Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE YARATICI BİR İMZA: AYŞEM ULUSOY

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE YARATICI BİR İMZA: AYŞEM ULUSOY

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE YARATICI BİR İMZA: AYŞEM ULUSOY15.08.2023UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, Ekonomi Dünya dergisinin Öncü Kadınlar'ı arasındaydı. 2023 Ağustos kapak dosyasında iş dünyasının öncü kadınlarına yer veren Ekonomi Dünya dergisi, kadın girişimcilerin ilham veren hikayelerini ve fark yaratan bakış açılarını sayfalarına konuk ederek öncü kadınlarımızı tanıma fırsatı sunuyor.

Lojistik Sektöründe Yaratıcı Bir İmza başlığı ile öncü kadınlar arasında yer alan Ayşem Ulusoy, kariyer yolculuğunun ilk adımlarını, mesleki başarıya ve kariyer kavramına bakış açsını paylaştığı; UTİKAD Başkanlığı süresince kadın istihdamının artırılması adına yapılan ve hedeflenen çalışmalarından bahsettiği röportajının tamamını aşağıda paylaşıyoruz.

1986 yılında kurulan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) başta kara, hava, deniz ve demiryolu olmak üzere Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün en geniş kapsamlı sivil toplum kuruluşu olarak kabul ediliyor. UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy’un başarı öyküsüne ışık tutuyoruz.

1995 yılında Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum ve aynı yıl lojistik sektöründe iş hayatına adım attım. 2002 yılından beri aile şirketimiz ATC Grup Uluslararası Nakliyat ve Ticaret Limited Şirketi’nde Genel Müdürlük görevi yapmaktayım ve 2021 Kasım ayı itibarıyla UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı olarak bayrağı devraldım. Lojistik sektörü ile okuduğum üniversitenin düzenlediği kariyer günlerinde tanıştım. Esasen güzel bir tesadüftü çünkü mesleği tanıtıcı konuşmaları dinlerken sektörün dinamik yapısı, hızlı ve analitik düşünme gerekliliği ilk anda ilgilimi çekti. Öğrenerek ve sürekli gelişerek yapabileceğim bir iş alanında çalışmak benim açımdan çok cezbediciydi ve uzun yıllardır mesleğimi severek yapıyorum.

Bir kadın ve bir iş insanı olarak her zaman kutup yıldızım; çözüm odaklı düşünmek, kolektif çalışmanın gücüne ve tek ses yerine çok sesliliğin yaratıcılığına inanmak oldu. İş dünyasında kadınların önüne koyulan bariyerlerin başarma azmimin, çalışma coşkumun önüne geçmesine izin vermedim. Salt kariyer odaklı düşünmek yerine kariyer yolculuğumu denge ve eşitlik üzerine kurgulama gayretinde oldum.

İyi bir planlamanın, disiplinli yaşam tarzının ve elbette severek yapılan her işin ucunda başarı mertebeleri olduğunu düşünüyorum. Başarının basamakları olduğuna değil mertebeleri olduğuna inanıyorum çünkü olgunlaşma, tevazu ve iç huzur yükseldikçe değil mertebeleri aştıkça edinebileceğiniz bir değer.

İş hayatına erken yaşta atılmış bir kadın olarak gözlemlerime göre ve araştırmaların da ortaya koyduğu üzere kadın sayısının üst düzey görevlerde özellikle C-Level kademesinde artması şirketlerdeki kârlılığı artırıyor ve şirketler sosyal sorumluluk açısından daha fazla öne çıkıyor. Belli iş alanları söz konusu olduğunda hem sektörümüz hem de birçok sektörün erkek domine olduğunu bilmek ve bunu iş hayatında deneyimlemek başkanlık görevini yürüttüğüm UTİKAD çatısı altında Kadın Lojistikçiler Odak Grubunu kurmama vesile oldu. Odak grubumuzda yüze yakın kadın lojistikçi ile tecrübelerimizi ve hedeflerimizi birleştirerek kadınların sektörde temsilini artırmaya ve kariyerlerini güçlendirmeye yönelik çözümler üretiyoruz. Eşit cinsiyet temsillerinin hem toplumsal hem de ekonomik faydalar sağlayacağına tüm kalbimle inandığım için UTİKAD çatısı altında literatürde henüz hiçbir çalışmanın yapılmadığı bir çalışma başlattık. İstanbul Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerimiz ile lojistik sektöründe Kadın Etki Araştırması üzerine çalışıyoruz. Bu araştırmayla sektörümüzde çalışan kadınların pozitif etkilerini görünür kılmak ve iş süreçlerindeki güçlü yanlarını ortaya koyarak C-Level kademesinde kadın sayısını artırmak üzere destek ve teşvik sağlamayı hedefliyoruz.

Uygar toplumlar düzeyine ulaşma hedefini Türk milletine rehber bırakan Atatürk’ün Batılı birçok ülkeden önce biz kadınlara tanıdığı özgürlükler ve yasal güvence altına aldığı siyasi haklar, modern Türkiye hayalinin ilk adımıydı. Bugün tüm haklarımıza bu bilinçle ve minnetle sahip çıkıyoruz. Sahip çıkmakla kalmayıp her birini daha yüksek standartlara ulaştırma hedefiyle iş dünyasında üreten, öncü kadınların sayısını artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr