Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / VESTEL İN UÇAĞI 2010 DA VİTRİNE ÇIKIYOR

VESTEL İN UÇAĞI 2010 DA VİTRİNE ÇIKIYOR

VESTEL  İN UÇAĞI 2010  DA VİTRİNE ÇIKIYOR30.07.2009

Vestel Şirketler Grubu, 5 yılda geliştirdiği projede önümüzdeki ay test uçuşlarına başlayacak. Grup, gelecek sene ise, seri üretime geçme kararı aldı.

Yaşanan sıkıntılı döneme rağmen önceden aldığı tedbirlerle krizde ihracatını artırmayı başaran, Ar-Ge yatırımlarından taviz vermeyen Vestel Şirketler Grubu, 5 yılda geliştirdiği insansız uçak projesinde 2010'da seri üretime geçme kararı aldı.

Türkiye'de ilk insansız uçak üretimi için hazırlıkların son aşamaya geldiğini, Ağustos ayında test uçuşlarına başlayacaklarını açıklayan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, seri üretime 2010 yılında başlamayı planladıklarını söyledi.

600 KİŞİLİK AR-GE EKİBİ

Öte yandan, 3 yıl önce dünyanın uçak devleri Boeing ve Airbus'un elektrik aksamlarını üretmeye başlayan Vestel, şimdi de helikopter konusunda dünyanın devleri arasında yer alan bir firmaya üretim yapmaya başlayacak. Strateji gereği şu anda üretim yapacağı firmanın ismini açıklamayan Vestel, firmadan gelen teklifi değerlendirerek, 2010 yılı başından itibaren 10 yıl boyunca helikopterlerin çok özel elektrik aksamlarını Ankara Sincan'daki tesislerinde üretecek. 10 bin kişinin çalıştığı grupta, Ar-Ge departmanında 600 kişi çalışırken, kriz döneminde her şeyden kısan grup, Ar-Ge yatırımlarına hiç ara vermedi.

10 YIL SÜRECEK

Yüngül, grubun yeni projeleri hakkında özel bilgiler verdi. Türkiye'de ilk insansız uçak üretiminde önümüzdeki ay test uçuşlarına başlayacaklarını belirten Yüngül, Boeing ve Airbus'tan sonra dünyanın dev helikopter firmasına üretime başlayacaklarını söyledi. 3 yıldır elektrik aksamlarını ürettikleri uçak firmalarından sonra 2010 yılı başında dev helikopter markasının da çok özel elektrik aksamlarını üreteceklerini belirten Yüngül, ilk etapta 10 yıl sürecek bu çalışmada el sıkıştıklarını kaydetti. Stratejik olarak şu anda firma ismi veremediklerini anlatan Yüngül, "Bu üretimimizi de Ankara Sincan'daki fabrikamızda yapacağız. Anlaşmamızı yaptık. Teklif onlardan geldi. Çok prestijli bir iş. Zaten 3 yıldır Airbus ve Boing firmalarına yapıyorduk. Onlar çok memnunlar. Savunma sanayine çok önem veriyoruz. İleri teknolojiye sahip ürünler ile yolumuza devam etmek istiyoruz" dedi.

ÜRETİM ESBAŞ'TA

Türkiye'de ilk insansız uçak üretimi için hazırlıkların son aşamaya geldiğini, Ağustos ayında test uçuşlarına başlayacaklarını dile getiren Yüngül, seri üretime 2010 yılında başlayacaklarını söyledi. İnsansız uçağın sınırlarda, boru hatlarında, yangın gözetleme başta olmak üzere her alanda kullanılabileceğini anlatan Yüngül, insansız uçağı Ege Serbest Bölgesi'ndeki tesislerinde üretmeyi planladıklarını vurguladı. Uçağın havada 10 saat kalabildiğine işaret eden Yüngül, bugüne kadar proje için 25 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını ifade etti. İnsansız hava uçağının yazılımı ve bütün aksamları ile kendilerine ait olduğunu açıklayan Yüngül, "Yakıt pili projemiz 5 yıldır devam ediyor. Geleceğin yakıtı olan hidrojen alanında dünyada en iyi 3 firmanın içindeyiz. Bugüne kadar bu proje için de 10 milyon dolara yakın para harcadık. Ayrıca TÜBİTAK, TTGV ve Savunma Bakanlığı gibi kurumlar destek vermeye başladı. Dünya Bankası ve İsveç fonlarından da destek alıyoruz. Yakıt pilleri gelecekte elektriğin kullanıldığı her yerde hizmet verecek" diye konuştu.

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALI

Zorlu Enerji'nin Osmaniye'de 300 milyon euro yatırımla kurduğu 235 megavatlık rüzgar enerji santralının Ağustos ayında elektrik üretimine geçeceğini belirten Yüngül, yine Zorlu Enerji ile birlikte Ege Bölgesi'nde güneş enerji santralı yatırımına kısa süre içinde başlayacaklarını kaydetti. Yüngül, projelerinin teknolojilerini bütünüyle kendilerine ait olduğuna da dikkat çekti.

Krizi önceden gördük üretimi artırdık

Küresel ekonomik krizin etkilerini geçen yıl Nisan ayında gördüklerini ve tedbirlerini aldıklarını belirten Yüngül, ürün yelpazesini ve üretimlerini buna göre dizayn ederek yollarına devam ettiklerini açıkladı.

İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 70-80 artış gerçekleştirdiklerini ifade eden Yüngül, şöyle konuştu:

"Ürünlerimizi basitleştirdik. Maliyetleri ve fiyatlarımızı düşürdük. Bu sayede elektronikte artış kaydettik. Beyaz eşyada da geçen yıl ile aynı satış grafiğindeyiz. Ciro da artışımız bile var. Beyaz eşyada ihracat iyi. İç piyasa ÖTV ile biraz canlandı. ÖTV indiriminin bir süre daha devam etmesi gerek. Üretimimizi yüzde 70 artırdık, 10 bin çalışan sayımız aynı kaldı. Geçen yıl 4 milyon LCD televizyonu üretmiştik. Bu yıl 6.5-7 milyon üretim olacak. Televizyon, bilgisayar, DVD ve telefonu tek bir platformda birleştirerek kullanıcıya istediği bilgiye anında ulaşma imkanı sağlama ve yayını seçme özgürlüğü sunan IPTV çok ilgi görüyor. Çok iddialıyız bu üründe. Rusya'da üretim devam ediyor."

10 saat uçabiliyor

Vestel'in insansız uçağı, otomatik pilota bağlı olarak uçuyor. 10 saat havada kalabilen uçak, bilgisayar oyunlarında olduğu gibi elle kumanda edilerek de belirlenen hedefe uçuş yapıyor. Herhangi piste ihtiyacı olmadan elle uçurulan uçak, kolayca gövde üstüne iniş yapabiliyor. Bu sayede kısa sürede her koşulda uçurulabiliyor. Daha önceden harita yüklenebiliyor. 10 kilometre uzaklığa kadar anında görüntü aktarılıyor. İstenirse bu mesafe artırılabiliyor. Vestel'in insansız uçağı askeri amaçlar dışında orman yangınları, çevre kirliği ve kaçak yapılaşma tespiti için de kullanılacak. Uydu sistemlerine göre çok daha pratik ve anında canlı görüntü aktarabilen uçak, 2002 yılında ABD'de düzenlenen insansız uçak yarışmasına İTÜ adına katılarak ikinci olan ekip tarafından yürütüldü.

Kaynak: Yeni Asır Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr