Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / PATRONLARIN İKİ TEMEL BEKLENTİSİ VAR

PATRONLARIN İKİ TEMEL BEKLENTİSİ VAR

PATRONLARIN İKİ TEMEL BEKLENTİSİ VAR30.07.2009

TÜSİAD üyesi 40 şirket CEO'sunun katıldığı anket çalışmasına göre, patronlar IMF anlaşmasının yapılmamış olmasından rahatsızlar. CEO'lara göre büyümenin önündeki en büyük engel ise bir ekonomik programın eksikliği.

 

Türkiye ekonomisine yön veren 40 şirketin kaptan köşkünde oturan CEO'lar, IMF ile anlaşmayı gerekli görüyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından yapılan ve TÜSİAD üyesi en büyük 40 şirketin CEO'sunun katıldığı anket çalışmasına göre ankete katılanların dörtte üçü IMF anlaşması gerektiğini söyledi. CEO'lara göre 2010 yılındaki sürdürülebilir büyümenin önündeki en büyük engel, geleceğe ilişkin belirsizlikleri ortadan kaldıracak bir programın eksik olması. Bütçe açığı da CEO'ların sorun olarak gördüğü alanların başında geliyor.

TÜSİAD yönetimi tarafından yüz yüze yapılan görüşmelerle gerçekleştirilen anketin sonuçları, dün Ankara'da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a da anlatıldı. Ekonomi yönetimine de iş dünyasının beklentilerinin anlaşılması için sunulan anketin sonuçlarına göre CEO'ların neredeyse tamamı ekonomik durumun önümüzdeki aylarda aynı kalacağını ya da daha olumlu olacağını düşünüyor. Buna karşın holdingler iş planlarını, ekonomide bu sene yüzde 5'i aşan bir daralma görüleceği ve gelecek sene için de ancak yüzde 2 civarında bir büyümenin mümkün olacağı tahminleri üzerine yapıyor. Geleceğe ilişkin çok iyimser olunmamasının nedenlerinin başında, Avrupa Birliği (AB) ekonomilerindeki toparlanmanın biraz daha vakit alması gösteriliyor. CEO'lar ise esas sorunu, Türkiye'nin ekonomi politikasında geleceğe ilişkin belirsizliklerde görüyor. Anket sonuçlarına göre IMF anlaşmasının yapılmamış ve AB reform sürecinin yavaşlıyor olmasının getirdiği belirsizliğin yanı sıra, siyasi istikar ve güven ortamına ilişkin de ciddi tereddütler olduğu görülüyor.

 

Vergi politikası yatırıma engel

Ankete katılan CEO'ların dörtte üçü bir IMF anlaşmasını gerekli görürken yarısından çoğu bu konuda tam bir belirsizlik olduğunu dile getiriyor. Bu çerçevede, 2010 yılında sürdürülebilir büyümenin önündeki en ciddi engel, "geleceğe ilişkin belirsizlikleri ortadan kaldıracak, üretimi teşvik edecek, makro ve mikro ekonomik reformları içerecek bir ekonomik programın eksikliği" olarak gösterildi. CEO'lara göre büyümeyi sınırlayacak olan diğer sorun, "bütçenin giderek açılıyor olması ve bütçe açığının yaratacağı finansman sorunları" olarak görülüyor. Yatırım ortamını en çok bozan iki konu ise kayıtdışı ekonomi ve vergi politikası olarak belirlendi.

 

Program bir an önce açıklanmalı

TÜSİAD yönetimi de anket sonuçlarını aktardığı ekonomi yönetimine, 2001 krizi sonrasında elde edilmiş bir istikrar ve bu istikrarın getirdiği yüksek büyüme hızları varken, şimdi göz göre göre tüm bu kazanımların ortadan kalkmasına seyirci kalınmaması gerektiği uyarısında bulundu. TÜSİAD yönetimi, bu kazanımların kaybedilmemesi için mali çerçeve ve programın gerçekçi hedeflerle bir an önce açıklanmasının önemli olduğu, ancak bu yolla kriz ertesinde yeniden yüksek büyüme sürecine girmenin mümkün olduğu yönünde de uyarıda bulundu.

 

 

CEO'ların ekonomiye ilişkin tahminleri ve beklentileri

 

-          IMF anlaşmasının yapılmamış ve AB reform sürecinin yavaşlıyor olmasından rahatsızlar.

-          Ankete katılanların dörtte üçü "IMF anlaşması gerekli' diyor.

-          Siyasi istikar ve güven ortamına ilişkin ciddi tereddütleri bulunuyor.

-          Patronlara göre büyümenin önündeki en büyük engel bir ekonomik programın eksikliği.

-          Artan bütçe açığının yaratacağı finansman sorunlarından kaygılılar.

-          Ekonomik durumun önümüzdeki aylarda aynı kalacağını ya da daha olumlu olacağını düşünüyorlar.

-          Yatırım ortamını en çok bozan iki konuyu "kayıtdışı ekonomi" ve "vergi politikası" olarak gösteriyorlar.

 

 

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr