Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TEMMUZ İHRACATI DA DÜŞÜYOR AMA..

TEMMUZ İHRACATI DA DÜŞÜYOR AMA..

TEMMUZ İHRACATI DA DÜŞÜYOR AMA..30.07.2009

Bugün turizm yazılarına ara vererek geleneksel aylık ihracat hareketlerini yorumlayacağım.

Sonra bir süreliğine tekrar turizm sektörüne döneceğim.

İhracatta 7 ayı bitirdik. 28 Temmuz itibariyle ihracatımız düşmeye devam etti.

Etti ama geçen 6 aya göre düşme hızında sevindirici oranda bir iyileşme var.

Mayıs ayında yüzde 40, haziran ayında yüzde 32 olan düşme oranları bu ay yüzde 29,1 olarak ifade ediliyorsa (28 Temmuz itibariyle) ben buna "ihracatımız iyileşerek düşmeye devam ediyor" derim.

Temmuz ayı ihracatımızın bazı sektörlerin geçen 2008 yılı Temmuz ayının 28'ine göre durumları şöyle:

Tarım ürünleri ihracatımız performansını korumuş, düşme oranı neredeyse yok denecek kadar az ve sadece yüzde 0,6.

Sanayi ürünleri geçen ay yüzde 34,5'ten bu ay yüzde 31,7'ye gerilemiş.                                

Taşıt araçları ve yan sanayi geçen aylarda yüzde 57 oranına kadar hayli yüksek bir düşme oranı göstermişken bu ay yüzde 31,8'lik düşme gösteriyor.

Kimyevi maddeler ve mamulleri de taşıt araçları gibi hayli yüksek oranlardaki düşme oranından bu ay yüzde 29,1 oranına gerilemiş.

Elektrik/elektronik ihracatımızın düşme oranı hayli az ve sadece yüzde 2,9.                        

Makine ve aksamları ihracatımız bu ay yüzde 26,8'lik bir düşme oranı yakalamış.                    

Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatımız yüzde 27'lerden yüzde 19,6 oranına gerilemiş.          

Tekstil ve hammaddeleri düşme oranı yüzde 18,8 ve bu orana yüzde 30'lardan geldi.

Demir-çelik ürünlerinde yıkım devam ediyor. Bu ayın en yüksek düşüş oranlı ihracatçı sektörü olan demir ve çelik ürünlerinde düşme oranı yüzde 60,0.                     

Çimento ve toprak ürünleri düşme oranı yüzde 11,8.       

Genel ihracatımız, 28 günlük toplamda 7.6 milyar dolara yaklaşmış ve düşme oranı yüzde 29,1. Bu oran mayıs ayına göre yüzde 11 civarında bir iyileşme demek. Bu görüntü genel ekonomi adına iyi haber niteliğinde. 

Rakamsal verileri yorumlayacak olursak: Geçen yılın temmuz ayına göre ihracatımız bu yıl 3.111.814 dolar daha az oldu. (28 Temmuz itibariyle)

3 gün sonra ihracat verilerimiz açıklandığında ulaşılacak rakam maksimum 8.4 milyar dolar olabilir ve rakam geçen yıla göre yaklaşık 4 milyar dolar ve yüzde 31 oranında kayıp anlamına gelir.

İlk 7 aydaki ihracat kaybımız toplamda 26.397 milyar dolara ulaştı. Geçen yılki TİM kayıtlarına göre ihracatımız 127.5 milyar dolardı. 7 aylık kayıpla ihracatımız 101.103 milyar dolara geriledi.

Hükümetin bütçedeki revize edilmiş ihracat beklentisinin 104 milyar dolar olduğu hatırlanırsa temmuz sonu itibariyle bu miktarın 100 milyar doların biraz altına düşmesi kuvvetle muhtemel.  

İhracat için önümüzde daha 3 gün var ve bu 3 günün ihracatı yaklaşık 900 milyon dolar olacağı hesaplanırsa 7 aylık ihracatımız yaklaşık 52.4 milyar dolara ulaşacak.

Önümüzde daha 5 ay var.

İhracat temposundaki düşme oranlarının küçülmesine rağmen hükümetin hedefinin tutturulamayacağını ve ihracatımızın 88 ila 92 milyar dolar aralığında kalacağını yaklaşık 6 aydır yazmaktayım. İlk 7 aylık veriler maalesef beni haklı gösteriyor. 

Temmuz ayı şampiyonları 1.437 milyar dolarla taşıt araçları ve yan sanayi ile 1.087 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren hazırgiyim ve konfeksiyon sanayi olacak.

Önümüzde ağustos ayı var. Genel performansa, sezonsal etkinliğe bakarak ve ramazan ayı özelliğini dikkate alarak ağustos ayının temmuz ayına göre daha sakin geçeceğini ve düşme oranının da temmuz ayına göre aynı kalabileceğini belki biraz yükselebileceğini söyleyebilirim. Geçen yıl küresel krizin öncü rüzgârlarının gelmeye başladığı ağustos ayında toplamda 10.935 milyar dolar ihracat gerçekleştirebilmişiz. Bu yılki ağustos ihracatımız 7.5 milyar dolar civarında kalabilir.

Evet, ihracatımız geçen yıla oranla düşmeye devam ediyor. Ancak, düşme oranlarında gözle görülür bir iyileşme de var.

Umarım bu iyileşme devam eder ve benim öngörümdeki rakamlara değil, hükümetin öngördüğü rakamlara ulaşırız

Kaynak: Şevket Sürek / Referans Gazetesi