Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / THY 7 BOEING İÇİN 1,9 MİLYAR DOLARA EL SIKIŞTI

THY 7 BOEING İÇİN 1,9 MİLYAR DOLARA EL SIKIŞTI

THY 7 BOEING İÇİN 1,9 MİLYAR DOLARA EL SIKIŞTI30.07.2009

Boeing ve THY, liste fiyatı 1,9 milyar dolar tutan 7 adet "Boeing 777-300ER" siparişi için anlaşma yaptı

 

ANKARA - Türk Hava Yolları (THY), Boeing firması ile 7 adet "Boeing 777-300ER" siparişi için anlaşma yaptı.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Boeing ve THY, liste fiyatı 1,9 milyar dolar tutan 7 adet "Boeing 777-300ER" siparişi için anlaşma yaparken, bu anlaşmayla THY'nin geçen Nisan ayında sipariş ettiği 5 uçakla birlikte toplam "Boeing 777-300ER" siparişi 12'ye ulaştı.

Bu arada, THY'nin filosunda halen, yeni nesil "737" ve kiralama yöntemiyle filoya katılan "777ER"lerden oluşan 65 adet Boeing uçağı bulunuyor.

En yakın rakibinden yüzde 19 daha hafif olan "Boeing 777-300ER" uçaklar, önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlarken koltuk başına da yüzde 20 daha düşük işletme maliyeti sunuyor.

Uçak, karbondioksit salınımını da yüzde 22 oranında azaltırken, üç sınıflı kabin konfigürasyonunda 365 koltuk kapasitesine sahip bulunuyor. "Boeing 777-300ER", 14 bin 685 kilometrelik menzilde uçabilirken, dünyanın en başarılı çift motorlu ve çift koridorlu uçağı kabul ediliyor.

THY'nin yeni siparişini değerlendiren Boeing Ticari Uçaklar Avrupa ve Rusya Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile de "Boeing 777-300ER" uçaklarının güvenilirliği, verimliliği, menzili ve benzersiz yakıt ekonomisinin yanında, yolculara sağladığı üstün kabin konforuyla da THY'ye değer kattığını belirtti.

Kotil: Krize rağmen çok iyi gidiyoruz

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, krize karşın THY'nin hala çok iyi gittiğini belirterek, "6 ayda yurt içi ve yurt dışı yolcu sayısındaki artış yaklaşık ortalama yüzde 10..." dedi.

Garanti Bankası ve THY uçuş mili programlarının kapsamı, rakamları, tüketici profili ve beklentilerine ilişkin basın toplantısında soruları yanıtlayan Kotil, ocak-haziran döneminde yurt dışında 5 milyon 600 bin yolcu taşıdıklarını, geçen seneki 4 milyon 800 bin yolcu sayısına göre yüzde 17 artış olduğunu söyledi.

Kotil, "Yurt içinde geçen yıl 5 milyon 100 bin yolcu taşırken, bu yıl rakam 5 milyon 400 bine çıktı ve yurt içinde yüzde 5 büyüdük. 6 ayda yurt içi ve yurt dışı yolcu sayısındaki artış yaklaşık ortalama yüzde 10... Krize rağmen hala çok iyi gidiyoruz" diye konuştu.

Yurt dışı yolcu sayısındaki yüzde 17'lik artışın, 12 puanının Türkiye'de olan seyahatlerden, 4 puanının da transit yolculardan oluştuğuna işaret eden Kotil, şunları kaydetti:

"Büyümemizde yurt dışı transit yolcuların çok büyük katkısı var. Bu olmasaydı THY bu kadar büyüyemezdi. Bu da İstanbul'un transit hat haline geldiğinin ölçüsüdür. Almanya'dan çok transit alıyoruz. 4 puan çok güzel ve THY'nin büyümesine transit yolcu çok katkıda bulunuyor."

Shop&Miles'ın etkisi büyük

Öte yandan Kotil, THY'nin Avrupa'da yolcu sayısında dördüncü çıkmasında hem Shop&Miles hem de Miles&Smiles kartlarının büyük etkisi olduğunu belirtti.

Garanti  Bankası ve THY ortaklığı ile 9 yıl önce çıkartılan ve kısa bir süre önce yenilenen Shop&Miles kredi kartı hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Kotil, THY'nin Avrupa'da yolcu sayısında dördüncü olduğunu, sektördeki en önemli dergilerden biri tarafından da dünyadaki hava yolları içinde performansta dördüncü sırada gösterildiğini söyledi.

Shop&Miles'ın yolculara ödül bilet vermesinden dolayı oldukça geniş bir yelpazeye bilet satmalarına imkan verdiğini ve kendileri için ticari açıdan çok değerli bir kart olduğunu ifade eden Kotil, "Amerika'da çocuklarını okutan kişiler bile Shop&Miles kartı buradan gönderip Amerika'daki harcamasını ona yaptırıp üzerinden mil alıyor. Dolayısıyla Shop&Miles Amerika'ya kadar buradan gidiyor. İnşallah orada da ayrı bir program gibi bir düzenleme yaparsınız. Shop&Miles yolcularımızın ayrılmaz bir parçası" dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kotil, millerin yüzde 85 oranında kullanıldığını belirtti.

Başka bir soruya karşılık da Kotil, rekabete teşekkür ettiklerini, rekabetin kendilerini genç ve canlı tuttuğunu ifade ederek, "THY şu anda 76 yaşında ama dünya çapında kendinden en çok söz ettiren şirket. Çünkü biz kendimizi çok genç hissediyoruz" dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr