Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK: DEMİRYOLLARINDA YENİ BİR ANLAYIŞLA YATIRIMLARI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK: DEMİRYOLLARINDA YENİ BİR ANLAYIŞLA YATIRIMLARI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

TCDD GENEL MÜDÜRÜ HASAN PEZÜK: DEMİRYOLLARINDA YENİ BİR ANLAYIŞLA YATIRIMLARI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ15.08.2023Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük ile Anadolu Raylı Sistemler Kümelenmesinin (ARUS) yetkilileri demiryollarının geleceği için bir araya geldi. Genel Müdürlük Toplantı Salonunda TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük’ün koordinesinde gerçekleşen toplantıda; 2053 Ulaştırma ve Lojistik Master Planı doğrultusunda iş birliğinin güçlenerek devam edeceği vurgulandı.

TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, raylı ulaşım sistemlerine yerli ve milli üretim yapan ARUS yetkililerini ağırladı. Demiryollarının geleceğinin konuşulduğu toplantıda Genel Müdür Hasan Pezük, bu iş birliğinden hareketle; müşteri memnuniyetini esas alan emniyetli, konforlu, çevreci ve engelsiz bir demiryolu ulaşımı sağlamayı hedeflediklerinin altını çizdi. Hasan Pezük, TCDD’nin yüksek standartlı, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hatlar ve lojistik merkezleri yaparak yük ve yolcu taşımacılığındaki payını artırmayı sürdüreceklerini açıkladı. TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, kent içi raylı sistem ağını genişletmeyi ve milli demiryolu sanayisinin gelişmesi için çalışmalar yapmayı, ihtiyaç duyduğumuz enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması için tesisler kurmayı planlıklarını belirtti.

"28 BİN KİLOMETRE DEMİRYOLU AĞINA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"
2000'li yıllar itibariyle demiryolları yeni bir anlayış ile ele alınarak yatırımlar için önemli bütçeler ayrıldığını söyleyen TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, " Bugün itibariyle demiryolu ulaşımı için ayrılan pay tüm ulaştırma yatırımlarının yüzde 63’üne ulaşmış durumda. 13 bin 919 kilometre demiryolu ağımızın yüzde 58’i sinyalli yüzde 51’i elektrikli. Yaklaşık 3 bin 700 kilometre güzergahta yapım çalışmalarımız devam ediyor. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı'na göre 2053 yılında 28 bin kilometre demiryolu ağına ulaşmayı hedefliyoruz. Master Planımıza göre, özellikle yük taşımacılığını yüzde 20’ler seviyesine çıkarmak gibi önemli hedeflerimiz de var. Şüphesiz bu hedeflere ulaşabilmek için altyapı ve üstyapı araç ve ekipmanları ile bu hatlarda koşacak yeni araçlara ihtiyacımız olacak. Tüm ihtiyaçlarımızın sürdürülebilir bir şekilde yerli ve milli kaynaklardan karşılanması önemli. Bu amaç doğrultusunda, yaptığımız iş birlikleri ve kurduğumuz iştiraklerle daha önce ülkemizde üretilmeyen yüksek hızlı tren rayı, makası, elektromekanik sistemlerin önemli bir kısmının yerli ve milli olarak üretilmesini sağladık. Bu çalışmalar kapsamında bugün altyapı, üstyapı ve elektromekanik sistemlerin % 55 olan yerlilik oranını % 95 seviyelerine çıkardık." dedi.
TCDD olarak yeni teknolojilerle yerli ve milli imkânlarla işletmecilik, bakım ve onarım gibi alanlarda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Genel Müdür Hasan Pezük, "Bunun için elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri ile yol altyapısı ve üst yapısı dâhil demiryolu altyapısının muayene, kontrol ve bakım yöntemlerinin ve emniyetin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezini 2010 yılında kurduk. Burada hem kendi imkânlarımızla hem de Avrupa Birliği (AB) projeleri kapsamında çeşitli projeler hayata geçirdik. Ayrıca, milli sinyalizasyon sistemi ile mantarı sertleştirilmiş ray gibi önemli projeleri gerçekleştirdiğimiz TÜBİTAK bünyesinde kurulan Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) ile işbirliklerimizi geliştirerek ihtiyacımız olan Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ), Ölçüm Treni gibi bakım faaliyetlerinde kullandığımız araçların yerli ve milli imkânlarla üretilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bunların yanı sıra, özellikle Ankara ve Eskişehir gibi demiryolu sektörünün gelişimine elverişli olan ilerimizde, kümelenme faaliyetlerini destekleyerek yerli demiryolu sektörün gelişimine katkı sağlamaya çalışıyoruz. " şeklinde konuştu.

"2053 YILINA KADAR OLAN TÜM HEDEFLERİMİZİ BELİRLEDİK"
TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük sözlerine şöyle devam etti: "TCDD olarak diğer ulaşım modları ile entegrasyonunu tamamlamış, teknolojik gelişmelere uyumlu, sürdürülebilir, çevre dostu, erişilebilir, emniyetli ve güvenli bir demiryolu altyapısı oluşturulması için çalışmalar yürüttük ve önümüzdeki süreçte de çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Bakanlığımız tarafından yayımlanan ve bizlere ufuk veren Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ile 2053 yılına kadar olan tüm hedeflerimizi belirledik. Bu hedeflerimiz ile özetle, müşteri memnuniyetini esas alan emniyetli, konforlu, çevreci ve engelsiz bir demiryolu ulaşımı sağlamayı, yüksek standartlı, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hatlarımızı ve lojistik merkezlerimiz yaparak yük ve yolcu taşımacılığındaki payımızı artırmayı, kent içi raylı sistem ağını genişletmeyi ve milli demiryolu sanayisinin gelişmesi için çalışmalar yapmayı, ihtiyaç duyduğumuz enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması için tesisler kurmayı kapsıyor. Uzun dönemde ise YHT ve HT demiryolu ağını büyük ölçüde tamamlamayı ve bu hatlarda yüksek kapasiteyle işletmecilik yapmayı hedefliyoruz. Elbette tüm bu hedeflere ulaşabilmemiz için sizlerin desteği çok önemli. Kendi kendine yetebilen, sürdürülebilir yerli ve milli bir teknolojik altyapının varlığı en büyük gücümüz olacak."

TCDD Genel Müdürlük Binasında gerçekleşen toplantıya TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar, ARUS Koordinatörü İlhami Pektaş ile TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Kaynak: tcdd.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr