Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / SİCİL NUMARASI OLMAYAN VEYA EŞLEŞMEYEN EMİR VEREMEYECEK

SİCİL NUMARASI OLMAYAN VEYA EŞLEŞMEYEN EMİR VEREMEYECEK

SİCİL NUMARASI OLMAYAN VEYA EŞLEŞMEYEN EMİR VEREMEYECEK30.07.2009SPK'nın konuya ilişkin tebliği yürürlüğe girdi.

ANKARA - Her bir yatırımcı için yetkili takas ve saklama kuruluşu veya merkezi kayıt kuruluşunda daha önce alınmış sicil numarası ile müşteri hesap numarasının eşleşmesi sağlanacak. Daha önce bir sicil numarası almamış yatırımcılar için ise sicil numarası alınacak ve hesap numarasıyla eşleşmesi gerçekleştirilecek.

Aracı kuruluşlar, merkezi kayıt kuruluşu nezdinde kayden izlenen sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak, merkezi kayıt kuruluşunda sicil almamış veya sicille eşleşmemiş hesaplardan emir kabul edemeyecek.

Sermaye Piyasası Kurulunun, Aracılık Faaliyetleri ve Aracı Kuruluşlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ ile Aracılık Faaliyetinde Belge ve Kayıt Düzeni Hakkında Tebliğde değişiklik öngören düzenlemesi, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, sözleşme yapılan her müşteri için, söz konusu müşteriden emir kabul etmeden önce yetkili takas ve saklama kuruluşu veya merkezi kayıt kuruluşu nezdinde bir müşteri saklama alt hesabı açılacak ya da açtırılması sağlanacak. Müşteri hesap numaraları, yetkili takas ve saklama kuruluşu veya merkezi kayıt kuruluşu nezdindeki müşteri saklama alt hesabı için de aynen kullanılacak. Gerçek kişi müşterilerin isimlerinde, tüzel kişi müşterilerin unvanlarında meydana gelen değişiklikler, öğrenilmesini müteakip derhal yetkili takas ve saklama kuruluşuna veya merkezi kayıt kuruluşuna bildirilecek.

İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde her bir yatırımcı için yetkili takas ve saklama kuruluşu veya merkezi kayıt kuruluşunda daha önce alınmış sicil numarası ile müşteri hesap numarasının eşleşmesi sağlanacak, daha önce bir sicil numarası almamış yatırımcılar için ise sicil numarası alınacak ve hesap numarasıyla eşleşmesi sağlanacak.

Aracı kuruluşlar, merkezi kayıt kuruluşu nezdinde kayden izlenen sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak, merkezi kayıt kuruluşunda sicil almamış veya sicil ile eşleşmemiş hesaplardan emir kabul edemeyecek. Kurul, sermaye piyasası araçları türleri itibariyle bu hükme istisna getirebilecek.

Aracı kurumlar, ilgili çerçeve sözleşmeyi imzaladıktan sonra müşterilerinden sermaye piyasası araçlarının alım satımına ilişkin emirleri, sözkonusu esası gözeterek kabul edebilecek.

Aracı kurumlar

Borsada işlem yapmayı gerektiren emirler, ilgili mevzuatta belirlenen esaslar çerçevesinde alınacak ve yerine getirilecek. Aracı kurumlar borsa dışında yapılacak işlemlerde, müşteri emirlerini, çerçeve sözleşmesinde belirlenen esaslara göre kabul edecekler ve özen borcu çerçevesinde yerine getirecekler. Borsa dışında faaliyet gösteren aracı kurumlar, mevzuatta aksine bir hüküm olmadıkça, üzerinde işlem yaptıkları sermaye piyasası araçlarının alış ve satış fiyatlarını iş yerinde ilan etmek zorunda olacak.

Aracı kurumlar, alım satıma aracılık faaliyeti kapsamında müşterilerle sözleşme imzalanması ve müşterilere hesap açılması kaydıyla, müşterilerinden borsaya iletilmek üzere elektronik ortamda emir kabul edebilecek. Bu noktada da emir konusunda sicil ve eşleşmeyle ilgili esas geçerli olacak.

Aracı kurumların söz konusu faaliyete başlamadan önce Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğine bildirimde bulunması gerekecek.

Aracı kuruluşlar, aracılık faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında her müşteri için ayrı bir hesap numarası verecek ve bu numara müşteriyle ilgili her türlü işlem ve alt hesaplarda kullanılacak. Hesap sahibi müşterilerin çerçeve sözleşmelerinde yer alan adres bilgilerindeki değişikliklerin aracı kuruluşlar tarafından öğrenilmesini müteakip keyfiyetin derhal yetkili takas ve saklama kuruluşu ve/veya merkezi kayıt kuruluşuna bildirilmesi gerekecek. Halka arz işlemleri nedeniyle talepte bulunanlara hesap açılması zorunlu olmayacak.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr