcalı, hükümetin yeni bir açılımını çok önemsediklerini ve sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini belirtti

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr