Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TÜRKİYENİN EN FAZLA İHRAÇ ETTİĞİ ÜRÜNLER

TÜRKİYENİN EN FAZLA İHRAÇ ETTİĞİ ÜRÜNLER

TÜRKİYENİN EN FAZLA İHRAÇ ETTİĞİ ÜRÜNLER 28.07.2009İGEME'nin araştırmasına göre Türkiye'de üretilen şekerli ve çikolatalı mamuller, D-8'e üye diğer ülkelerde üretilenlere göre daha 'kaliteli'.

ANKARA - İhracatı Geliştirme Etüd Merkezinin (İGEME) D-8 Ülkeleri Şekerli ve Çikolatalı Mamuller Pazar Araştırmasında, Türkiye'de üretilen şekerli ve çikolatalı Mamullerin D-8'e üye diğer ülkelerde üretilenlere göre daha "kaliteli ürünler" olduğu bildirildi.

İGEME'nin araştırmasında, Türk ürünlerinin çok uluslu şirketlerle pek çok ülkede rekabet edebildiği gibi D-8'e üye ülkelerle de rekabet ettiği belirtildi.

Araştırmaya göre, Türkiye'nin sakızlı ve jöleli diğer şeker mamullerinin en fazla ihraç edilen ürünler olduğu kaydedildi.

Araştırmada, Türkiye'nin bölgesinde en gelişmiş Şekerli ve Çikolatalı Mamuller sektörüne sahip bir ülke olduğu ve net bir şekilde "Şekerli ve Çikolatalı Mamul İhracatçısı" olduğu belirtildi. Buna göre, Türkiye'nin şekerli ve çikolatalı mamullere ihracatı 2008'de 643 bin 491 dolar olurken, ithalatı ise 96 bin 971 dolar oldu.

Geçen yıl 132 milyar dolar olarak gerçekleşen toplam ihracatın yaklaşık yüzde 0,5'ini Şekerli ve Çikolatalı Mamuller ihracatının oluşturduğu bildirilen araştırmaya göre, 2008 yılında Türkiye'nin şekerli ve çikolatalı mamullerde en çok ihracatı çikolatalı ve kakaolu ürünlerde olurken, en az ihracatı sakızlı şekerlerde oldu.

Araştırmada, Türkiye'nin 2008 yılında en fazla ihraç edilen ürünlerin sırasıyla jöleli şekerler, kakao içermeyen diğer şekerli mamuller, helva ve son sırada lokumun yer aldığı dile getirildi.

İGEME'nin araştırmasında, çikolatalı mamuller ihracatının ise en yüksek seviyesine 2008 yılında ulaştığı belirtildi. Ülkeler itibariyle Türkiye'nin 2008 yılı şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatında, şekerli mamuller toplam 288 bin 5 dolar olurken, çikolatalı mamullerin ise toplam 355 bin 486 dolar olduğu kaydedildi.

Araştırmada, ülkeler itibariyle Türkiye'nin 2008 yılı şekerli mamuller ihracatında en çok ihracat payı 26 bin 634 dolarla Irak, ikinci sırada İngiltere, ABD ve son sırada Kazakistan'ın yer aldığı ifade edildi.

Çikolatalı mamuller ihracatında ilk sırayı ise Irak, son sırayı İsrail aldı.

Çikletin yeri önemli

Ayrıca, araştırmaya göre Türkiye'de şekerli mamuller ihracatında çikletin önemli bir yeri bulunuyor.

Türkiye'nin çiklet ihracatının yöneldiği en önemli ülkenin Kırgızistan olduğu kaydedilen İGEME araştırmasında, 2008 yılında 5,69 milyon dolara ihraç yapıldığı ve bunu sırasıyla takip eden ülkelerin Kosova, Romanya, Azerbaycan ve Irak olduğu bildirildi.

İGEME'ye göre, Türk Gıda ürünlerinin, Müslüman bir ülkede üretiliyor olması, ülkeler arasında tarihi ve kültürel bağların bulunması nedeniyle, üye ülkelerin tüketicilerince sempati ile bakıldığı da belirtildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr