Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTERİZ

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTERİZ

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTERİZ30.07.2009

İç Moğolistan Özerk Bölgesi Başkan Yardımcısı Yaping, Türkiye ile ilişkileri ileri götürmek istediklerini belirtti

HOHHOT - Çin Halk Cumhuriyeti İç Moğolistan Özerk Bölgesi Başkan Yardımcısı Ren Yaping, Türkiye ile şu ana kadar önemli bir ilişki içinde olmadıklarını belirterek, "Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek, ileri götürmek isteriz" dedi.

RTÜK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT, Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Ajansı temsilcilerinden oluşan 8 kişilik heyet, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesinden sonra, İç Moğolistan Özerk Bölgesini ziyaret etti. Burada bölgenin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Wu Agula tarafından karşılanan Türk basın heyeti, daha sonra İç Moğolistan Özerk Bölgesi Başkan Yardımcısı Ren Yaping ile bir araya geldi.

Yaping, heyete İç Moğolistan Özerk Bölgesinin sosyal ve ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi ve sınır komşuları olan Rusya ve Moğolistan ile ticari ilişkileri bulunduğunu, Türkiye ile önemli bir ekonomik ilişkileri olmadığını belirterek, "Dilerim bu ziyaret, Türkiye ile olan ilişkilerimizin geliştirilmesine katkı sağlar. Bu ilişkileri geliştirmek ve ileri götürmek isteriz. Son yıllarda bölgemizde yabancı yatırımlar giderek artmaktadır" diye konuştu.

RTÜK üyesi Abdulvahap Darendeli ise yaptığı konuşmada, Türk basın heyetinin burada bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Türkiye'deki medya yapısı hakkında kısa bilgi verdikten sonra şöyle konuştu:

"Kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik devlet düzenimizde medyanın yeri çok önemlidir. Medyanın özgür faaliyeti için gerekli ortam sağlanmaktadır, sansür ve kamu otoritelerinin müdahalesi söz konusu değildir. İç Moğolistan'ın güzelliklerinin ülkemizde tanınmasına vesile olmayı diliyorum."

Başkan Yardımcısı Yaping, bölgede Moğolca ve Çince yayın yapıldığını, gazete, radyo ve dergilerin nüfusun yüzde 98'ine ulaştığını belirterek, ana dilin korunmasına ve sürdürülmesine büyük önem verdiklerini kaydetti.

İç Moğolistan'da, yıllık kömür üretiminin 500 milyon ton kapasitede olduğu ve turizmin giderek önem kazandığı bildiriliyor. Büyük mera ve tarım arazilerine sahip olan bölgede hayvancılık da önemli bir yer tutuyor. Etnik grupların kültürel değerlerine önem verilen bölgede merkezi hükümetin desteğiyle, ekonomik krize rağmen milli gelirde bu yılın ilk yarısında yüzde 16 oranında artış sağlanmış. Pekin'in elektrik ihtiyacının bir kısmı İç Moğolistan'dan sağlanıyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi