Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / PETROL TANKERİ NAVLUNLARINDA KESKİN DÜŞÜŞ

PETROL TANKERİ NAVLUNLARINDA KESKİN DÜŞÜŞ

PETROL TANKERİ NAVLUNLARINDA KESKİN DÜŞÜŞ10.08.2023Ham petrol taşımakta kullanılan tanker nakliye ücretleri dünyanın en büyük petrol üreticilerinin arz kesintisine gitmesiyle sert düştü. Orta büyüklükte Aframax tankerlerinin günlük gelirleri bir ay öncesine göre yüzde 80'e varan düşüş gösterdi.

Dünyanın en büyük petrol üretici ülkelerinden bazılarının tedarik kesintilerine gitmesi tanker ihtiyacını azaltırken bu durumun dünya çapında ham petrol taşıma maliyetlerinde kayda değer derecede düşüşe yol açtığı belirtildi.

Taşıma maliyetleri orta büyüklükteki Aframax’lar ve super tankerlerde hafiflerken fiyatlarda yaşanan düşüş Eylül ayınde devreye girecek Rusya’nın ihracat kısıtlamaları ve Suudi Arabistan’ın üretim kesintileriyle aynı döneme denk geliyor.

Sektör yetkilileri yaşanan fiyat hareketinde OPEC+’nın üretim kesintilerinin en önemli faktörü olduğunu ancak Irak ve Nijerya’daki tedarik kesintilerinin de etkili olduğunu değerlendiriyor.

Karadeniz’de Rusya’nın Tahıl Anlaşması’ndan çekilmesi sonrası yaşanan gerilimin dahi nakliye fiyatlarının yükselmesine yardımcı olmadığı gözlenirken bu gemilerin bölge dışında ticaret yapmak zorunda kalarak fiyatlar üzerinde daha fazla baskı oluşabileceği öngörülüyor.

Bir ayda yüzde 80 düşüş gösterdi
Baltic Exchange verilerine göre bu hafta başında Akdeniz üzerinden taşımacılık yapan orta büyüklükte tankerlerin günlük kazancı bir ay önceki 30 bin dolar seviyelerinden 5 bin 905 dolara geriledi. Bu rakam Haziran 2022’den bu yana en düşük seviye olurken fiyatlar 25 Kasım tarihinde 157 bin 744 dolara kadar sıçramıştı.
Süper tankerlerde ise ABD Körfezi, Batı Afrika ve Latin Amerika’dan petrol taşımak için kullanılması nedeniyle düşüş daha sınırlı olsa da Orta Doğu’dan Çin’e giden referans süper tanker fiyatları haziran ayında yaşadığı sert yükselişleri büyük oranda geri verdi.

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr